kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Tercih

Önce İspanya'da yaşayan Müslümanlarca Madrid'de gerçekleştirilen terör eylemleri geldi. Ardından Hollanda'da film yönetmeni Theo Van Gogh sokak ortasında Fas kökenli bir Hollanda vatandaşı tarafından katledildi. Son olarak da Londra'da ard arda gelen terörist saldırıların değişik kökenlerden Müslümanlarca yapıldığı anlaşıldı. Küresel ölçekte açılmış bir savaşın Avrupa ülkelerinin sınırları içine, bu ülkelerde yaşayan Müslüman vatandaşlar tarafından taşınması bu toplulukların konumunu tüm çarpıcılığıyla gündeme getirdi.
Öncelikle Avrupa ülkelerinde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yok edildiği sanılan ırkçı şeytanlar ortaya çıktı. Yabancı düşmanlığı, Müslümanlar'a yönelik korku, nefret, giderek şiddet Avrupa ülkelerinin liberal siyaset ve kültür anlayışlarını sınamaya başladı. Demokrasilerin çok zorlu bir sınavdan geçecekleri belli oldu.
Sosyolojik nedenleri üzerine çok şey yazılan ve söylenen dinci terörün ideolojik boyutu ayrıca tartışmaya açıldı. İslam'ın katı, derinliksiz ve çağa aykırı Vahabi yorumunun Suud devleti ve sermayesinin desteğiyle Müslümanlar'a yönelik bir kültürel emperyalizmle yaygınlaşması, nefret ideolojisinin yayılmasında rol oynadı. Pakistanlı Mevdudi ve daha önemlisi Mısırlı Seyyid Kutub'un çizgisinden giden ve ideolojiyi giderek daha katı, daha şiddet sevdalısı yapan şahsiyetlerle ideoloji bir küresel cihad çizgisine geldi.

İslam'a farklı yorumlar
Kendi ülkelerindeki baskıdan kaçarak Batılı ülkelere sığınan bazı İslamcılar, modernliğe düşman imamlar bir nefret mesajını bu ülkelere ve orada yaşayan Müslümanlar'a da taşıdı. Arap dünyasında sözü dinlenen din önderleri şiddeti destekleyen, Batı'ya yönelik teröre meşruiyet sağlayan beyanlarda bulundu. Bu tür bir İslam anlayışının yaygınlığı, Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlar açısından çok temel bir kimlik meselesini gündemin merkezine taşıdı. İslam dünyası dışındaki ülkelerde yaşayan ve vatandaş olanların sadakati ümmete mi, yoksa vatandaşı oldukları ülkelere mi aitti?...
Cihadcılar buna ümmet diye cevap veriyor. Ancak bu da diğer toplumlara yönelik bir savaş ilanı ile eş değer sayılıyor. Bu nedenle son olayların da ardından Müslüman toplulukların içinde farklı İslam yorumlarının gerekliliği, kozmopolit bir dünyaya uygun şekilde Müslümanca bir yaşamın nasıl sürdürülebileceği soruları sorulmaya başladı. Bu türden soruları ciddiyetle cevaplayanların önde gelenlerinden biri, Müslüman Kardeşler örgütünün kurucusu Hasan el Banna'nın torunu, felsefeci ve din alimi Tarık Ramadan (Ramazan).

Kültür
İngiliz, din İslam
Geçen hafta Londra'da yaptığı bir konuşmada Ramadan şu mesajları verdi: "Müslümanlar'ın bulundukları ülkelerin aktif vatandaşları olması bugün her zamankinden daha zorunludur. Müslümanlar bugün her zamankinden fazla özeleştiri yapmak zorunda... İfade özgürlüğüne ihtiyacımız var tabii ki ama bazı sınırlar olması gerekiyor. Öldürmenin ve kanunlara uymamanın İslam'a uygun olduğunu söyleyen ve nefret saçanlar bu sınırların dışındadır."
Ramadan, Müslümanlar'ın kendilerine yönelik dışlamaya yerel düzeyden başlayarak siyasete aktif şekilde katılıp karşı çıkmalarını savunuyor. Vatandaşlık hak ve sorumluluklarının benimsenmesini talep ediyor. "İslam'ın evrenselliği, yerel kültüre entegre olma yoluyla gösterilir... Derin bir inanca sahip olmalıyız ama aynı zamanda eleştirel bir kafa yapısına da. Kültür olarak İngiliz ve din olarak Müslüman olmanın çelişen hiçbir yanı yoktur".
Ramadan'ın siyasi angajman mesajının mı, Cihadcılar'ın şiddet mesajının mı benimseneceği küresel düzenin geleceğini belirleyecek en çarpıcı tercihlerden biridir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İmtiyazlıların başkaldırısı   / 28-07-2005
 Kestirmecilik   / 24-07-2005
 Teröre akıllı çözüm   / 21-07-2005
 Kapan   / 17-07-2005
 Çıkmaz Sokak   / 14-07-2005
 Unutmamak   / 10-07-2005
 Yeniden yapılanma   / 07-07-2005
 Sürecin meyveleri   / 03-07-2005
 Yola devam   / 30-06-2005
 Kitlelerin isyanı   / 26-06-2005
SOLİ ÖZEL
Tercih
Önce İspanya'da yaşayan Müslümanlarca Madrid'de...
Devlere gözdağı
Devlere gözdağı
Şampiyonlar Ligi'nde de başarı hedefleyen Fenerbahçe, son hazırlık...
58 dakika yetti
58 dakika yetti
F.Bahçe'nin yeni yıldızı Appiah, Everton karşısında kalitesini...
Uyum protokolünde son söz Meclis'indir
Uyum protokolünde son söz Meclis'indir
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, imzalanan Ek Protokol'ün Meclis'e...
Seydişehir meydan savaşı
Özelleştirilen alüminyum tesisinin işçileri aileleriyle birlikte...
Okura özlediği dergiyi hazırladık
Okurun sadece eğlence peşinde koştuğu söylemini reddeden ve düşünen,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu