kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Haremi ve cariyeleri müziğiyle anlattı
Haremi ve cariyeleri müziğiyle anlattı
Tüm şarkılar ona ait

Haremi ve cariyeleri müziğiyle anlattı

Elektronik New Age tarzı müziğiyle bugüne dek yurt dışında çıkardığı 10 albümüyle tanındı Can Atilla. 11'inci albümü 'Cariyeler ve Geceler' ile ilk kez Türk müzikseverlerle tanışan Atilla, albümünde Osmanlı'nın bilinmeyeni harem ve cariyeleri ele aldığını söylüyor.

Bugüne kadar yurtdışında çıkardığı albümlerle önemli bir başarı yakalayan, ancak Türkiye'de beklediği ilgiyi göremeyen Can Atilla, 'Cariyeler ve Geceler' adlı 11'inci albümüyle Türk müzikseverlerin karşısına çıktı. Albümünde 'Osmanlı'nın bilinmeyeni' harem ve haremde yaşananları konu edinen Atilla, bu albümü hazırlama kararını, Şehir Tiyatroları'nın 'Gayri Resmi Hürrem' adlı oyununun müziklerini hazırlarken verdiğini söylüyor. Daha önceki albümlerinden farklı olarak, dinleyicileri bu albümde romantik parçalarla tarihin bilinmezlerine götüreceğini, hatta meraklandıracağını belirten müzisyen, albümdeki melodilerin dinleyenleri duygulandırırken düşündürmesini amaçladığını söylüyor. Şarkıların Türkçe bölümlerini Ayça Dönmez, Hintçe ve Bagladeşçe sözlerin de Faria adlı Bangladeşli bir şarkıcı tarafından seslendirildiğini söyleyen Can Atilla, bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Osmanlı dönemindeki cariyelerin hepsi yabancı ülkelerden getirilen kölelerdi. Yabancı ülkeden gelen kızların seslerinin ve nağmelerinin kalplere doğrudan ulaşması için yabancı bir şarkıcı tarafından seslendirilmesi gerekiyordu."

* Bu albümünüzden önce çıkardığınız 10 albümün yanı sıra, çeşitli dizi ve tiyatro oyunları için yapmış olduğunuz müzikler var. Hangi çalışmalarda rol aldınız? Kendi müziğimi yapmak, ki bu bir iç güdü aslında; konservatuvar yıllarından itibaren beni ben yaptı. Tek isteğim, ürettiğim melodilerin insanları mutlu etmesi, düşündürmesi ve hüzünlendirmesiydi. Mezun olduktan sonra kendime ait bir müzik stüdyosu ve ona bağlı bir müzik şirketi kurdum. Okul zamanından beri film, tiyatro, diziler için müzik üretiyordum. 'Ferhunde Hanımlar', 'Bizim Evin Halleri', 'Şaşıfelek Çıkmazı', 'Kuvayı Milliye', 'Gayrı Resmi Hürrem' gibi pek çok dizi ve tiyatro oyunlarının müziklerini yaptım.

'CARİYELERİN HAYATI ROMANTİKTİ'

* 'Cariyeler ve Geceler' adlı albümünüzün konusu nasıl ortaya çıktı?
11'inci albümüm 'Cariyeler ve Geceler', kendine ait dünyası olan bir albüm... Ben dünya tarihine çok meraklıyım. Bizim tarihimize baktığımızda en bilinmeyen konulardan biri olduğunu düşünüyorum. Gerek yazılı belgelerde, gerek kitaplarda, gerekse o zamanki kayıtlarda Osmanlı'nın haremleri tamamen muamma. 700 yıl süren hükümdarlık dönemi boyunca tüm padişahların annelerinin Hıristiyan kökenli olması çok ilgimi çekti. Bence bu tarihi ve sanatsal olarak atlanmış bir konu. Sanat ortamında evrenselleşip kalıcı hale getirilmemiş. 'Gayri Resmi Hürrem' adlı tiyatro oyununun müziklerini hazırlarken, harem ve orada yaşanan olaylar, bu albümün ilk fikirlerini oluşturdu. Bana göre cariyelerin hayatları, akustik enstrümanlarla yorumlanabilecekti, romantikti, hüzünlendirecekti, tarihin bilinmezlerine götürebilecekti ve en önemlisi dinleyenleri meraklandıracak bir konuydu...

* Bu albümün benzeri hiç yapılmadı mı? Ben tamamen akustik enstrümanlarla herkesin aklına gelmeyeni, daha doğrusu şu anda bence eksik olanı yapmak istedim. Sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da kendimizi ortaya koyabileceğimiz, onların standartlarına uygun bir proje düşünüyordum. Bu üçleme olacak bir albüm. 'Cariyeler ve Geceler' de onun ilk ayağı.

'BU ÜÇ ALBÜM YÜREK SIZLATACAK'

* Yaptığınız çalışmanın Türk müzikseverlere hitap edeceğini düşünüyor musunuz?
Türkler'e hitap edeceğini düşünmüyorum. Bu o kadar belli ki... Ancak 'Cariyeler ve Geceler' adlı parça Türk Pop Müziği karşısında bir seçenek olabilecek tüm özelliklere sahip. Türk müziği ve dünya müziği bir harman bu albümde.

* Diğer iki albüm de aynı konuyu mu ele alacak? Hayır ama bağlantılı olacak. Ortaya çıktığında üç saatlik yürek sızlatan duygular hissedilecek. Bu albüm; konserleriyle, koreografileriyle görsel bir bütün olacak ve bu Türkiye'de bir ilk olacak.

* Albümde kimlerle çalıştınız? Ayça Dönmez, dünyada en iyi The Beatles şarkıları söyleyenler arasında ülkemizi temsil etmiş bir şarkıcı... Albümdeki şarkıların Türkçe bölümlerini o seslendirdi. Türkçe sözlerin Bangladeşçesini ise Bangladeşli bir şarkıcı olan Faria söyledi. Bu yabancı şarkıcıyla, albüme istediğim etnik ve uluslararası nağmeleri katmış olduk.

DUYGU GÖKMENOĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Park yeri arayanlara kıs kıs gülüyorlar
 Asyalı bir kadınla hayatımı birleştireceğime inanmazdım
 Boşaltılan villadan mahkemeye taşındılar
 Kazılar 5 yılda bitecek
 Gelinler ve kaynanalar 'yan gelip yatamayacak'
 Hem zayıfla, hem ödül kazan
 Esra Ceyhan: 'Baba ocağına döndüm'
 Subaşı'na Gizia'dan 150 parçalık koleksiyon
 İstanbul'un simgesi Boğaz Köprüsü olsun
 Altın Portakal'ın festival afişleri Hollywood'dan
 İlişkinizin dili ne?
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Hindi bastı
Bonfileleri tencereye...
'33 yılım yanlış ve yalnız geçti
'33 yılım yanlış ve yalnız geçti
Kurtlar Vadisi'nin Polat Alemdar'ı Necati Şaşmaz, hayatı boyunca hiç...
Lokomotif ve katarlar
Lokomotif ve katarlar
Şovmen Mehmet Ali Erbil, yaptığı çarpıcı açıklamalarla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.