kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kafada kırılıyor ama acıtmıyor
Kafada kırılıyor ama acıtmıyor

Tasarımcı Tamer Kızılağaç, rol gereği kafalarına şişe, tabak, bardak, vazo fırlatılan oyuncularının imdadına yetişiyor. Onun özel bir formülle ürettiği hileli şişeler tıpkı cam gibi kırılıyor ama hiç can yakmıyor.

Karı-koca şiddetli bir kavga eder ve kadın eline ne geçirirse fırlatmaya başlar. Vazo, tabak, bardak, şişe... Bir anda odadaki kırılacak bütün eşyalar havada uçuşur. Ve adam odanın çıkış kapısına varana kadar bunlardan birkaçı da hedefine ulaşır. Sinema, tiyatro ve gösteri dünyasında pek çok kez karşılaştığımız bu sahneleri izlerken, "Zavallı oyuncular, rol icabı nelere katlanıyor..." diye aklınızdan geçiyor olabilir. Ancak bunu hiç dert edinmeyin. Çünkü oyuncuların kafasında bin parçaya bölünen tabak, çanaklar aslında hiç zarar vermeyecek türden. Hepsi özel bir formülle yapılıyor. Hollywood'da bu tür objeler konusunda dev bir sektör oluşmuş. Türkiye'de ise kişisel merak sonucu gelişmiş ufak tefek girişimlerle durum kurtarılıyor. İşte bu girişimcilerden biri de aslında mimar ve takı tasarımcısı olan Tamer Kızılağaç. Hollywood'daki sinema efektlerine duyduğu merak, mimarlık ve takı tasarımcılığı gereği farklı malzemelere olan yakınlığı gibi nedenlerle kendisini bu işin içinde bulmuş. İlk kez 2000'de, Haluk Bilginer ve Zuhap Olcay'ın Oyun Atölyesi'nde sahnelenen "Ermişler ya da Günahkarlar" adlı oyun için bir maket şişe siparişi almış. Oyunun bir bölümünde Haluk Bilginer'in kafasına vurulacak şişenin tıpkı cam gibi kırılması ama can yakmaması gerekiyormuş.

FORMÜLÜ SIR GİBİ SAKLIYOR
Hemen araştırmalara başlayan Kızılağaç, pek çok denemeden sonra başarılı sona ulaşmış: "Malzemelere yatkınlığım var. 'Ermişler ya da Günahkarlar' oyununun sanat yönetmeni Gürel Yontan da biliyordu bu yönümü. Bana teklifte bulununca kabul ettim ama nasıl yapacağımı da bilmiyordum açıkçası." Maket şarap şişesini yapmadan önce Londra'da bir imalatçıyla da görüşmüş Kızılağaç. Ancak formülünü öğrenmek mümkün olmamış. İş başa düşünce ilk denemelere şeker ağırlıklı bir formülle başlamış. Ancak donduktan sonra yapış yapış olan şeker şişe istediği sonucu vermemiş. En sonunda elde ettiği şişenin formülünü ise sır gibi saklıyor: "Benden istenen şişede en önemli şey kırılma efekti. Şeker kırıldığı zaman tam manasıyla cam bir şişe gibi görünmesi gerekiyordu. Şeker böyle kırılmıyor. Sonra defalarca deneme yaptım. Aslında herkesin bildiği ve kullandığı malzemelerden elde ettim doğru şişeyi. Her şey herkesin gözü önündedir ama mucit gözü biraz daha farklı. Birçok malzemenin karışımından oluşuyor."

ÖNCE KAFASINDA KIRDI
Bu arada elde ettiği şişeleri önce kendi kafasında kıran Kızılağaç, ilk denemelerden epey canının yandığını da itiraf ediyor: "Biraz kalın yapıyordum galiba, birkaç kez epey canım yandı. En sonunda standart olarak 3 milimetre kalınlığında, içi boş, etiketi olan ve kırıldığında zarar vermeyen şarap şişesini yaptım. Bir de etiket de tasarladık." Tam üç yıl boyunca sahnelenen "Ermişler ya da Günahkarlar" için şişe imalatına devam ettiğini söyleyen Kızılağaç, bu arada yeni teklifler de almaya başlamış: "2000'den 2003 yılına kadar sadece Haluk Bey'e ürettik. Her oyunda bir şişe kırılıyordu. Sonra oyunu izleyen diğer sanat yönetmenleri ve oyuncular da çok beğendiler, teklifler geldi. Farklı formlarda ürettik. Alişan, Mahsun Kırmızıgül ve Yavuz Bingöl gibi isimlere de yaptık. Kliplerde kullandılar. Sonra Gümüş dizisi için ürettik." Bir şarap şişesiyle başladığı maket objelerin akla gelebilecek her formda yapılmasının mümkün olduğunu söyleyen Kızılağaç, siparişe göre tabak, çanak, vazo, hatta hesap makinesi, cep telefonu gibi objeler bile tasarladığını ekliyor: "Bu tamamen kalıp işi. Kalıba göre şekillendiriyorsunuz. Geçen gün Mustafa Altıoklar'ın asistanı, ayna istediklerini söyledi. Oyuncunun kırabileceği bir ayna ama tehlikeli olmayacak. Şimdi bunu çözmeye çalışıyorum. Birkaç deneme yapacağım. Ayna yapmak daha zor. Çünkü bir yansımanın olması gerekiyor. Fiyatlar özel bir şey talep edildiğinde ürünün boyutuyla ilgili olarak kalıp maliyetine göre çıkıyor. Ama bu da çok bir şey değil. Adet çok olduğunda fiyat düşebiliyor. Tek bir şişe fiyatı ise 125 YTL." Sinema dünyasından gelen teklifleri mümkün olduğunca geri çevirmeyen Kızılağaç, ayrıca kesik parmak, kol, bacak gibi uzuvlar da üretiyor. "Bu işi eğlence için yapıyoruz. Asıl işimiz bu değil" diyen Tamer Kızılağaç, Asmalımescit'- te Takı Design Studio adı altında faaliyet gösteren atölyesinde hem takı tasarımı yapıyor hem de öğrenci yetiştiriyor.

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
 VIP konuklar imambayıldı yiyecek
 Osmanlı'nın şehri yeganesi İstanbul
 Efsane yaratan Türk bürokratlar
 Yazarların 3. Dünya Savaşı
 Dünya turizminin gözdeleri Roma, Floransa, İstanbul!
 Bir tuğla da siz koyun
 Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
 Çeşme'nin fiyatları Mikonos'u solladı
 Ev hapsi biter bitmez servetini katlayacak
 Enrico Macias ve İstanbul bir aşk hikayesiydi
 60 yıl sonra yeni sözlük hazırlandı
 İstanbul'un fethini daha ne kadar kutlayacağız?
 Erkekler de artık tüylerini aldırıyor
 Genç Türk çizerden Amerikalı kahraman
 Keşke benim olsa
 Yunan sosyetesinin güzel buluşması
 Yeşillikler içinde serin bir tatil
 Günübirlik de gidebilirsiniz
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Zor iştir selam vermek
Bir gün büyükbabamın karşısına...
MEHMET ALTAN
Çocuğunuza bu kitaptan aldınız mı?
Bettina Stiekel,...
REFİK DURBAŞ
Hisar'ın ışığı ruh halidir
Ahmet Hamdi Tanpınar, "Beş...
ÖNCEL ÖZİÇER
Darısı hepimizin başına
Geçen hafta burada yoktum. Çünkü...
KAZIM KANAT
Annem tatilde kızdı başörtüsünü çıkardı
Anneme hep "Ayşe...
THY'nin yeni yüzü
THY'nin yeni yüzü
Modacı Cemil İpekçi'nin THY için hazırladığı kıyafetler rahatlığıyla...
Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
Her yıl havacılık dünyasının 'en'lerini seçen araştırma şirketi...
Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
Kalp hastalığına yakalanma riskinizi mi merak ediyorsunuz, yoksa...
Hamsiyle en iyi rakı gider
Yeme içme kültürüne yönelik kitaplarıyla tanınan Deniz Gürsoy yeni çıkan kitabı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.