kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seydişehir meydan savaşı
İşçiler: Peşkeşe karşı direneceğiz
Daha işçi alacağım tepki niye?

En sıkıntılı patron

Mehmet Cengiz özelleştirilen Seydişehir Alüminyum'u 305 milyon dolara aldı... Ancak fabrikasına giremiyor.

Mehmet Cengiz, Karadeniz otoyolu, İstanbul metrosu gibi projelerin müteahhidi... İnşaat, enerji ve turizmde yedi şirkete sahip... Şu anda iki milyar dolarlık taahhüdü var.

ZOR KURTULDULAR
Cengiz bir süre önce Seydişenir Alüminyum'u satın aldı. Ama "sürpriz bir direnişle" karşılaştı... Tesisi devralmaya giden müdürleri 2 bin 500 işçi ve yakınının öfkesinden canlarını zor kurtardı.

"ONLAR AVANTACI"
Olaylara şaşıran Cengiz "Bizi normalde alkışlamaları lazım. İşçi sayısını iki katına çıkaracağım" deyip suçladı: Avantadan geçinenler bunu yapıyor... İşçiler ise kararlı: Peşkeşe izin yok...


Seydişehir meydan savaşı

Özelleştirilen alüminyum tesisinin işçileri aileleriyle birlikte sokağa döküldü. Dört araç yakıldı. 12'si polis 17 kişi yaralandı.

Konya'nın Seydişehir ilçesindeki eylemler 4 ay önce Alüminyum tesisinin özelleştirmesine karar verilmesiyle başladı. Özelleştirmeye karşı çıkan işçiler, sürekli eylem yaparak sesini duyurmaya çalıştı. Sakal bırakmayla başlayan eylemler işçilerin Konya-Antalya yolunu trafiğe kapatmasıyla sürdü. Bu arada işçiler Ankara'ya giderek başbakanlık ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde de eylem yaptı. İşçiler son olarak 23 Mayıs'ta tesislere talip olan firma yetkililerinin gezmek için fabrikaya geldiğini görünce ortalığı birbirine katmıştı.

305 MİLYON DOLAR TEKLİF
Firma temsilcilerinin tesisleri gezmesini engellemek için kapıları arkadan kaynaklayan işçilere polis müdahale etti. Olaylarda 33 polis ve 48 işçiyaralandı. İşçilerin tüm direnişine rağmen 18 Haziran'da yapılan ihalede tesisler 305 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Mehmet Cengiz'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Cengiz İnşaat'a satıldı. Cengiz İnşaat'ın 8 yetkilisi önceki akşam devir için tesislere gelince ortalık yine karıştı. Yetkililerinin fabrikanın 1,5 kilometre uzağındaki sosyal tesislere geldiğini öğrenen işçiler kısa sürede burada toplandı. Sendika yöneticilerinin gelmesini beklemeyen öfkeli kalabalık, sosyal tesislerin girişindeki kapıyı kırarak bahçeye girdi. Bu sırada CE-KA'dan gelen 8 şirket yöneticisi misafirhanenin şeref salonunda genel müdür Mehmet Arıkan'la görüşme halindeydi.

4 OTOMOBİL TAHRİP OLDU
Tesislerinönündeki şirket yöneticilerinin 2 Mercedes ve bir cipi ile genel müdürün Toyota marka makam otomobilini gören kalabalık önce otomobillere yöneldi. Taş ve sopalarla tahrip ettikleri otomobilleri ters çeviren kalabalık ardından ateşe verdi. Yanan otomobiller polisler tarafından söndürülürken, kalabalık bu defa şirket yöneticileri ve genel müdürün bulunduğu misafirhaneyi kuşattı. Korkuya kapılan şirket yöneticileri ve genel müdür ışıkları söndürerek misafirhanenin içine saklandı. Misafirhaneyi taş yağmuruna tutan işçiler, camları kırdı. Olay yerine Çelik-İş Sendikası Seydişehir Şube Başkanı Muharrem Oğuz işçileri sakinleştirmeye çalıştı.

OLAYLAR DÜN DE SÜRDÜ
Bu sırada panzer eşliğindeyaklaşık bin kişilik bir çevik kuvvet grubu da olay yerine geldi. Misafirhane ile işçilerin arasında güvenlik kordonu oluşturan çevik kuvvet, biber gazı sıkarak ve gözyaşartıcı bomba atarak işçileri dağıtmaya çalıştı. İşçilerde polisi taşladı. Bu arada işçiler, sosyal tesislerin içinde bulunan genel müdür Mehmet Arıkan'ın lojmanını da taşlayarak camlarını kırdılar. Olaylar saat 04.00'a kadar sürdü. Daha sonra işçiler ve halk dağıldı. Yaklaşık 6 saat mahsur kalan CE-KA Şirketi yöneticileri de polis otomobilleriyle genel müdürlük binasına götürüldü. Öfkeli kalabağın arasından bazıları daha sonra Seydişehir Belediye Binası'nı da taşlayarakcamlarını kırdı. 12'si polis 17 kişi yaralandı. Seydişehir'de gece başlayan olaylardan sonraki gerginlik sürüyor. Konya'dan takviye gönderilen polis fabrikada önlem aldı. Sabah saatlerinde fabrikaya işçiler alındı, ancak idari bölümdeki görevlilere izinli oldukları söylendi. Fabrikanın idari bölümünde çalışan yaklaşık 400 çalışandan 60'ı dışındakilere 2 ay izin verildiği ifade edildi. Dün akşam da fabrika işçileri, iş çıkışında toplu olarak protesto yürüyüşü yaptılar. Polis barikatını aşmak isteyen protestocularla polisler arasında yer yer tartışma yaşandı. İşçiler basın açıklamasının ardından slogan atarak dağıldı.

SENDİKA KARARLI
Fabrikaya alınmayan işçilere CEKA tarafından gönderildiği belirtilenbir bildiri dağıtıldı. Bildiride Seydişehir Eti Alüminyum Tesisleri'nin 29 Temmuz tarihinde CEKA'ya devredildiği belirtilerek, tesislerin modernize edilmesi için 110 milyon dolarlık yatırım yapılacağı ifade ediliyor. Hakların korunacağının belirtildiği bildiri de ayrılmak isteyen işçilere yasal haklarının sağlanacağı belirtildi. Çelik-İş Sendikası Seydişehir Şube Başkanı Muharrem Oğuz "İşimize ve işyerimize sahip çıkacağız. Üyelerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız" dedi. Seydişehir'deki olayların önlenmesinde rol oynayan başkan Oğuz "CEKA temsilcileri lüks arabalarla geldikleri Seydişehir'de davranışları ile işçilerimizi tahrik etmiş. Olayların çıktığını duyunca müdahale ettik. Herkesi sağduyulu olmaya çağırdık" dedi.

Rıdvan TEZEL-Aliye ÇETİNKAYA-Yusuf DALAMAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Okura özlediği dergiyi hazırladık
 Ağaoğlu şoku
 Gözyaşını içine akıttı
 'e-kulakta' dosya savaşı
 Times'tan Tuğcu'ya övgü
 ABD ile asker değişimi
 'Başkan bırakıldı' iddiası
 Diyanet sendikası tepkili
 Sudan kavgada 3 kişi öldü
ERDAL ŞAFAK
Devlet garantili Ek Protokol
Dolmabahçe...
UMUR TALU
Erkeğin kalbine giden yol kasıktır!
Bugün pazar ya...
Camilere elektronik göz
İngiliz polisi teröre destek veren din adamlarını belirlemek amacıyla...
Ya kim vurduya gidersek
Terörün Londra'yı vurması, ülkede yaşayan Türkler'de iki çeşit panik...
Devlere gözdağı
Devlere gözdağı
Şampiyonlar Ligi'nde de başarı hedefleyen Fenerbahçe, son hazırlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu