kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gümbet’te özel bir klinik. Sahibi yanında sahte raporlu doktorları çalıştıran ve daha önce de vergi konusunda soruşturmaya uğrayan doktor İ...
Turizm hekimliği mi turist kazıkçılığı mı?
Tekirdağ cezaevi nere Gümbet nere hocam?
Reçeteler imzasız!..

Raporlu doktor güneye koşuyor

Devletin maaşlı doktoru raporla iznini uzatıyor. Tatil bölgelerinde kaçak çalışıp para basıyor.

Devlete ait çeşitli sağlık kurumlarında görevli olan bazı hekimler turizmden faydalanmanın yolunu buldu. Yıllık izinlerini raporla uzatıyorlar... Tatil köylerinde ya da büyük otellerin revirlerinde çalışıyorlar.

Turizm hekimliği mi turist kazıkçılığı mı?

Turistik bölgelerde tam anlamıyla tezgâh kurulmuş. Bazı özel hastane ve klinikler faturaları şişiriyor. Başka bölgelerde görevli doktorlar sahte rapor alarak buralarda izinsiz olarak çalışıyor.

Bodrum'da denize girerken omuzu çıkan İngiliz Robert Woodhouse'a Devlet Hastanesi'ndeki müdahalenin ardından bir gün kaldığı özel klinikte 1600 euro (2 bin 550 YTL) fatura kesilmesi haberi bomba gibi patladı. Tatilini 14 yıldır Bodrum'da geçiren Woodhouse, parayı ödeyip ülkesine döndü. Ancak kaymakamlık ile Kültür Bakanlığı'na şikayet dilekçesi verdi. Dilekçede İngiltere'deki doktorunun en fazla 300- 400 euroya bu tedavinin yapılacağını söylediğini kaydeden Woodhouse, "Bu olay beni Bodrum'dan soğutmaz. Ama yapılan ayıptır" diyerek üzüntüsünü belitti. Bodrum Sağlık Grup Başkanı Dr. Erhan Kaya soruşturmanın sürdüğünü belirtip "Fahiş bir rakam. Bu vicdansızlık" diye konuştu.

"AZ BİLE ALDIK!"
Bu abartılı faturayı kesen özel kliniğin işletmecisi Taşkın Avcı ise, "Aslında az bile aldık, şayet özel hastaneye gitseydi 10 bin Euro alırlardı. Hem sigortası ödüyor, niye şikâyet ediyor ki" diyerek son derece yadırgatıcı bir açıklama yaptı. Turizm Hekimliği konusunun bazı hekimler ve sağlık merkezleri yüzünden böylesi çetrefilli hale gelmesine kayıtsız kalamadım elbette. İşe kendi çapımda el koydum. Bodrum'da çok saygın bir doktorla olan biteni konuştum önce:

Neler oluyor hocam?
-
Ne olacak rezillikler oluyor.

Ne gibi?
- Başta yabancılar olmak üzere turistler sağlık konusunda da ağır biçimde kazıklanıyor. Hekimlik mesleği adına utanç verici olaylar yaşanıyor. Çarkı sağlam kurmuşlar.
Nasıl işliyor bu çark?
- Bodrum'da yaz ayları kalabalık geçiyor. Bölgede mukim hekim sayısı bu ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Bunun için yıllık iznini kullanan. İlaveten sahte raporlar alarak iznini uzatan hekimler devreye sokuluyor. Bunlar ülkenin çeşitli yerlerinde devlet hastanelerinde, sigorta hastanelerinde kadrolu hekimler. Orada vatandaş hizmet bekliyor bu arkadaşlarımız burada hem ailece tatil yapıyor hem yasa dışı şekilde çalışıp günde en az 200-300 Euro para kazanıyorlar. Özel hastaneler ya da özel kliniklerin bazıları işin başını çekiyor. Adları ayyuka çıkan bazı tatil köyleri ve acenteler var.

Nasıl oluyor bu?
- Türlü yolları var. Birincisi acentelerin katkısıyla yapılan. Acente gidip bir hastane ya da özel bir klinikle anlaşıyor. Getirdiğim turistin başı ağrısa sana getiririm. Çoğu yurt dışından sağlık sigortalı turistler. Parayı alınca payımı alırım" diyorlar. Bu yüzden de en ufak bir olayda turist hemen hastaneye ya da kliniğe nakledilip şişkin faturalar çıkarılıyor.

Tatil köylerinde görevli hekimler var ama...
-
Var tabii. Ama onların da bir kısmı hastane ya da kliniklerle ortak. Tatil köyünün revirine kulağına su kaçtığı için ağrı çeken biri gelse, "Aman aman, senin kulağının mutlaka aspire edilmesi hatta cerrahi müdahale edilmesi lazım" deyip anlaşmalı olduğu sağlık merkezine naklettiriyor bunları.

SIKINTI VAR
Sonra?
- Sonrası malum. Geçenlerde omuz çıkığından giden bir İngilize özel bir klinik 1600 Euro fatura çıkarttı. Avrupa'da bile konu oldu bu.

İzindeki hekim hem tatil yapsa hem de hizmet etse ne olur ki? Bakın hekim sıkıntısı da var diyorsunuz?
-
Bir avukat baroya kayıtlı olmadığı bir ilde avukatlık yapabilir mi? Doktor da öyle. Buranın Tabipler Odası'na kayıtlı olmadan çalışamaz. Bunlar yazdıkları reçeteye imza atamıyorlar. Başkası adına imzalanıyor reçete. Oysa bu imza onurudur hekimin.

Hava parası meselesi ne?
- Bir hekim tatil köyüne müracaat ediyor. Ben burada çalışayım. Hastanın durumuna göre gerekirse özel hastane ya da kliniğe gönderirim diyor. Bunun karşılığında o tatil köyü ya da otelin kapasitesine göre bir para talep ediliyor hekimden. Seve seve ödeniyor bunlar.

Ne kadar bir para bu mesela.
- Geçenlerde Turgutreis'te büyük bir tatil köyünün hekimliği 30 bin Euro'ya satıldı. O arkadaş orada revirde hasta karşılıyor, hemen ambulans çağırıp anlaşmalı olduğu yere gönderiyor hastayı. Adım başı ambulans görürsünüz etrafta. Polis frekansını dinleyip olay yerine gidiyorlar. Kim önce kaparsa. Müdahaleye güya daha ambulansta başlıyorlar. Bu da faturayı şişirmekte harika bir yol.

Peki Muğla Tabipler Odası ya da İl Sağlık Müdürlüğü bilmiyor mu bunları?
- Bilmez olur mu? Biz bu kadar mücadele ediyoruz. Sonra bir bakıyoruz Bakanlık'tan gelen bazı sağlık daire başkanları, yardımcıları bile bir otelin turizm hekimliğini yapıyor. Annemizi öpen kadı durumu var yani.

SAYIN BAKANA NOT
Sağlık bakanımıza seslenmeyi görev biliyorum. Lütfen bu haksızlıklara, bu rezaletlere, bu aymazlıklara bir son verin sayın bakan.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yasemin ne yapsın?
 Bomba otoparkta yakaladı: 2 şehit
 Zabıtanın sınır ötesi operasyon sıkıntısı
 ÖSS sil baştan değişiyor
 'İzinli girip çilek yediler'
 Türkiye şampiyonlarıyla öğrencileri 'tuş ettiler'
 Hacda 26 yılın rekoru
 Eski milletvekilinin oğlu yaralandı
 Emniyet: Saldırı beklentimiz yok
ERDAL ŞAFAK
Öymen'i seçmek, Ecevit'i atmak
Siyasi yelpazenin...
YILMAZ ÖZDİL
AKP'nin pikniği...
Bizim meslekte bazı yaşananlar...
MEHMET ALTAN
Bulgarlar'a kızabilir miyiz?
2007'de AB Tam Üyesi...
Etrafınız sarıldı, teslim olun
İngiliz polisi, ikinci saldırının tüm zanlılarını yakaladı. Önceki...
'Sıra bize de gelecek'
Bulgaristan'da genel seçimde en çok oy alan Sosyalist Parti'nin...
Bu takıma sıradan oyuncu giremez
Bu takıma sıradan oyuncu giremez
G.Saray'ın hocası Gerets, transfer yapmak için çabalayan yönetimi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu