kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Vitrin ve arkası

Türkiye'nin imaj vitrini ışıl ışıl. Avrupa Şampiyonlar Ligi finaliyle ilk ışıkları yakılan vitrine daha sonra ünlü kadın tenisçilerin katıldığı turnuvanın, rallilerin, Dünya Üniversite Oyunları'nın pırıltıları eklendi. Dün F1 Türkiye Grand Prix'si yıldızlarıyla da samanyoluna, bir galaksiye dönüştü. Ama sakın vitrinin arkasına bakmayın..

Sakın bakmayın vitrinin arkasına. Bırakın "Türkiye dünyanın en zorlu organizasyonlarının altından kalkabileceğini kanıtladı. Artık olimpiyatların Türkiye'de yapılması zamanı geldi" övgülerinin hiç olmazsa birkaç gün tadını çıkaralım.
Çünkü vitrinin arkasında insanlar -ve de hayvanlar- ancak yoksul ülkelerde görülen hastalıklardan kırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün listeden çıkardığı mikroplar bile Anadolu'da cirit atıyor.
Doğubayazıt'ta binlerce kişinin ishal salgınından hastanelere koşmasını (2 vatandaşımız can verdi) geçtik. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Turan Buzgan başkanlığındaki heyetin raporundan birkaç satır aktarmakla yetinelim:
"Su kirliliğinin olduğu böyle durumlarda değişik hastalık tabloları beklenmeli. Bakteriyal, viral, paraziter ishaller yanında, viral hepatit A, tifo, paratifo gibi birçok hastalık görülebilir."
Anlamı: İshalin sarılık ve tifo salgınına dönüşmesi tehlikesi var.
Edirne, Manisa ve Kayseri'de hastanelerin yenidoğan servislerindeki kitlesel ölümleri de çok dillendirildiği için atlayalım. Zaten Sağlık Bakanlığı, "Yenidoğan ölümlerinin önlenmesi amacıyla çalışmaların sürdüğünü" açıklayarak yüreğimize yeterince su serpti.
İyi ama diğer mızrakları hangi çuvala sığdıracağız? Örneğin Ankara'da aralarında hekimlerin de bulunduğu 130 kişinin kolera tedavisi gördüğü iddiasını? Ya bu yaz Türkiye'de 20 kişiyi öldüren "Kırım-Kongo kanamalı ateşi"nin, yani bitlerden hayvanlar aracılığıyla insana geçen ilkel hastalığın şu sıralar Tunceli'de pençesini yeni kurbanlara atmasına ne demeli? Bitlis'in Hizan ilçesinde şarbon salgınını da mı halı altına süpürelim? Sakarya'nın Hendek ilçesinde belirlenemeyen bir hastalığın koyunları sürüler halinde öldürmesine mi kulak tıkayalım?
Hepsi bu kadar olsa öpüp başımıza koyacağız. CHP'nin en çalışkan milletvekillerinden Prof. Dr. Mehmet Neşşar, saydıklarımızın dışında bu yaz Türkiye'yi vuran hastalıkları bakın nasıl sıralıyor:
"Büyükbaş hayvanlarda verem oranı yüzde 67'ye yükseldi. Trişinoz, Bruselloz gibi hayvanlardan bulaşan hastalıklar salgına dönüştü. Güneydoğu'da şark çıbanı hortladı. 2000'de 271 olan dizanteri vakası bu yaz 11.500'ü geçti."

Avrupa'da büyük alarm
Bu listeye yakında tehlikeli bir salgının daha eklenmesi olasılığı var: Kuş gribi. Sibirya'nın ücra köşelerinde hortlayan hastalık bir ayda Urallar'ı aştı. Artık Avrupa'da. Hem de insana bulaşabilen H5N1 versiyonuyla. Daha kötüsü, bugüne kadar sadece kümes hayvanlarında görülen virüs vahşi kuşlara da sıçradı.
O göçmen kuşlar bu haftadan itibaren Sibirya'dan sıcak bölgelere uzun yolculuklarına başlayacaklar. Nerelere? Afrika, Kafkaslar, Ortadoğu, Avrupa ve Akdeniz ülkeleri. Yani bizim buralar.
Avrupa çılgınlar gibi önlem alıyor: Hollanda'da bugünden itibaren kümes hayvanlarının açık havaya çıkarılması yasak. Almanya benzer kararı önümüzdeki ay yürürlüğe koyacak. Yine Avrupa ve ABD'de zamana karşı yarışla aşı stoklanıyor. Hedef nüfusun yüzde 25'ine yetecek aşı depolamak. Neden yüzde 25? Çünkü 1918'deki İspanyol gribi salgını nüfusun o oranını etkilemişti.
Bitmedi; sürekli değişim geçiren mikrobun, insandaki grip virüsüyle birleşirse, sonucunun kestirilemeyeceği uyarıları yapılıyor.
Peki, Türkiye'nin önlemleri ne aşamada? Kümes hayvanı ithalatının yasaklandığı ülkelere Rusya da eklendi. Hepsi bu.
Korkmayın canım. Sağlıkta büyük dönüşüm hamleleri bize korumaya yeter!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Belçika'nın kararı "emsal" olabilir   / 21-08-2005
 Yeni dönemin parametreleri   / 20-08-2005
 www.turkiye.eu   / 19-08-2005
 Özgürlük-güvenlik kritik dengesi...   / 18-08-2005
 6 yıl geçti, peki kaç yıl kaldı?   / 17-08-2005
 Şeriat uçurumu eşiğindeki Irak   / 16-08-2005
 İki başucu raporu   / 15-08-2005
 AK Parti'nin 4 yılı   / 14-08-2005
 Sıra muhatap arayışlarında   / 13-08-2005
 PKK'yı IRA gibi bitirmek   / 12-08-2005
ÖMER LÜTFİ METE
Köln'de Mini Haçlı Seferi
Papa'nın Almanya ziyareti...
FATİH ALTAYLI
'Türkiye bu işi daha uzun yıllar yapar'
Dün Türkiye'nin...
MEHMET ALTAN
Cehaletin nefreti
Türkiye'deki en büyük işkencelerden...
ERDAL ŞAFAK
Vitrin ve arkası
Türkiye'nin imaj vitrini ışıl ışıl.
'Kuzeyde Kürt güneyde Şiiler terör estiriyor'
Washington Post gazetesine konuşan Iraklı insan hakları yetkilileri...
'Müslümanlar terörist olarak doğmuyor'
Papa ile görüşen Müslüman Türk temsilciler "Kimse bir Hıristiyan'ın...
İstikrar bozuldu
İstikrar bozuldu
Fenerbahçe 2 haftalık 'beraberlik istikrarını' Rize'de bozdu. Devreyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu