kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Komutanın büyük acısı
Kardeş Acısını Sessizce Yaşadı

Komutanın acı sırrı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Org. Faruk Cömert, 27 yıl önce suikaste kurban giden Bedrettin Cömert'in kardeşi.

Yüksek Askeri Şûra'da, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Org. Fırtına'nın yerine Harp Akademileri Komutanı Org. Faruk Cömert atandı. 1946 yılında Vezirköprü'de doğan, 1976'da Akademi'yi bitiren Cömert'in hayatındaki en acı gün 11 Temmuz 1978.

O GÜN TÜRKİYE SARSILMIŞTI
Hacettepe Üniversitesi'nde doçent olan ağabeyi Bedrettin Cömert o gün eşiyle otomobilde giderken saldırıya uğradı. Suikast Türkiye'yi ayağa kaldırdı, katiller lanetlendi. Cömert dönemin en önemli aydınlarından biriydi.

YENİ ATANAN KOMUTANLAR

ORAMİRAL YENER KARAHANOĞLU

Deniz Kuvvetleri Komutanı

ORGENERAL İLKER BAŞBUĞ
1. Ordu Komutanı

ORGENERAL SEBAHATTİN IŞIK KOŞANER
Genelkurmay 2. Başkanı

ORGENERAL FETHİ REMZİ TUNCEL
Ege Ordu Komutanı


Komutanın büyük acısı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Faruk Cömert ağabeyi Doçent Bedrettin Cömert'i, 27 yıl önce teröre kurban vermişti.

Yüksek Askeri Şûra'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Faruk Cömert, 27 yıldır siyasi cinayete kurban giden kardeşinin acısıyla yaşıyor. Yeni komutanın kardeşi Bedrettin Cömert, 12 Eylül öncesinde Doğan Öz, Bedri Karafakioğlu, Abdi İpekçi, Ümit Doğanay, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu gibi suikaste uğrayan parlak beyinlerdendi. Cömert, 11 Temmuz 1978'de evinin önünde uğradığı sonucu yaşamını yitirmişti.

Üretken Yıllar
Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim üyesi olan Doçent Doç. Dr. Bedrettin Cömert, Türkiye'nin yurtdışında eğitim gören, geleceği aydınlık akademisyenlerinden biriydi. Devlet bursuyla yurtdışında doktora yapmış başarılı bir öğretim üyesiydi. Yazarlık ve çevirmenlik de yapan Cömert, 1960'ta Sivas Lisesi'ni, 1967'de Roma Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Aynı yıl döndüğü Türkiye'de, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'ne asistan olarak girmiş, daha lise öğrenciliğinden itibaren "Varlık" dergisine yazdığı şiirlerle edebiyat dünyasının dikkatini çekmişti. Aynı zamanda "Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanlığı" yapmıştı. "Sanatın Öyküsü" adlı çevirisiyle 1977 Çeviri Ödülü'nü kazanan Cömert, ölümüne kadar "Giotto'nun Sanatı" ve "Croce'nin Estetiği" (inceleme), "Kalmasın Ellerim Sizlerden Uzak" (şiir) ve "Eleştiriye Beş Kala" (eleştiri) adlı kitaplara imza attı ve "Mitoloji ve İkonografi" adlı ders kitabı yayınladı.

Eşi İtalyan'dı
İtalya'da eğitimgördüğü sırada tanıştığı Augostino ile evlenen ve iki çocuğu bulanan Bedrettin Cömert daha sonra yine kendisi gibi siyasi teröre kurban giden Ahmet Taner Kışlalı'nın da yakın arkadaşı idi. 1970'li yılların sonnuda Hacettepe'de görev yapan bazı akademisyenlere gönderilen ve "tabut" resmi çizilen bir mektupta "Beytepe'den tabutlar çıkacak" diye yazılmış ve eklenen listede Bedrettin Cömert'in adı 9'uncu sırada gösterilmişti. Cömert, 12 Eylül öncesinde terörün iyice tırmandığı bir dönemde 11 Temmuz 1978'de Ankara Köroğlu Caddesi'ndeki evinin önünde Volkswagen arabasının içinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. İtalyan olan eşi de saldırıda yaralandı. Oğulları Ergun ve Kemal'i yanıda götüren Maria Augostino, 61 yaşında öldüğünde olay gizemini koruyordu.

Zanlılar Beraat Etti
Cömert'in katil zanlısı olarak Almanya'da yakalanan ülkücü Rıfat Yıldırım, idam cezasının kaldırılmasından sonra Türkiye'ye iade edildi. Ancak Yıldırım, Cömert'in öldürülmesi, Abidinpaşa Lisesi önünde öğrencilerin üzerine ateş açılması ve Yağmur Kıraathanesi'nin taranması gibi iddialarla müebbet ağır hapis istemiyle yargılandığı Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2002'de beraat etti. Diğer katil zanlısı Üzeyir Bayraklı ise Almanya'da öldürüldü.

Çatlı'nın Adı Karıştı
Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı hakkında da Cömert'in öldürülmesi olayının faili olarak gıyabi tevkif kararı verildi.Abdullah ÇatlıCömert'in öldürülmesi konusunda Bayraklı ve Yıldırım'a 'öldür' emrinin dönemin Ankara Ülkü Ocakları Başkanı Çatlı tarafından verildiği iddia edildi.

Acısı Yıllardır İçinde
Cömert kardeşler Samsun'un Vezirköprü ilçesinin yoksul bir köyünde dünyaya geldiler. Babalarını daha çok küçük yaşlarda kaybettiler. Ağabey Bedrettin sanat tarihini, Faruk Cömert ise askerliği tercih etti. Bedrettin Cömert, 1978'de siyasi cinayete kurban gittiğinde küçük kardeşi Faruk, 2 yıllık genç bir kurmay subay olarak 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda eğitim- harekat subayı olarak görev yapıyordu. Askerliği tercih eden Faruk Cömert, 1965'de Hava Harp Okulu'ndan, 1966'da ise Uçuş Okulu'ndan mezun oldu. Cömert, 1976 yılında Hava Harp Akademisi'ni bitirdi. Genelkurmay'da proje subaylığı, Hava Harp Akademisi'nde öğretim üyeliği, 6'ıncı Ana Jet Üs 162'nci Filo Komutanlığı yapan Cömert, bir dönem abisi gibi İtalya'da da bulundu, Napoli'de Güney Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda kısım amirliği yaptı. 1991 yılında Tuğgeneral, 1995'te Tümgeneral, 1999'da ise Korgeneralliğe terfi etti. 2003'ten bu yana orgeneral olarak Harp Akademileri Komutanlığı görevini yür ü t ü y o r d u . Cömert'in de ağabeyi Bedrettin Cömert gibi iki çocuğu bulunuyor.

Ahmet DİRİCAN / ANKARA Sonat BAHAR / HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İşte AB sürecinin komuta kademesi
 Er Coşkun Kırandi 25 gün sonra serbest
 Gurbetçi aile, çifte acı yaşadı...
 Antalya'da belediyeler arası 'şenlik düellosu'
 Balkaner'e çalıntı eser darbesi
 1500 yıllık tarih depodaydı
 Düğün davetiyeleri Türkçe-Kürtçe
 Çamura bulanmayı amma çok seviyorlar
 Jet-skiye savcı takibi
 Yağlı güreş hamlesine karşılık Demet Akalın
 Ekinlik'e makyaj
YILMAZ ÖZDİL
Bebek...
Önce Edirne, sonra Manisa, ardından...
ÖMER LÜTFİ METE
Kapitalizmin 1984'ü (2)
Medyanın bir parça ilgilendiği...
UMUR TALU
Prematüre
En masumlarımızın adı "prematüre"...
FATİH ALTAYLI
ATM'ler YSL veriyor
Sabah'ın manşeti, hepimizin günlük...
ERDAL ŞAFAK
Diplomatik poker
Fransa Başbakanı Villepin'in...
Kürt 'devleti' için yeşil ışık
Kürtler kendi kaderlerini tayin etmek için Irak anayasasında...
İsrail'de otobüsü tarayan askeri Araplar linç etti
Arap kenti Şfaram'da bir İsrail askeri, otobüste beş kişiyi öldürdü.
I Love this game (Bu oyunu seviyorum)
I Love this game (Bu oyunu seviyorum)
Futbolda hasret bitiyor. Süper Lig'de 2005-06 sezonu bugün başlıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu