kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kamu-Sen Başkanı Akyıldız: "Masanın şekli yönetmeliğe aykırı"
Toplu görüşmelerde başkanlık gerginliği
Şahin: Ücretlerin iyileştirilmesi için formüller geliştirdik
Kamu-Sen Başkanı Akyıldız: "Masanın şekli yönetmeliğe aykırı"
KESK Başkanı Tombul: "Erteleme doğru değil"
Memur-Sen Başkanı Aksu: "Yine yer kavgası"
BASK Başkanı Akay: "Yer kavgası yakışmadı"

Kamu-Sen Başkanı Akyıldız: "Masanın şekli yönetmeliğe aykırı"

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Başbakanlık Müsteşarı, adeta Bakan'ın yanında pazarlık masasını kontrol eden, yöneten konumunda oturtulmak istenmiştir'' dedi.

Akyıldız, hükümet ile sendikalar arasındaki toplu görüşmelerin ertelenmesinin ardından Başbakanlık Merkez Binası önünde yaptığı açıklamada, 20 milyon insanın temsilcilerinin bulunduğu toplu görüşme masasında oturma şeklinin, üslubunun ve yönteminin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Toplantı öncesi ve başında görüşmelerin basın aracılığıyla kamuoyunun gözleri önüne
serilmesinin gerekli olduğunu ifade ettiğini anımsatan Akyıldız, ''Sayın Bakan, demokratik olma, şeffaf olma konusunda en büyük ihaleleri kamuoyunun gözü önüne açabilirken, toplu pazarlık sürecini kamuoyunun gözü önünden kaçırmaya çalışmıştır'' diye konuştu.

Toplu görüşmelerin 4688 sayılı kanun ve bu kanuna dayalı yönetmeliklere göre yürütüldüğünü ifade eden Akyıldız, özellikle masada oturma şekli belirlenirken, kanunun heyetler arasında eşit statüde görüşmeyi emrettiğini, Devlet Personel Başkanlığı tarafından kanuna aykırı çıkarılan bir yönetmelikle, başbakanın tayin ettiği bir devlet bakanının görüşmelere başkanlık etmesinin hükme bağlandığını belirtti. Akyıldız, kanuna aykırı bu uygulamaya karşı Türkiye Kamu-Sen olarak devlete, makama ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in şahsına saygılarından dolayı buna itiraz etmeyeceklerini
söylediklerini bildirdi.

Akyıldız, şöyle konuştu: ''Ancak, toplu görüşme masasının şekli bu yönetmeliğe de aykırı olarak düzenlenmiştir. Yönetmelikte yer almayan ve adeta masaya başkan, başkan vekili şeklindeki yerleşim düzeni gerçekleştirilmiştir.Sayın Başbakanlık Müsteşarı, adeta Bakan'ın yanında pazarlık masasını kontrol eden, yöneten konumunda oturtulmak istenmiştir.

'Hangi yönetmelikte düzenleme yaptınız' diye sorduk. Bir yönetmelik düzenlemesi yapılmamıştır. O zaman, 'Bu toplantının görüntüsü nedir, bu ne şekildir' diye sorduğumda, Sayın Bakan, 'Yani, siz mi burada oturmak istiyorsunuz?' dedi. 'Evet, orada oturmak benim hakkımdır' dedim, 'Bu heyetin başkanı benim'. Bunun üzerine Sayın Bakan, 'Bizim bunu akademik olarak sormamız lazım. O güne kadar ara veriyoruz' dedi ve ben de kendisine şunu ifade ettim: 'Akademisyenlere sorabilirsiniz. Ama, pazarlık masasının toplantısını erteleyemezsiniz. Akademisyenlerden görüş alıncaya kadar bu toplantı devam eder. Cevap geldiğindeyse değerlendirme yapılır. Ama, bu görüşmelerin kesintiye uğratılması, hele hele başlamadan kesmek, hiç kimsenin hakkı değildir.Bu konuda yetki istismarı söz konusudur'. Ama Sayın Bakan, 'Toplantı ertelenmiştir' dedi ve heyetiyle masayı terk etti.''

DİĞER KONFEDERASYONLARA ELEŞTİRİ

Bircan Akyıldız, en çok üyeye sahip konfederasyonun temsilcisinin kamu çalışanları heyetinin başkanlığını yapabileceğini anımsatarak, ''Eğer, diğer sendikalarımız bu konuda sıkıntı yaşıyorlarsa hukuk kurallarını öğrenmek zorundadır. O sıkıntının tecrübesizlikle ortaya çıktığını düşünüyoruz. 'Diyalog süreci sabote edilmiştir' diyenler bu süreci sabote edenin hükümet tarafı olduğunu, Kamu İşveren Kurulu tarafı olduğunu açıkça burada beyan etmek zorundaydılar'' dedi.

Akyıldız, burada sorunun Bakan'ın toplantıya başkanlık etmesi sorunu olduğunu, bu durumun kanunla çeliştiğini savundu. Akyıldız, Başbakanlık Müsteşarı'nın Bakan'ın yanında pazarlık masasını tahakküm altına alabilecek bir görüntüyle, yönetmelikle belirlenmemiş bir şekilde oturmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi. Akyıldız, ''Bu bize karşı masanın sabote edilmesi anlamına gelebilecek bir gelişmedir'' dedi.

"MASAYI TERK ETMEYECEĞİZ''


Akyıldız, tek taraflı olarak görüşmelerin ertelenemeyeceğini ifade ederken, şunları söyledi: ''Kendiliğinden erteleme kararı alamazlar. Türkiye Kamu-Sen ve heyetin başkanı olarak biz o masada oturmaya devam ediyoruz. Hükümet ve hükümeti temsil eden heyet buraya gelmek zorundadır. Gelinceye kadar buradayız. Hiç kimse gelmese, biz o masada tek başımıza kamu çalışanlarını temsil etmeye devam edeceğiz. Kararlılıkla bekliyoruz.''

Bircan Akyıldız, bir gazetecinin sorusu üzerine, sorunun yalnızca bir şekil sorunu olmadığını, yaklaşık 20 milyon insanın haklarının tahakküm altına alınması olduğunu söyledi.

KESK heyeti, görüşmelere yarın devam etmek üzere Başbakanlık'tan ayrıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Türkiye'yi şikayet edeceğiz"
 Çözüm varsa sunsunlar
 Güne kalp ameliyatıyla başladı nikâh, yarış ve açılışlarla...
 'Dokunmayın ülkenin etnik tablosuna'
 CHP'li vekil ezan okuyup cami açtı
 Hacıbektaş'ta yine 'söz' kavgası
 Ağar: Başbakan'ın tavrı vahim gelişmelere gebe
MAHMUT ÖVÜR
Muhalefet ve Kürt Sorunu
Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
İşte terazi
Sümer Oral... Eski Maliye Bakanı... Şu anda...
SKY Türk anchorman'i kazada can verdi
Eşi ve kızının da içinde bulunduğu otomobille tatilden dönen Mehmet...
Akgül'e telefon yağdı
Cep telefonunun numarasını duyuran ve 'İş isteyen varsa arasın' diyen...
Tek hayalim göklerin hakimi bir Türk olmak
Tek hayalim göklerin hakimi bir Türk olmak
O gerçek bir uçuş tutkunu. Küçükken damdan atlayıp bacaklarını...
Bağdat'a ilk nota
Bağdat'a ilk nota
Bağdat yönetimine, Irak'tan Türkiye'ye terörist sızmaların önlenmesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu