kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Blair'den 'sert ifade' hatırlatması
'Değerli dostum Tony...'
Zulmü alkışlayamam
'Canlı bomba Tamil gerillalarından geliyor'

İmza, tanıma değildir!

'10 numara'lı Başbakanlık binasında gerçekleşen Erdoğan-Blair zirvesinin ana konusu Gümrük Birliği'nin Ek Protokolü'ydü. Blair de Erdoğan gibi "Türkiye'nin bunu imzalaması Rum Kesimi'ni tanıması anlamına gelmez" dedi.

LONDRA NOTLARI
* Blair'in 17 Aralık'taki desteği için teşekkür eden Başbakan "Masadan ayrılınca odamızın kapısını ilk o çaldı" dedi.

* Erdoğan, Blair'in "Terörün amacı Batı ile İslam'ı karşı karşıya getirmek" sözü için "Değerli dostum Tony'nin en isabetli tespiti" dedi.

* Blair net konuştu: Avrupa'da şu anda bazı belirsizlikler yaşandı... Ama AB üyeliğiniz zamanla olacak.


Blair'den 'sert ifade' hatırlatması

İmzanın Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğini söyleyen Blair deklarasyonda sert ifadelerin yer almaması uyarısı yaptı. Erdoğan deklarasyonun "yapıcı" olacağını vurguladı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Ankara Anlaşması'nın Rum kesimini de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören Uyum Protokolü'nün imzalanmasının "tanıma" anlamına gelmeyeceğini söyleyerek Hükümeti rahatlattı. Türkiye'nin protokolü bir deklarasyonla imzalama isteğini normal karşıladıklarını belirten Blair, "Türkiye istediği açıklamayı yapar" dedi. Türkiye'nin çözüm olmadan Rum kesimini tanımayacağını söyleyen Başbakan Erdoğan da deklarasyonun "yapıcı" olacağını vurguladı. AB Dönem Başkanlığını yürüten İngiltere Başbakanı Blair ile Başbakan Erdoğan dün sabah çalışma kahvaltısında buluştu. Türkiye'nin AB ile müzakerelerde izleyeceği yol haritası niteliğindeki çerçeve belgesi ile Uyum Protokolü'nün ele alındığı görüşme sırasında Blair protokol imzalanırken yayınlanacak deklarasyonda "yumuşak ve yapıcı" bir uslup kullanılmasını istedi. İngiliz Başbakan, "Aksi halde bazı ülkelere çerçeve belgesindeki koşulları ağırlaştırmaları için koz vermiş olursunuz" uyarısında bulundu. Blair çerçeve belgesine Rum kesiminin tanınması, liman ve havaalanlarının açılması gibi kriterler getirilmemesi için Türkiye ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

BEŞ ÜLKEYE MEKTUP
İki başbakanın ortak basın toplantısının gündeminde de Türkiye'nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs vardı. Uyum protokolünün imzalanmasının Türkiye'nin AB sürecinde "önemli kilometre taşlarından biri olduğunu" belirten Blair, protokolün en kısa zamanda imzalanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. İngiltere Başbakanı, Avrupa'da belirsizlikler yaşandığını ancak Türkiye'nin üyeliğinin birliğin güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Başbakan Erdoğan da uyum protokolünün imzalanmasında sıkıntıları olmadığını belirtirken imza sırasında yayınlanacak deklarasyonun da "yapıcı" olacağını vurguladı. Erdoğan, "Bu noktada karşı tarafı tahrik edecek, kışkırtacak herhangi bir yaklaşım içinde, nasıl bugüne kadar olmadıysak, bugünden sonra da olmayı düşünmüyoruz. Burada, daha doğrusu, malumu ilan edeceğiz. Ve çözüme kadar, tanıma konusundaki tutumumuz asla değişemez. Yani burada bir değişiklik söz konusu olamaz" dedi. 17 Aralık'ta verilen sözlerin arkasında durulmasını istediklerini belirten Erdoğan, "Özellikle o gün son görüşmeyi yaptığımız 5 ülke başbakanına, mektubumu da gönderdim. Bu mektupta tanımayla ilgili hassasiyetlerinin devamı konusunda kendilerine bir hatırlatmada bulundum" dedi.

BEKLENTİMİZ YİNELENDİ
İmza sürecinin yapıcı işletilmemesi durumunda, TBMM'deki onay sürecinin sıkıntıya gireceğini dile getiren Erdoğan, "Daimi temsilcimizin protokolü imzalamasıyla bu iş bitmeyecek, daha sonra Meclis'in de onayından geçmesi gerekecek. Bu onay süreciyle ilgili olarak bizim deklarasyonumuzdaki yapıcı yaklaşımı biz konseyden de bekliyoruz" dedi. Erdoğan, bu sözleriyle protokol ile çerçeve belgesi arasında ilişki kurarak Avrupa Konseyi'nde onaylanacak çerçeve belgesine ek koşul getirilmemesi yönündeki beklentiyi yineledi. Müzakerelerin 3 Ekim'de başlamasının 17 Aralık'ın bir gereği olduğunu ifade eden Erdoğan, çerçeve belgesinin de bir an önce onaylanması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Türkiye olarak biz de hazırız. AB'nin, İngiltere'nin dönem başkanlığında bu süreci hızlandırarak atacağı adımla inanıyorum ki Türkiye farklı bir performans gösterecektir" dedi.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Dinlerarası savaş yaklaşımını çok yanlış bulduğunu söyleyen Erdoğan, Blair'in "Terörün buradaki amacı batıyla İslamı karşı karşıya getirmektir" tespitini övdü. İngiltere Başbakanı Blair de ülkesinin teröre maruz kaldığı dönemde verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Terörizmin çeşitli dinlere ve ırklara mensup insanları bölmesine izin verilmeyeceğini vurgulayan Blair, teröre karşı birlikte ve kararlılıkla mücadele edileceğini ifade etti. Tony Blair, İstanbul'a yönelik terör saldırıları sırasında İngiliz Dışişleri'nin Türkiye'yi "tehlikeli ülkeler'' listesine koymasıyla ilgili soruya ise terörizmin amacına hizmet etmenin doğru olmadığı yanıtını verdi.

LONDRA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Devlet bize sahip çıkmadı
 Ercan'a tarihi iniş
 Kilo yerine can gidiyor
 Çapraz çanta da çare olmadı
 Hastaneye kızdı 'Dr.' oldu!
 Hakaret davası tanık bekliyor
 Şans Topu
MEHMET BARLAS
Bir siyasi partiden neden istifa edilir?
Bülent Ecevit "...
MAHMUT ÖVÜR
Tesadüfen yaşıyoruz
İstanbul Avcılar'da son bir yıldır...
SAVAŞ AY
Bodrum Belediye Başkanı ile birkaç saat...
Son aday Zapata
Son aday Zapata
G.Saray Teknik Direktörü Gerets Canaydın'a transfer için bastırdı.
Temizleyin bu ayıbı
Temizleyin bu ayıbı
Rumlar; futbolcusundan, taraftarına, maça gelen her Türk'e adeta...
Erdoğan: Şahin değilim, şefkatliyim.
Başbakan Tayyip Erdoğan'la İngiltere'ye giderken ANA...
Baykal'dan AKP'ye uyarı: İmzalamayın
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ek Protokol'ün imzalanması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu