kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ERKAN VE BİTLİS - Erkan, OHAL Bölge Valisi olduğu dönemde, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ile. Bitlis,17 Şubat 1993te uçağının düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Uçağın buzlanma sonucu düştüğü açıklandı, ancak Komutanın ölümünün ardındaki esrar aydınlanmadı.
Ecemiş, Hizbullah uyarısını hatırlamıyor
Enseye kurşun ya da domuz bağı ile 500 kişiyi katletti
TBMM'ye göre 'devletle ilişki var'

Ecemiş, Hizbullah uyarısını hatırlamıyor

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in, uzun yıllardır konuşulan "Devlet Hizbullah'ı, PKK'ya karşı kullandı" iddiasını ilk kez yüksek sesle dile getirmesi, yeni bir tartışma başlattı. "Hizbullah terör örgütünün PKK'ya karşı kullanıldığı söyleniyordu. Çiller zamanında dönemin valisini bu konuda uyarmıştım" diyen Cömert'in, bu uyarıyı yaptığını belirttiği dönemin Diyarbakır Valisi Muzaffer Ecemiş, SABAH'ın sorusu üzerine, böyle bir görüşmeyi hatırlamadığını söyledi. Diyarbakır'da 1991 Ağustos'undan 1992 Şubat ayına kadar vali olarak görev alan, bir dönem İçişleri Bakanlığı da yapan Ecemiş, Çiller hükümeti döneminde valilik yapmadığını da kaydetti. Ecemiş, devleti yönetenlerin, bir dönem PKK terör örgütüne karşı eylem yapan Hizbullah'ı korumadıklarını belirterek "Devletin gücünün sınırı yoktur. Hiçbir örgütten medet ummadık" dedi.

ERKAN: BİZ YAKALADIK
Hizbullah'ın eylemlerinin yoğunlaştığı 1992-1996 yılları arasında Olağanüstü Hal Bölge Valiliği yapan Ünal Erkan da, şöyle dedi: "Benim dönemimde 750 Hizbullahçı yakalandı. 300'e yakın öldürme ve yaralama eylemi çözüldü. Devlet hem Hizbullahı koruyacak hem eylemlerini çözecek, böyle şey olur mu? Bunlar PKK'nın yarattığı propagandadır, spekülasyondur. PKK ile Hizbullah, önce bölgeOrg. Cömert, yıllar önce ziyaret ettiği Vali Muzaffer Ecemişi Hizbullahla çalışmayın diye uyardığını açıkladı ve tartışma başladıhakimiyeti için çekiştiler, eylem koydular sonra da oturup 1994'te barıştılar. 1995'ten itibaren Hizbullah ve PKK birbirine karşı çatışmadı. Devlet illegaliteyle işbirliği yapar mı? Hizbullah devlet güdümünde idiyse PKK'yla niye barıştırsın?" Erkan, 1992'den önceki dönemlerde, Hizbullah'a yönelik operasyonlar olmayışını ise "Hizbullah'ın yeni oluşundandır, bilinmeyişindendir" diye açıkladı.

TANTAN: AVRUPA KORUDU
Eski içişleri bakanlarından Nahit Menteşe de "Devletin çeteyi müsamaha etmesi mümkün değil" diyerek iddiaları reddetti. 1993-1996 arasında İçişleri Bakanlığı yapan Menteşe, "Hizbullah'a karşı sert beyanlar verdiğini" hatırlattı. Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu başta olmak üzere çok sayıda örgüt yöneticisinin ölü ele geçirildiği 2000 yılındaki operasyonları yöneten dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Hizbullah'ı Türkiye'nin değil Avrupa'nın koruduğu" iddiasında bulundu.

BİR EMNİYETÇİ'NİN YORUMU
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir emniyetçi ise, polisin 1991'e kadar Hizbullah'la ilgili çok net bilgilere sahip olmadığını belirterek, şu iddialarda bulundu: "Hizbullah taraftarları Silvan'da Mardin'de, korucu olarak devletin güvenlik güçlerine yakın durarak, devleti kullandılar. Korucu olarak PKK'ya karşı durdukları için güvenlik güçlerinin sempatisini kazandılar. Polis, o dönem, PKK'ya karşıEcemiş hem Hizbullahın kullanılmadığını söyledi, hem de Cömertin kendisini ziyaret edip böyle bir uyarı yaptığını hatırlamadığını açıkladıkimi dövüştürebilirse yanına aldı. Devlet çok sonradan anladı bunların ne olduğunu. Bu yüzden bazı korucular hakkında soruşturma yürütüldü." Emniyet teşkilatından Başkomiser olarak emekli olan, M. Y., ölü ele geçirilen Hizbullah lideri Velioğlu'nun 1986'da, Başbakanlık'ta çalışan bazı kişilerin takibinde olduğunu şu sözlerle iddia etti: "Emekli oldum. İsviçre'den ilaç ithal eden Varol S.'nin şirketinde güvenlik görevlisi olarak işe girdim. Varol Bey, gazeteye 'yabancı dil bilen eleman aranıyor' diye ilan verdi. Velioğlu'na tıpa tıp benzeyen adam geldi, Arapçası da çok iyiydi. Adam orada çalışırken, birileri, 'Biz Başbakanlık'tan geliyoruz. Sizde, şu adam çalışıyor. Caferi mezhebinin önde gidenlerindendir. Irak'ta bazı bombalama olaylarının failidir. Burada çalışmaya devam etsin, biz de onu kontrol altında tutalım' dediler. Ben durumu, patron Varol S.'ye ilettim. O da, tercümanın işine son verdi. Aynı kişiyi bir de 2000'de Beykoz'da düzenlenen Hizbullah operasyonundan sonra ölü ele geçirilen lider Hüseyin Velioğlu'nun fotoğrafı diye televizyonlarda gördüm. Meğer bizim tercüman Velioğlu imiş. O zaman henüz teröre bulaşmamıştı."

KADİR ERCAN - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Kasırgayı tam 17 saat yaşadık'
 İslam dünyasında ilk!
 'Bakırcıların' gelininden trilyonluk dava...
 El Kaide timi İstanbul'daki otelden son anda kaçmış
 Ortadoğu Barışı için İstanbul'da büyük adım
 Şemdinli'de Barış Çadırı'nda bomba patladı
 Erdoğan'dan memura müjde
 12 Eylül'de ders başı
YILMAZ ÖZDİL
30-31 Ağustos...
Hayatımız palavra...
İstiklal...
ÖMER LÜTFİ METE
Kandil'in ruhuna eziyet
Daha önce de ' sanal...
UMUR TALU
Belki yanlış idi...
Bomba bile patlamadan, sadece...
FATİH ALTAYLI
En büyük risk aşı olmamak
Büyük gazete olmanın zaman...
ERDAL ŞAFAK
İstanbul'dan Newport'a mesaj
Pakistan 1947'de kuruldu,...
'3 Ekim önünde engel yok'
Karşı deklarasyonun 7 Eylül'de açıklanması kararlaştırıldı. Tanıma...
Bayan Pirelli politikada
Telecom ve Pirelli'nin başkanı Tronchetti Provera'nın eşi Tunuslu...
Şov Almanya'da
Şov Almanya'da
Milli Takım'ın formda yıldızı Hasan Şaş iddialı: "Almanya'ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu