kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeşillikler içinde serin bir tatil
Yeşillikler içinde serin bir tatil

Deniz, kum, güneş üçlüsünden sıkılanlar rotayı yaylaya çeviriyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki bu huzur mabetlerinde keşfedilecek çok şey var.

Bodrum veya Çeşme gibi popüler tatil yörelerine gitmekten sıkıldıysanız veya serin bir tatil geçirmek istiyorsanız, Türkiye'nin dört bir yanındaki yaylalardan birini tercih edebilirsiniz. Seçim yapmakta zorlananlar için her yaylanın kendine has özellikleri olduğunu söyleyebiliriz. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan aşiretler hayvanlarını otlatmak için yaylalara göç ederek yaylaklar kiralıyorlar. Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşanlar ise hem hayvanlarını otlatmak ve hayvanlarının kışın ihtiyaç duyacakları yiyecekleri toplamak için hem de yazın daha serin ve uygun şartlarda yaşamak için yaylaya çıkıyorlar. Ege bölgelerinde yaşayanların amacı da sıcak havadan, sivrisinek gibi haşerelerden kurtulmak ve doğayla başbaşa olmak. Bunun yanı sıra artık "şehirliler" de yaylaların kendilerine özel bu bozulmamış ve huzurlu doğasından faydalanmak istiyor. Bu durum da son zamanlarda "yayla turizmi"ni ortaya çıkardı. Çünkü yayla etkinlikleri ve yayla kültürü artık hemen herkesin ilgisini çekiyor. Yörenin insanlarıyla tanışmak, yemeklerini yemek ve bol bol yürüyüş yapmak, şehir hayatından sıkılanların tercihi oluyor. Bu nedenle pek çok turizm şirketi ünlü yaylalara turlar düzenlemeye başladı. Bukla, Deepnature, Nes Travel, Ogzala ve Arnika gibi pek çok şirket çoğunlukla Karadeniz'deki yaylaları gezdiriyor. Ancak dilerseniz haritayı elinize alıp bir rota belirleyerek de kendi başınıza bu güzellikleri keşfedebilirsiniz.

EN ÜNLÜSÜ AYDER
Yayla deyince kuşkusuz ilk akla gelen Karadeniz Bölgesi. Karadeniz'in en ünlü yaylası ise Ayder. Ayder Yaylası'na ulaşmak için Rize'den çıkıp Artvin istikametine doğru devam etmeniz gerekiyor. Çayeli'ni geçip, Ardeşen'e ulaşmadan Fırtına Vadisi boyunca güneye doğru yönelip tırmanmaya başlıyoruz. Çamlıhemşin'i de geçtikten 19 kilometre sonra Ayder Yaylası'na ulaşıyorsunuz. 1358 metre yükseklikteki yaylada yaklaşık küçük büyük 25 civarında otel ve pansiyon var. Bunların çoğunluğu aile işletmesi. Ayder'in en meşhur görüntüsü yeşillikler arasındaki ahşap evler. Ayder Yaylası'nda ülkemizin sayılı kaplıcalarından olan Ayder Kaplıcası yer alıyor. Bu kaplıcanın 260 metre derinlikten çıkan, 50 derecedeki suları romatizma, kireçlenme gibi pek çok hastalığa deva olduğu söyleniyor. Bunun yanı sıra yaylanın her köşesinde bir pınar ya da çeşme görebilirsiniz. Biraz daha Doğu Karadeniz'e gidersek Artvin'in şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, eşsiz bir manzara ve huzur vadediyor. Bu yaylada Artvin sınırları içindeki en büyük milli park bulunuyor. Çam, göknar ve ladin ağaçlarıyla çevrili geniş bir alana yayılan 1250 metre yükseklikteki yayla, Artvin'in "yeşil şemsiyesi" olarak da anılıyor. Ormanlık tepelerinde yöresel yemeklerin sunulduğu iki kır lokantası ve bir konaklama tesisi bulunan yaylanın, ziyaretçi sayısı hiç de az değil. Yaylanın arkasındaki Genya Dağı'nın yamaçları ve uçurumun kenarında ilerleyen karmaşık dağ yollarıyla, off-road tutkunları için unutulmaz parkurlar sağlıyor. Doğu Karadeniz'e gidecekseniz Gümüşhane'deki Zigana Dağı'nın kuzey eteğindeki 1700 metre yükseklikteki Hamsiköy'e uğramadan geçmeyin. Burada bir de tatil köyü var. Tesiste 40 tane ahşap dağ evi var. Kibrit çöpünden maketleri andıran ahşap dağ evleri, özgün yöresel mimari örneklerinden esinlenerek inşa edilmiş.

ANTALYA'DAN İZMİR'E
Karadeniz Bölgesi'nin haricinde de pek çok yayla, son zamanlarda rağbet görmeye başladı. Örneğin bitki türleri bakımından son derece zengin olan Toros Dağları'nın yaylaları. Gaziantep, Hatay, Adana, İçel, Antalya ve Muğla il sınırında olan bu bölgede, yaban hayatının gizemini şaşkınlıkla izleyebilirsiniz. Antalya'ya yakın olmak isteyenler için Saklıkent Yaylası'nı önerebiliriz. Buraya Antalya'dan 10 kilometresi asfalt 40 kilometresi stabilize olan güzel manzaralı yolla ulaşılıyor. 1850 metre yükseklikteki yaylanın çevresindeki Fesikan Yaylası, Yazır Yaylası, Eren Dağı ve Fesleğen Yaylası'nı gezerek kamp kurabilir ve piknik yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra pansiyon olarak kiralanabilen evler, lokanta ve büyük marketler var. Bu kadar güneye gitmeyeyim diyorsanız, İzmir'deki Kozak Yaylası'nı tercih edebilirsiniz. Bergama'nın çıkışından sonra 20 kilometre uzaklıkta olan bu yayla, bahar ve yaz aylarında piknik yapmak isteyen yöre insanlarının tercihi oluyor. Burası Bergama Krallığı döneminden beri çam fıstığı üretilen bir bölge. Birbirinden güzel yürüyüş alanları olan yaylada, huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
 VIP konuklar imambayıldı yiyecek
 Osmanlı'nın şehri yeganesi İstanbul
 Efsane yaratan Türk bürokratlar
 Yazarların 3. Dünya Savaşı
 Dünya turizminin gözdeleri Roma, Floransa, İstanbul!
 Bir tuğla da siz koyun
 Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
 Çeşme'nin fiyatları Mikonos'u solladı
 Ev hapsi biter bitmez servetini katlayacak
 Kafada kırılıyor ama acıtmıyor
 Enrico Macias ve İstanbul bir aşk hikayesiydi
 60 yıl sonra yeni sözlük hazırlandı
 İstanbul'un fethini daha ne kadar kutlayacağız?
 Erkekler de artık tüylerini aldırıyor
 Genç Türk çizerden Amerikalı kahraman
 Keşke benim olsa
 Yunan sosyetesinin güzel buluşması
 Günübirlik de gidebilirsiniz
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Zor iştir selam vermek
Bir gün büyükbabamın karşısına...
MEHMET ALTAN
Çocuğunuza bu kitaptan aldınız mı?
Bettina Stiekel,...
REFİK DURBAŞ
Hisar'ın ışığı ruh halidir
Ahmet Hamdi Tanpınar, "Beş...
ÖNCEL ÖZİÇER
Darısı hepimizin başına
Geçen hafta burada yoktum. Çünkü...
KAZIM KANAT
Annem tatilde kızdı başörtüsünü çıkardı
Anneme hep "Ayşe...
THY'nin yeni yüzü
THY'nin yeni yüzü
Modacı Cemil İpekçi'nin THY için hazırladığı kıyafetler rahatlığıyla...
Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
Her yıl havacılık dünyasının 'en'lerini seçen araştırma şirketi...
Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
Kalp hastalığına yakalanma riskinizi mi merak ediyorsunuz, yoksa...
Hamsiyle en iyi rakı gider
Yeme içme kültürüne yönelik kitaplarıyla tanınan Deniz Gürsoy yeni çıkan kitabı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.