kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talat: "AB Kıbrıs sorununu çözümü için girişim yapmalı"
Gül: Müzakereleri başlatmasını engelleyecek bir husus görmedim
Başbakan Erdoğan: AB yolunda Türkiye kriterleri yerine getirmiştir
Rehn: Müzakereler 3 Ekim'de başlayacak
Gül: Taslak deklarasyonu kabul edilemez
Rumlar: Tezlerimiz desteklendi
Gül, Economist'e konuştu: "Arkamızı döner gideriz"
Yakovu: ''Türkiye ile müzakereler planlandığı gibi başlayacak''
Talat: "AB Kıbrıs sorununu çözümü için girişim yapmalı"
Gül: "3 Ekim'de müzakereler başlayacak"
Kumuçatos: Düzeltmeler yeterli değil

Talat: "AB Kıbrıs sorununu çözümü için girişim yapmalı"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB'ye düşen görevin, Türkiye'ye ''Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanı'' çağrısında bulunmak değil, Kıbrıs'ta sorunun çözümü için gerekli girişimleri yapmak olduğunu söyledi.

Talat, bugünkü bir kabulünde yaptığı açıklamada, ''AB ile müzakere yapacak Türkiye'nin, üyelerden birini tanımamasının anomali olabileceğini, ancak esas anomalinin, bölünmüş, Avrupalı olmayan, Avrupalı değerlere saygı duymayan ve bu değerleri hazmetmeyen bir ülkenin AB'de bulunması olduğunu'' vurguladı.

Çözümün, Türkiye'nin ''Kıbrıs
Cumhuriyeti''ni tanıması değil, o üyenin meşru bir devlet haline gelmesi ve adanın birleşmesi olduğunu kaydeden Talat, kendi içinde sorunlarını çözmemiş, ülkesinde yaşayan toplumlardan birini izole eden ve sürekli ambargo altında tutan bir yönetimin AB üyesi olmasını eleştirerek, ''Meseleyi kaynağında çözmek lazım. Yani bu anormal ülkeyi normalleştirmek lazım ki, Türkiye de onu tanısın. Bu da nasıl olur? Sorun çözülerek olur'' dedi.

Güney Kıbrıs'ın liderinin çözüm istemediğine, çözümden kaçtığına işaret eden Talat, AB'nin, uzlaşma ve sorunların barışçı yollarla çözümünü öngören Avrupa değerlerini bu ülke liderliğine de kabul ettirmesi gerektiğini söyledi.

''AB'YE DÜŞEN GÖREV''

''AB'ye düşen görev, Türkiye'ye 'tanı' çağrısı yapmak değil, Kıbrıs sorununun çözümü için gerekli girişimleri yapmaktır'' diyen Talat, bunun da en temel ve doğru yolunun, Rum yönetimini, ''Avrupalı gibi davranmak zorunda bırakmak'' olduğunu belirtti.

Talat, AB'nin, meseleyi BM'ye havale ederek, onun bu sorunu çözmesi için elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin bugünkü haliyle ''Kıbrıs Cumhuriyeti''ni tanıması halinde, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının da havada kalmış olacağına dikkati çeken Talat, bu kararların hemen hemen tümünde Kıbrıs sorununun iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı, iki kesimli, iki bölgeli bir federasyon şeklinde olacağının ifade edildiğini hatırlatarak, ''Türkiye'nin tanıması demek, Rum yönetimini meşru, yasal kabul edip o ne istiyorsa bunun yapılması demektir ki, bu BM kararlarına aykırıdır'' diye konuştu.

Talat, Türkiye'den Kıbrıslı Türklerin hakları konusunda taviz vermesinin de istendiğine işaret ederek, Türk limanlarının ''Kıbrıs'' bandıralı gemilere veya uçaklara açılmasının, Kıbrıslı Türklerin ekonomik izolasyonunun daha da koyulaşması anlamına geleceğini kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin doğrudan uçuş yapamadığını, buraya gelen gemilerin ''korsan'' muamelesi gördüğünü anlatan Talat, ''Bizim limanlarımıza Rum yönetimi ve Yunanistan tarafından bu muamele yapılırken, Türkiye'nin limanlarını onlara açması Kıbrıs Türk halkının haklarını onlara teslim etmesidir ki, AB'nin bu talepte bulunma hakkı da olamaz. Çünkü AB ancak, Türkiye'nin yapması gereken şeyleri Türkiye'den istemek durumundadır. Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını feda etmesini Türkiye'den isteyemez, istememelidir'' ifadesini
kullandı.

''TANINMA İSTENMESİ İŞİN KOLAYI''

Türkiye'den tanınma istenmesinin ''işin kolayı'' olduğunu ifade eden Talat, işin kolayından kaçınılmasını isteyerek, doğru olanın, çözüm yönünde baskıcı olmak olduğunu, AB'nin Rum tarafını bastırması, ''Avrupalıysan çözmek zorundasın'' demesi gerektiğini söyledi.

Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu'nun, Gümrük Birliği için Avrupa Adalet Divanı'na başvuracakları yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Talat, bunu ''Türkiye'ye karşı Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını elinden almak için yürütülecek siyasi mücadelenin yanına bir de hukuk mücadelesi koyma hazırlığı'' olarak niteledi.

Talat, ''Kendi kazdıkları kuyunun muhtemel tehlikesini önlerine çıkaracaktır. Çünkü böyle bir durumda yargı önünde, Kıbrıslı Türklerin izolasyon altında tutulmasının gerekçesini de açıklamak zorunda kalacaklardır'' diye konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının barış çabalarına dikkati çekerek, pratikte de gerekli kolaylıkların gösterildiğini kaydeden Talat, Güzelyurt'taki ayini ve bunun öncesinde Bostancı Kapısı'nın geçişlere açıldığını anımsattı.

Bütünlüklü çözüm için elden gelen çabanın gösterileceğini kaydeden Talat, ''Pirus zaferine doğru ilerlediğini zanneden Avrupalı olmayan bu anlayış, bu yönetim başarı elde edemeyecektir. Kıbrıs sorununun çözümünün zorunluluk olduğunu görerek,bu sorunun çözümü için doğru çizgiyi benimseyecektir. Benim beklentim, umudum budur'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Elazığ'da mayın patlaması
 Aksu'dan 'silah' genelgesi
 Kenan Evren: "Turgut Özal'ı ikaz ettim"
 Ecemiş, Hizbullah uyarısını hatırlamıyor
 'Kasırgayı tam 17 saat yaşadık'
 İslam dünyasında ilk!
 'Bakırcıların' gelininden trilyonluk dava...
 El Kaide timi İstanbul'daki otelden son anda kaçmış
 Ortadoğu Barışı için İstanbul'da büyük adım
 Şemdinli'de Barış Çadırı'nda bomba patladı
 Erdoğan'dan memura müjde
 12 Eylül'de ders başı
YILMAZ ÖZDİL
30-31 Ağustos...
Hayatımız palavra...
İstiklal...
ÖMER LÜTFİ METE
Kandil'in ruhuna eziyet
Daha önce de ' sanal...
UMUR TALU
Belki yanlış idi...
Bomba bile patlamadan, sadece...
FATİH ALTAYLI
En büyük risk aşı olmamak
Büyük gazete olmanın zaman...
ERDAL ŞAFAK
İstanbul'dan Newport'a mesaj
Pakistan 1947'de kuruldu,...
'3 Ekim önünde engel yok'
Karşı deklarasyonun 7 Eylül'de açıklanması kararlaştırıldı. Tanıma...
Bayan Pirelli politikada
Telecom ve Pirelli'nin başkanı Tronchetti Provera'nın eşi Tunuslu...
Şov Almanya'da
Şov Almanya'da
Milli Takım'ın formda yıldızı Hasan Şaş iddialı: "Almanya'ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu