kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Telekom ihalesine dair

Üç gün önce konu edindiğim Türk Telekom özelleştirmesi ile ilgili iddialara karşı sorumluların açıklamaları gecikmedi. İddia sahipleri de ısrarlarını sürdürdüler.
Şu an ilk soru ' hangi tarafın açıklamaları tatmin edici?' şeklinde olsa gerektir. Oysa ' tatmin olmak' açıklamaları nasıl algıladığınızla ilgilidir. Nihai kanaati sona bırakarak andığım yazıdan bir cümleyi hatırlatmalıyım:
- Kurcalamalarımın sonunda korkunç bir pislikle karşı karşıya bulunduğumuz duygusuna kapılmakla beraber umutla Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın ikna edici yalanlamasını bekliyorum.
Amacımın ' yolsuzluk avı' olmadığını vurgulamak için bu hatırlatmayı yaptım. Şimdi önce Bakan Yıldırım'ın açıklamasına bakalım: Teknik ayrıntılara doğal olarak tam hakim bulunmadığını kaydeden Yıldırım kesin bir dille ' CDMA lisans tahsisi söz konusu değildir' dedi. Ayrıca ' böyle bir hainliği yapabilir miyiz, mümkün böyle bir şey' diyerek kesin yalanlamada bulundu. Esasen ' yolsuzluk bulma' şehvetiyle değil, ' temizlik görme' umuduyla ilgilendiğimi belirtip teşekkür ettim.
Telekom Genel Müdürü Mehmet C. Ekinalan ve Telekomünikasyon Kurul Üyesi Ahmet Hamdi Atalay ile ihaleyi kazanan Oger Telekom'dan da yazılı ve sözlü açıklamalar geldi. Böylece, uzmanlık şöyle dursunmeraklısı dahi olmadığım bir alanla ilgili yoğun teknik bilgi bombardımanına tutuldum. Bu açıklamaların özündeki ' iddiaları çürütücü savunma' kısaca şöyledir: Bırakın kamuya zarar vermeyi, tam aksine, Türk Telekom'u alan firmanın sırtına ' evrensel hizmet' ilkesi gereğince yük yüklenmiştir. Bilindiği gibi nüfusun yoğun olmadığı alanlara hizmet götürmek ticari açıdan külfettir. Kablo ile bu hizmeti götürseniz, sayılı aboneden gelecek ödemelerle yatırımınızı geri alamazsınız. Buralara yatırım götürmek ' evrensel hizmet' gereğidir. Ayrıca mesela Güneydoğu'da kablolu iletişimin anlamı yoktur; çünkü bakır teller sürekli çalınır. (Aşk ile ' Kürt Sorunu' muhabbeti yapan ve bölgesel geri kalmışlık bahanelerini sömüren aydınlara işittirilir.) Oralarda ' mobil' türü sistemler için frekans tahsisi en doğru yoldur. Özelleştirme ihalesinde Oger Telekom'a verilen imkan budur, dolayısı ile ' evrensel hizmet' bağlamında kamu yararınadır. Sahiden böyle mi? İki sebeple ' ikna olmaya yatkın' durumdayım.
1) Genel ilke olarak yolsuzluk değil temizlik için niyaz eden biriyim. 2) Yolsuzluk iddialarına muhatap tarafların üst düzey yetkilileri arasında şahsi dostlarım, sıkı okur-yazar ilişkisi yaşadıklarım, ihaleyi kazanan firmayla mesleki ilişkisi bulunan önemli ahbaplarım vardır.
Bu yüzden açıklamalarla tamamen tatmin olduğumu söyleyebilsem yeterli midir? Kaldı ki ' yüzde yüz eminim, tertemizdir' diyemiyorum.
Hadi diyelim ki bu da iki şahsi eksikliğimden kaynaklanan bir ' kavrayamama' sorunu olsun! 1) Derinlemesine teknik bir konuyu hazmedebilecek donanıma sahip bulunmamam! 2) Serbest piyasa dininin özelleştirme mezhebine mensup olmamam! Bu iki sebepten mi ' tatmin oldum' diyemiyorum? İkna edilmeye daha yatkın iken kalbbir huzur içinde ' evet tertemizdir' diyemeyişimin de sadece iki gerekçesini kaydetsem sanırım meram anlaşılır.
1) Türk Telekom'dan konuya hakim bir üst düzey yetkili bizzat bana 'Telekomünikasyon Kurulu'nun ihaleye çeyrek kala söz konusu imkanı vermesindeki zamanlama mantığını anlamış değilim' demiştir.
2) Övgü beklerken yerilmelerini anlayamadığını söyleyen bir başka üst düzey yetkili dost da ' bunu ne ile açıklıyorsunuz?' şeklindeki sorumu şöyle cevaplamıştır: MHP'li eski bakan Oktay Vural'a buradan bazı elemanlar servis yapıyor. O da eksik ve çarpık bilgilerle yanıltıldığı için bu suçlamalara temel oluşturan eleştirilerde bulundu. Biz teknik ayrıntıları gerekçeleri ile ortaya koyunca Vural da ikna oldu ve artık iddialarını sürdürmüyor.
Tabii Sayın Vural'la da konuştum. İktidar partisi ile ortak zeminde oy arama bakımından iddialı bir partinin ' muhalefet önyargısı' ile hareket edebileceğini gözden uzak tutmadan sorular sordum. Vural ' asla iddialarımdan vazgeçmiş değilim' diyerek, yetkililerin teknik savunmalarının geçersizliğini öne sürdü. Keşke ' bunlar parti taassubuyla konuyu istismar ediyorlar' diyebilseydim ve işin tertemiz yürüdüğüne ikna olabilseydim.
Sanırım böyle bir mesele ancak, dürüst ve vasıflı bilirkişilerin katkısı ile adil bir yargı sürecinden sonra herkesin vicdanını tatmin edecek şekilde açıklık kazanır.
Yine bütün kalbimle niyaz etmek isterim ki iddialar tamamen asılsız çıksın!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Öcalan da, sözde hasımları da affedilemez!   / 16-08-2005
 KİT pazarına necaset mi yağıyor?   / 15-08-2005
 Bölücülüğe vaziyet etmek (II)   / 12-08-2005
 Bölücülüğe vaziyet etmek (I)   / 11-08-2005
 Telgrafın tellerine kim konacak?   / 09-08-2005
 Düğün dernek ve örnek   / 08-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (2)   / 05-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (1)   / 04-08-2005
 Terörün tanımına dair (II)   / 02-08-2005
 Terörün tanımına dair (1)   / 01-08-2005
YILMAZ ÖZDİL
Mucur...
"Dünyanın en iyi pisti...
ALİ KIRCA
Mucize!
Tarihi, belki insanlık tarihi kadar eskiydi.
ÖMER LÜTFİ METE
Telekom ihalesine dair
Üç gün önce konu edindiğim Türk...
FATİH ALTAYLI
Öcalan kaşınıyor mu?
PKK, Öcalan için ciddi bir "...
ERDAL ŞAFAK
Özgürlük-güvenlik kritik dengesi...
BÖLÜCÜ terörün...
'Bana saldırın'
İsrail'in Gazze'den çekilme planına direniş kızıştı. 60 kişi...
Eylemcilerin ismini FBI'ya ordu verdirmemiş
Ordu istihbarattan Yarbay Shaffer, 11 Eylül saldırılarının lideri...
Berbatov
Berbatov
Milli Takım, Bulgaristan'a karşı Fatih ile öne geçmesine rağmen çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu