kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Kapitalizmin 1984'ü (2)

Medyanın bir parça ilgilendiği 'Erdemir'in özelleştirme tarzı'na dair tartışmanın satır aralarında 'Kapitalizm'in 1984'ünden yeni bir özet bulmak mümkün.
Parayı tanrı, piyasayı da din yerine koyan kapitalizm, bu iki kutsalını bile her zaman için' tutarlı birer belirleyici' olarak da tanımaz!
Örnek olarak, Erdemir'e soyunan firmaların hepsine Özelleştirme İdaresi tarafından 'yeterlilik' verilmesinin altını çizelim! Bu müşterilerin önemli bir kısmının mal varlıkları konusundaki şüpheler kör gözleri açabilecek kadar çarpıcı! Açıkçası Erdemir'e heveslenenlerin bir kısmı fiilen 'kara para' zanlısı.
Hani sermayenin ahlakı? Hani devletlerin ve' uluslararası toplum' denen kapitalist sosyetenin savunduğu değerler, koyduğu ilkeler?
Erdemir özelleştirmesi nereden bakılırsa bakılsın Türkiye için de, hükümet için de tarih önünde hesabı kolay verilebilecek bir konu değil. İstifa eden yöneticilerden birinin Erdoğan'a yaptığı gönderme de anlayana 'davul zurna' niteliğinde:
- Karadeniz'de bir mülk satılacağı zaman önce komşuya teklif edilir.
Aslında sadece Karadeniz'de değil bütün Türkiye'de, hatta belki yeryüzü kültürlerinin çoğunda bu 'teamül' var. Komşuya daha ehvence bir fiyatla satmak da doğal bir kural gibidir. (Herhalde Erdoğan'ın Karadenizliliğine atıfta bulunmak için böyle söylenmiştir.) Ancak 'iğne deliğinden un akıtan' hazinecibaşımız böyle ahlaki ve örfi sitemlere karşı susturuculu kapitalist silah çekmede ve Erdoğan'ın tutucu (!) yanının devreye girmesini engellemede pek mahirdir:
- En çok parayı bastıran alır! Aksini yaparsak onu kayırdınız derler!
Su baştan kesilmiştir artık! Haşin hazinecibaşı parayı tanrı, piyasayı din bilen kapitalizmin küresel ruhbanlık merkezini mutlu edecek manevrayı kaşla göz arasında bitirmiştir. Böylece kamu çıkarı terimi fiilen yasadışı kılınmış, ihalenin yerli bir talibe kalması neredeyse suç ilan edilmiştir. Hatta bu manevra ile 'halka arz' bile gündeme gelmeden ihtimal olmaktan çıkarılmıştır.
Mesela dedik.


Serbest girişimi önemsemekle birlikte yabancı sermayeye yerleşik kapitalist mantıkla bakamayanlardan biri olarak üç gün önce Azerbaycan'da Türkiye'den bir girişimcinin etkinliğini izliyordum. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de açılışına katıldığı 'beş yıldız üstü' EXELSİOR HOTEL'in sahibi Ahmet Erentok'un başarısı ve parıltısı ile gurur duyarken beynim gönlümde çelişki avına çıkıyordu:
- Türkiye'de yabancı sermayenin cemaziyelevvelinden ve bugününden yana pek şikayetçi ve şüpheci davranıyorsun ama Azerbaycan'da bir vatandaşının girişimlerine pek sıcak bakıyorsun.
- Bir kere burası Türkiye için yabancı bir ülke değil, Azerbaycan! Erdemir ve benzerleri buradaki ciddi Türk girişimcilerin işleri ile kıyaslanamaz! Zira buraya getirdiği bir milyon dolarını kısa zamanda dört milyon dolar yapan kimse yok. (Oysa Türkiye'ye giren 7 milyar sıcak para, göz açıp kapayıncaya kadar 30 milyar dolarlık bir servete dönüşebilmiştir.) Böyle karlılık olsa olsa kadın ve uyuşturucu ticaretinde vardır. Onlar ne kadar temizse sıcak sermayenin Türk piyasalarındaki dalgıç hamleleri ile çıkarttığı Karun'luk servetler de o kadar meşrudur.
- Canım ERDEMİR, TÜPRAŞ, TELEKOM ve benzerleri, sıcak paradan çok farklı şeyler?
- Aksine pek farkları yok. Kapitalizmin kutsal kitap yorumcularına göre yabancı sermayenin bir ülke için başlıca iki kerameti nedir? İstihdama katkı sağlaması, yeni teknolojiler getirmesi. Nasıl sıcak para istihdama ve teknolojik atılıma hiçbir katkıda bulunmuyorsa, dev milli kuruluşlara konacak yabancı sermaye de bu yönde hiçbir artı getirmeyecektir. Oysa Azerbaycan'da Türkiye'den gelen ciddi girişimciler sadece başkentin kaymağını yemeye çalışmıyorlar, ülkenin taşrasında da önemli yatırımlar yapıyorlar. Ve nihayet, ülkelerin dışarıdaki yatırımlarını 'çağdaş cihangirlik türü' saydığım için, aleyhime işlediği zaman Türkiye vatandaşı -dünya vatandaşı değil- olarak karşı çıkarım.
Bu da benim serbest piyasacılık sınırım.
Kaldı ki keyfi 'serbest piyasa' algısında yalnız da değilim. Şu sıralar özel teşvik uygulamaları sonucu Avrupa'dan ve özellikle Almanya'dan kaçmakta olan ABD sermayesini yorumlayan pek çok iktisatçının ağzından Kapitalizmin 1984'ü örneklenmekte,'dün dündür, bugün bugün' denmektedir:
- İster bana gelirken olsun, ister benden çıkarken olsun, yabancı sermaye her durumda çıkarıma aracılık etmelidir; o kadar!
Lakin bizimkiler ise aşağılık duygusunun esiridirler:
- Batı yabancı sermayeyi kutsarken, ben nasıl yan bakarım? Haşa!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kapitalizmin 1984'ü (1)   / 04-08-2005
 Terörün tanımına dair (II)   / 02-08-2005
 Terörün tanımına dair (1)   / 01-08-2005
 Karanlıkta 'Kandil' yerine ıslık   / 29-07-2005
 Ağlarda üç gol Kıbrıs'ı sayma   / 28-07-2005
 Kurmay zekâya paşa yarası   / 26-07-2005
 Eşkıya ile mücadelenin baba yasası   / 25-07-2005
 Türk'ün hain üretme şehveti   / 22-07-2005
 Orhun vadisinde Türkiye birliği   / 21-07-2005
 Rusya ile 'doğalfay' hattı   / 19-07-2005
YILMAZ ÖZDİL
Bebek...
Önce Edirne, sonra Manisa, ardından...
ÖMER LÜTFİ METE
Kapitalizmin 1984'ü (2)
Medyanın bir parça ilgilendiği...
UMUR TALU
Prematüre
En masumlarımızın adı "prematüre"...
FATİH ALTAYLI
ATM'ler YSL veriyor
Sabah'ın manşeti, hepimizin günlük...
ERDAL ŞAFAK
Diplomatik poker
Fransa Başbakanı Villepin'in...
Kürt 'devleti' için yeşil ışık
Kürtler kendi kaderlerini tayin etmek için Irak anayasasında...
İsrail'de otobüsü tarayan askeri Araplar linç etti
Arap kenti Şfaram'da bir İsrail askeri, otobüste beş kişiyi öldürdü.
I Love this game (Bu oyunu seviyorum)
I Love this game (Bu oyunu seviyorum)
Futbolda hasret bitiyor. Süper Lig'de 2005-06 sezonu bugün başlıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu