kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Toplu görüşmelerde başkanlık gerginliği
Şahin: Ücretlerin iyileştirilmesi için formüller geliştirdik
Kamu-Sen Başkanı Akyıldız: "Masanın şekli yönetmeliğe aykırı"
KESK Başkanı Tombul: "Erteleme doğru değil"
Memur-Sen Başkanı Aksu: "Yine yer kavgası"
BASK Başkanı Akay: "Yer kavgası yakışmadı"

Toplu görüşmelerde başkanlık gerginliği

Memur sendikaları konfederasyonları ile Kamu İşveren Kurulu arasında yürütülecek toplu görüşmelerin birinci turu, toplantının yapılacağı salondaki oturma düzenine itirazlar nedeniyle yarın saat 10:00'a ertelendi.

Hükümet adına görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile görüşmelere katılan yetkili sendikaların temsilcilerinin Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı salonuna girmelerinden kısa bir süre sonra, Şahin'in toplantı salonundan çıktığı görüldü.

Toplantının başında Türkiye Kamu-Sen Genel
Başkanı Bircan Akyıldız, Başbakan Yardımcısı Şahin'e oturma düzeninin değiştirilmesini istedi. Akyıldız, ''U'' şeklindeki toplantı masasının baş kısmında oturmakta olan Şahin'e, ''Eşit şartlarda oturmak istediklerini'' söyledi. Akyıldız, ''Bu pozisyonda oturulması doğru değil, sizinle eşit şartlarda olmamız lazım. Baştaki kısım boş bırakılsın'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Şahin de Akyıldız'ın söylediği şekilde bir usulün bulunmadığını belirtti. Akyıldız'ın ısrarı üzerine Başbakan Yardımcısı Şahin toplantıyı terk etti. Şahin'in basın müşavirliğinden yapılan açıklamada, toplantının yarın saat 10:00'a ertelendiği bildirildi.

ŞAHİN: BENİMLE BİRLİKTE BAŞKANLIK YAPMAK İSTEDİ

Basına açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamu toplu görüşmeleri toplantısını terk etmediğini, sadece ara verdiğini belirterek, ''Bircan Akyıldız, memurların haklarını toplu görüşme masasında korumak amacıyla gelmediğini bugünkü davranışlarıyla göstermiştir. Sayın Akyıldız maalesef yine üzülerek belirtmek durumundayımki şahsi ikbal peşindedir, şahsi statü elde etmek için memurlarımızı kullanmaktadır'' dedi.

Şahin, Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı açıklamada, toplu görüşme toplantısını terk ettiği şeklinde değerlendirmeler yapıldığını, toplantıyı terk etmediğini, sadece toplantının başkanı olarak toplantıya ara verdiğini belirtti. Şahin, şöyle devam etti:

''Niçin ara verdiğimi üzülerek sizlere anlatmak istiyorum. Üzülerek belirtmek durumundayımki Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memurların haklarını toplu görüşme masasında korumak amacıyla gelmediğini bugünkü davranışlarıyla göstermiştir.

"ŞAHSİ STATÜ İÇİN MEMURLARI KULLANIYOR"

Sayın Akyıldız maalesef yine üzülerek belirtmek durumundayımki şahsi ikbal peşindedir, şahsi statü elde etmek için memurlarımızı kullanmaktadır. Bundan son derece üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum.''

Yasa ve yönetmelik gereği şu anda, bu toplantının başkanlığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirdiği Devlet Bakanı sıfatıyla kendisinin yürüttüğünü, kendisinden önceki dönemde de Devlet Bakanlığı görevini üstlenen Keçeciler'in aynı görevi yaptığını hatırlatan Şahin, ''Böyle bir konu hiçbir zaman tartışma konusu olmamıştır'' diye konuştu.

Şahin, toplantı tutanaklarının basın mensuplarına dağıtılacağını belirterek, ''Göreceksinizki Bircan Bey toplantıya benimle dönüşümlü olarak başkanlık yapması gerektiğini ifade etmiş ve kendisinin en fazla üyeye sahip konfederasyon başkanı olarak benimle eşit statüde olduğunu, bir gün benim, bir gün de kendisinin başkanlık etmesi gerektiğini ifade etmiştir'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Şahin, hükümet olarak, 2006 yılında memurların alım güçlerini muhafaza etmek ve daha da artırmak için geçmişte yaptıklarından daha iyisini yapmayı planladıklarını bildirdi.

Toplantıda tutulan tutanakların son bölümünü okuyan Şahin, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'a, ''4688 sayılı kanun Devlet Bakanı Kamu İşveren Kurulu başkanıdır, diyor. Siz şu anda benimle eşit şekilde bu toplantıda bulunmayı mı arzu ediyorsunuz'' dediğini, Akyıldız'ın da ''Evet'' karşılığını verdiğini kaydetti. Şahin, ''Ben de 'Toplantıya ara veriyorum, arkadaşlar. Daha sonra toplantının gün ve saatini bildireceğim' dedim'' diye konuştu.

Akyıldız ve toplantı salonundakilere, ''Eğer bu konuda ısrarlıysanız üniversitelerimizin kamu hukuku bölümleri var. Buralarda kamu hukuku uzmanları var. Gelin onlardan görüş alalım'' dediğini anlatan Şahin, salondakilerin öyle bir görüş almaya gerek duymadığını aktardı.

Şahin, şöyle konuştu: ''Ama, ben, Bircan beyin bu konuda kendisini ikna edebilmesi için en azından kendi kendini bu konuda tatmin edebilmesi için bir zamana ihtiyacı olduğunu düşündüm. Bu zamanı kendisine vermek için toplantıyı yarın saat 10:00'a bıraktım. İnanıyorumki kamu hukuku alanında uzman, danışabileceği kişiler vardır, danışsın. Bu yasayı ve yönetmeliği önüne koysun, bu toplantıya eş başkanlık yapabilir mi, yapamaz mı, bu konuyu değerlendirsin. İnanıyorumki bu konuda ikna edilmiş olarak yarın toplantı masasına gelecektir.''

''KAMU PERSONEL KANUNU TASLAĞINI DAĞITACAKTIM''

Hükümet olarak memurlara ve kamu görevlilerine mevcut şartlar içerisinde en iyi imkanları vermek için hep çaba sarf ettiklerini dile getiren Şahin, 2006 yılıyla ilgili de uzun süredir çalıştığını kaydetti. Kamu Personel Kanunu taslağı üzerinde de çalıştıklarını belirten Şahin, ''Bugün kendilerine dağıtacaktım, görüşlerini alacaktım. Ama bunu inşallah yarın yaparız'' dedi.

Memurlar arasında ücret bakımından ciddi farklılıklar bulunduğunu, bu konuda bazı formüller geliştirdiklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:''Bunları konfederasyon ve sendika başkanlarımızla tartışmayı, komisyonlar kurarak çalışmayı düşünüyoruz. Biz hükümet olarak en az sendikalarımız, konfederasyonlarımız kadar memurlarımızı düşünüyoruz. Hükümette bulunduğumuz süre içerisinde hiçbir zaman onların alım gücünü düşürmedik. Memurlarımızın ekonomik durumları, geçmişteki kayıplar nedeniyle bulunması gereken yerde değildir.

Ancak Türkiye'de uzun yıllar ekonomik krizler nedeniyle ekonomik dengeler bozulmuştur. Bu dengeleri düzeltmek için mali disiplin uyguluyoruz. Gönlümüzden geçmesine rağmen memurlarımıza arzu ettiğimiz oranda veremedik. Memurlarımız hiçbir zaman enflasyonun altında ücret zammı almamışlardır.''

Göreve geldiklerinde en düşük maaşlı memurun 401 milyon Türk Lirası aldığını, şimdi ise en düşük memur maaşının 637 milyon Türk Lirası olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:

''414 kilo ekmek alıyordu, şimdi 509 kilo ekmek alıyor, yani 95 kilo daha fazla ekmek alma imkanı sağladık. 149 kilo tavuk eti alıyordu, şimdi 182 kilo alıyor. Çocuğuna 15 ceket alıyordu, şimdi 20 ceket alıyor. 21 çocuk pantolonu alıyordu, şimdi 29 tane alıyor.

Kuşkusuzki memurlarımız, ekonomik sıkıntı içerisinde bulunabilirler. Ancak onların alım güçlerini muhafaza etmek ve daha da artırmak için geçmişte yaptıklarımızın daha iyisini 2006 yılında yapmayı planlıyoruz, hükümet olarak.''

BÜTÇEDEN MEMURLARA AYRILACAK PAYIN ARTIRILMASI

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile geçen hafta bütçeden memurlara ayrılacak payın artırılması konusunu görüştüklerini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

''Kendilerine müteşekkirim. Bu konuda son derece anlayışlı oldular. Memurlarımıza 2006 yılında bütçeden daha fazla destek verilmesi için bize destek verdiler. Biz bu niyetlerle görüşme masasına gelmişken, 'Senin başkanlığını kabul etmiyoruz, ben de başkan olacağım, bir gün sen, bir gün ben başkanlık yapacağım' demekle memurlara hizmet edilmez. Bu anlayışla ne Kamu-sen bir fayda sağlar, ne memurlarımız fayda sağlar, ne de kamu sendikacılığı bir fayda sağlar.

Bugün Sayın Bircan Akyıldız, bir takım şahsi beklentileri nedeniyle bugünkü toplu görüşmeleri sabote etmek istemiştir. Ama biz hükümet olarak buna fırsat vermeyeceğiz. Toplu görüşmeler sonucunda inşallah bir mutabakata varırız, varsak da varmasak da biz memurlarımıza mevcut şartlar içerisinde en iyisini vereceğiz.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Türkiye'yi şikayet edeceğiz"
 Çözüm varsa sunsunlar
 Güne kalp ameliyatıyla başladı nikâh, yarış ve açılışlarla...
 'Dokunmayın ülkenin etnik tablosuna'
 CHP'li vekil ezan okuyup cami açtı
 Hacıbektaş'ta yine 'söz' kavgası
 Ağar: Başbakan'ın tavrı vahim gelişmelere gebe
MAHMUT ÖVÜR
Muhalefet ve Kürt Sorunu
Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
İşte terazi
Sümer Oral... Eski Maliye Bakanı... Şu anda...
SKY Türk anchorman'i kazada can verdi
Eşi ve kızının da içinde bulunduğu otomobille tatilden dönen Mehmet...
Akgül'e telefon yağdı
Cep telefonunun numarasını duyuran ve 'İş isteyen varsa arasın' diyen...
Tek hayalim göklerin hakimi bir Türk olmak
Tek hayalim göklerin hakimi bir Türk olmak
O gerçek bir uçuş tutkunu. Küçükken damdan atlayıp bacaklarını...
Bağdat'a ilk nota
Bağdat'a ilk nota
Bağdat yönetimine, Irak'tan Türkiye'ye terörist sızmaların önlenmesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu