kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Katrina ABD'yi vuruyor: 80 ölü

ABD'yi vuran Katrina kasırgasında doğrulanamayan bilgilere göre Mississippi eyaletinde bir bölgede 80 kadar kişi öldü.

Mississippi eyaleti valisi Haley Barbour, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, felaketin boyutlarının büyük olduğunu belirterek, ''Harrison bölgesinde Gulfport ve Biloxi kasabaları dahil, 80 kadar kurban olduğuna dair doğrulanamayan bilgiler var ve bu rakam muhtemelen yükselecek'' dedi.

Harrison bölgesi Acil Operasyonlar Merkezi sözcüsü Jim Pollard, Biloxi kasabasında deniz kenarındaki bir apartmanın çökmesi sonucu
30 kişinin boğularak ya da enkaz altında kalarak öldüğünü söyledi.

CESETLER SUDA YÜZÜYOR

Louisiana eyaletinde ölü olduğuna dair resmi bilgi gelmezken, New Orleans kenti Belediye Başkanı Ray Nagin, ''kentin büyük bölümünü kaplayan sularda cesetlerin yüzdüğünü'' söyledi.

Nagin, WWL televizyona verdiği demeçte, ''New Orleans kenti harap vaziyette. Kentin yüzde 80'i, bazı kesimlerde 6 metre derinliğinde olmak üzere sular altında. Çatılarda halen çok sayıda insan var, kentteki iki havaalanı da sularla kaplı'' dedi.

Tulane Üniversitesi Tıp Merkezi yetkilisi Karen Troyer-Caraway de CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, kent merkezindeki hastanenin 2 metre yüksekliğindeki sularla çevrildiğini, hastanedeki 1000 kadar hastayı tahliye etmeyi düşündüklerini söyledi.

BİNLERCE KİŞİ TAVAN ARASINDA SIKIŞTI

Sel sularının binlerce evi basması nedeniyle birçok kişinin tavan arasına ve çatıya çıkmak zorunda kaldığı, insanların çatıya çıkabilmekiçin balta ve silah kullanarak tavanları deldiği, birçok kişinin yardım çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Kasırganın ardından kurtarma görevlilerinin botlar ve helikopterlerle, sel sularının bastığı bölgeler ve dağlardaki yıkıntılarda hayatta olması muhtemel kişileri arama çalışmaları yaptığı belirtildi.

Geçen hafta Florida eyaletinde etkili olarak burada 7 can alan Katrina kasırgası saatte 224 kilometre hızla Louisiana, daha sonra Mississippi, Alabama ve Florida'nın batısını vurdu.

MADDİ KAYIP EN AZ 26 MİLYAR $

Arkasında yıkılmış binalar, parçalanmış tekneler ve araçlar, devrilmiş ağaçlar ve sel suları altında kentler bırakan kasırganın 26 milyar dolar maddi kayıba yol açacağı tahmin ediliyor.

Kasırga yüzünden Louisiana, Mississippi, Alabama ve Florida'da 1,3milyon insanın elektriksiz kaldığı, elektrik hatlarının iki hafta içinde onarılabileceği belirtildi.

ÖLÜ SAYISININ ARTMASINDAN KORKULUYOR

Yetkililer, çöken binaların altında kalan ya da saklandıkları yerlerde sıkışarak ölen daha fazla sayıda insan olabileceğini ifade ediyorlar.

NEW ORLEANS SULAR ALTINDA

Rakımı deniz seviyesinin altında olan New Orleans şehri başta olmak üzere, felaket bölgesindeki pek çok kişinin de mahsur kaldıkları bina çatılarından kurtarıldıkları belirtiliyor.

Felaket bölgesine doktor ve hemşirelerin yanı sıra bebek maması, iletişim ekipmanı, jeneratör, su ve buz gönderen federal yönetimin yanı sıra Pentagon'un da arama kurtarma operasyonlarına yardım için bölgeye uzmanlar sevk ettiği bildiriliyor.

Katrina kasırgası yüzünden New Orleans'ın St. Bernard Parish kıyı bölgesinde tahminen 40 bin evin su altında kaldığı, bazı yerlerde su yüksekliğinin evlerin ikinci katına kadar çıktığı ifade ediliyor.

Mevcut ve endişe edilen kayıplara rağmen, dün akşam saatlerinden itibaren iyice hız keserek bir tropikal fırtına seviyesine gerileyen Katrina kasırgasının verdiği zararın boyutunun daha önce yapılan kıyamet senaryoları ölçeğinde olmadığı ifade ediliyor.

KATRİNA SİGORTA ŞİRKETLERİNİ DE VURDU

Kasırganın gerek yön değiştirerek New Orleans şehrini doğrudan vurmaması, gerekse hızının düşmesi yüzünden verdiği zararın korkulan boyutta olmaması sebebiyle sigorta şirketlerine olan maliyetinin de yapılan ilk tahminlerin altında gerçekleşeceği kaydediliyor.

Risk analiz şirketi Eqecat'ın hesaplamalarına göre, kasırganın sigorta şirketlerine çıkaracağı maliyet 9 ila 16 milyar dolar aralığında kalacak. Eqecat, söz konusu maliyeti ilk olarak 15 ila 30 milyar dolar aralığında göstermiş, kasırganın yön değiştirmesi ve hızını nispeten düşürmesi üzerine bir ara bu maliyet aralığını 12 ila 25 milyar dolar olarak göstermişti.

Öte yandan, Katrina kasırgasının verdiği zarar sebebiyle sigorta şirketlerine çıkarılacak maliyetler yüzünden bu şirketlerin hisselerinin de değer kaybettiği ifade ediliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Irak'ta hava saldırısı: 56 ölü
 'Hırçın kız' Katrina
 Fransa bastırıyor ama...
 Howard, başörtüsü yasağına 'hayır' dedi
 Talabani: Saddam'ın idamını imzalamam
 Kısa... Kısa... Irak
7 puan yeter
7 puan yeter
Milli Takımlar Baş Sorumlusu Terim 23 puanla ikinci olabileceğimizi...
Oyunu bırak, skora bak
Oyunu bırak, skora bak
Milli Takım kadrosundaki en formda isimlerden Hasan Şaş, "Önümüzdeki...
Sezer: Kuzeyli, doğulu hep birlikte savaş verdi
Sezer: Kuzeyli, doğulu hep birlikte savaş verdi
Zafer Bayramı Mesajları
30 Ağustos Zafer Bayramı...
Aşı gerekli ama içeriğine dikkat
Karma ve Hepatit B aşısındaki 'thimerosal' metal zehirlenmesine yol...
Farkını veren liseli olsun
Milli Eğitim Bakanı, meslek liselilerin katsayı sorununu aşmak için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu