kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genç Türk çizerden Amerikalı kahraman
Genç Türk çizerden Amerikalı kahraman


Amerikalı yazar Kel Nuttall'ın "Nothing Face" adlı çizgiroman projesini 28 yaşındaki Yıldıray Çınar çiziyor. Türkçe'ye "Hiç Yüz" adıyla çevrilen çizgiroman bir dedektifin maceralarını konu ediyor.

Temmuz başından itibaren Türkiye'de yeni bir çizgiroman yayımlanmaya başladı. Amerika'da Digital Webbing Yayınevi tarafından geçen yıl piyasaya sunulan "Hiç Yüz'' (Nothing Face) adlı bu çizgiromanı Amerikalı Kel Nuttall yazmış. Çizeri ise bir Türk; Yıldıray Çınar... Ortaokul yıllarında tanıştığı çizgi dünyasında 6 yıldır profesyonel olarak varlığını sürdüren Yıldıray Çınar, Hiç Yüz'ün Amerika'dan sonra Türk okurlarıyla da buluşmasının mutluluğunu yaşıyor. Anadolu Üniversitesi Animasyon Bölümü mezunu 28 yaşındaki Çınar'ı çizgi roman meraklıları "Karabasan" adlı kitabıyla tanıyor. Bugünlerde Karabasan'ın çizgi filminin animasyonlarını hazırlayan Çınar'ın Amerika'da bir çizgiromana imzasını atması genç bir Türk çizerin dünya piyasasında yer edinmesi açısından büyük önem taşıyor. Yıldıray Çınar'ın çizimleri 2002'den bu yana, yazar ve çizerleri buluşturan Digital Webbing internet sitesinde yayınlanıyor. Çınar, Nothing Face'in yaratıcısı ABD'li Kel Nuttall ile de sanal alemde tanışmış. Nuttall da, daha önce defalarca yabancı çizerlerle denemeler yaptığı, fakat bir türlü başarılı olamadığı Nothing Face adlı projesinin çizeri olma teklifini Çınar'a götürdüğü için çok memnun olduğunu söylüyor.

TANIŞMAMIŞLAR
Çınar Nuttall buluşmasının ardından Nothing Face (Hiç Yüz)'ün ilk başlangıcı Digital Webbing sitesinin sahibi Ed Dukeshire'ın önderliğinde Digital Webbing Presents adlı bir derginin yayına başlaması ile olmuş. Digital Webbing Presents'in 5. sayısında (Ekim 2002) 6 sayfalık ilk Nothing Face öyküsü; "Truth and Consequences" okuyucuyla tanışmış. Öykü ve çizimler çok beğenilmiş ve hemen ardından 3 sayılık bir mini seri yayımlanmasına karar verilmiş. Nothing Face, bir yıl gibi bir zamanda hazırlanmış. Ancak daha sonra Amerika gibi dünyanın en önemli çizgiroman piyasasında yeni bir yayının üç sayı ile tutunamayacağı düşünülerek, eserin 96 sayfalık grafik albüm formatında basılmasına karar verilmiş. Hiç Yüz'ün yazarı ve yayın haklarının sahibi Kel Nuttall ile çizeri Yıldıray Çınar şimdiye kadar birbirlerini görmemişler. Çınar bütün hikayeyi İstanbul'da çizmiş ve internet aracılığıyla göndermiş. Diğer formaliteler de yine ya internet ya da uluslararası posta şirketleriyle halledilmiş. Çınar, "Amerika'ya gidip Kel Nuttall ile yüz yüze tanışmak isterim ama Alaska'da yani Kuzey Kutbu'nda yazıyor" diyor.

O BİR DEDEKTİF
Hem anlatım dili hem de çizimleriyle sıradışı özellikler taşıyan "Hiç Yüz", oldukça ilginç gerilim hikayelerinden oluşuyor. Hikayelerin baş kahramanı Jon, ölmek üzere olan insanların "kalıbına" girerek onların tüm duygu ve düşüncelerini hissedebilen bir dedektif... Bu özelliği, cinayetleri çözmekte ona büyük avantajlar sağlarken, zaman zaman acı verici de olabiliyor. Kendisine ait bir yüzü olmayan Jon'un bu farklılıklara nasıl sahip olduğu da ilerleyen sayfalarda açıklığa kavuşuyor. Yıldıray Çınar Amerika baskısında kitaba Türkiye'den bir şeyler eklemeyi de ihmal etmemiş. Dedektifin bürosundaki panoya 'İstanbul' yazmak gibi... Türkçe basımda da önemli bir sahnede yer alan gazetede haberler Türkiye'den ve Türkçe. "Nothing Face"i Türk okurlarıyla birçok çizgi romanın da yayımcısı olan Hozcomics Yayınevi buluşturdu. Hozcomics'in sahibi Haşim Öz, "Nothing Face, Hozcomics'in Teksas, Tommiks, Kaptan Swing, Jungla, Bella ve Bronco gibi klasik İtalyan çizgiromanlarının yanında yayımladığı ilk modern çalışma olarak büyük önem taşıyor. Ama herşeyden önce bu kitap, Amerika'da yayımlanmış bir çizgiroman olarak bir Türk çizer Yıldıray Çınar'ın eseri olmasından dolayı çok çok daha önemli. Bu kitabın Türkiye'de yayımlanmasının genç Türk çizerleri cesaretlendireceğine inanıyorum. Bu arada Yıldıray ile konuştuk ve Türkiye için özel bir kapakla sınırlı sayıda ikinci bir baskı yapmaya karar verdik. Yani Nothing Face'in (Hiç Yüz) aslında Türkiye'de iki yüzü birden var şimdi" diyor. 96 sayfa olan ve büyük boy hazırlanan "Hiç Yüz", zincir marketlerde ve kitapçılarda satılıyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
 VIP konuklar imambayıldı yiyecek
 Osmanlı'nın şehri yeganesi İstanbul
 Efsane yaratan Türk bürokratlar
 Yazarların 3. Dünya Savaşı
 Dünya turizminin gözdeleri Roma, Floransa, İstanbul!
 Bir tuğla da siz koyun
 Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
 Çeşme'nin fiyatları Mikonos'u solladı
 Ev hapsi biter bitmez servetini katlayacak
 Kafada kırılıyor ama acıtmıyor
 Enrico Macias ve İstanbul bir aşk hikayesiydi
 60 yıl sonra yeni sözlük hazırlandı
 İstanbul'un fethini daha ne kadar kutlayacağız?
 Erkekler de artık tüylerini aldırıyor
 Keşke benim olsa
 Yunan sosyetesinin güzel buluşması
 Yeşillikler içinde serin bir tatil
 Günübirlik de gidebilirsiniz
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Zor iştir selam vermek
Bir gün büyükbabamın karşısına...
MEHMET ALTAN
Çocuğunuza bu kitaptan aldınız mı?
Bettina Stiekel,...
REFİK DURBAŞ
Hisar'ın ışığı ruh halidir
Ahmet Hamdi Tanpınar, "Beş...
ÖNCEL ÖZİÇER
Darısı hepimizin başına
Geçen hafta burada yoktum. Çünkü...
KAZIM KANAT
Annem tatilde kızdı başörtüsünü çıkardı
Anneme hep "Ayşe...
THY'nin yeni yüzü
THY'nin yeni yüzü
Modacı Cemil İpekçi'nin THY için hazırladığı kıyafetler rahatlığıyla...
Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
Her yıl havacılık dünyasının 'en'lerini seçen araştırma şirketi...
Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
Kalp hastalığına yakalanma riskinizi mi merak ediyorsunuz, yoksa...
Hamsiyle en iyi rakı gider
Yeme içme kültürüne yönelik kitaplarıyla tanınan Deniz Gürsoy yeni çıkan kitabı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.