kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gözleri temiz ve parlak kediyi alın
Gözleri temiz ve parlak kediyi alın
Yaz ayı tehlikeleri
Onunla oynayın
Otel ve pansiyonlar

Gözleri temiz ve parlak kediyi alın

Kedilerle beş bin yıllık dostluğu bulunan insanoğlunun, evinde en çok beslediği evcil hayvan türünün de kedi olmasına şaşmamak gerek. İşte kediler ve onların sırları....

Köpek, kedi, kuş, balık ya da hamster... Evlerimizin neşesi ve en vefakar dostlarımız hakkında her şeyi biliyor muyuz? Eğer siz de evinizi bu minik dostlara açmak istiyor ama onların dilinden anlamakta zorlanıyorsanız, bu yazı dizisi tam size göre... Bakımı, beslenme ve temizlik bilgileri, yaz hastalıkları, fiyatları, otel ve pansiyonları... Merak ettiklerinizin hepsi bu dizide.


Yaklaşık 5 bin yıl önce Nil vadisinde tarım yaparak yaşayan insanlar, ürünlerini depoladıkları ambarlardaki haşere ve fareleri kedilerin yakaladığını fark etti. Bunun üzerine Firavun, kedileri 'üstün yaratıklar' ilan etti. O dönemde tüm kediler Firavun'un olduğu için kediyi incitmek ya da öldürmek çok büyük suç sayılırdı çünkü kedi yarı tanrıydı. Eceliyle ölen kediler hemen mumyalanırdı. M.Ö. 5'inci yüzyılda ticaretin başlamasıyla kediler de dünyayla tanıştı; deniz yoluyla Avrupa'ya ve kuzeye daha sonra Amerika'ya, kara yoluyla İran ve Çin'e ulaştı ve kedi türleri çoğaldı. İşte insan ve kediler arasında 5 bin yıl öncesine dayanan bu dostluk, günümüzde evlerimizde sürüyor. Bakımı köpeğe oranla çok daha kolay olan kedi, aklı ve oyuncu karakteriyle özellikle çocuklu ailelerin tercihi oluyor.

EVDE YAPILMASI GEREKENLER
Kediler, özellikle yavruyken günün büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirdikleri için ona rahat bir yer temin etmelisiniz. Eğer siz bir yer belirlemezseniz, o kendine bir yer seçer ve sonra onu buradan uzaklaştırmakta zorluk çekersiniz. Örneğin bir uyku sepeti alabilirsiniz. Mama kabı, kedi maması ve kedi kumu da almanız gerekir. Özellikle yavru kediler bulundukları yerleri tırmalayabilir, bunun için tırmalama oyuncağı alabilirsiniz.

ALIRKEN DİKKAT EDİN!
Kedilerin her türü evde beslenmeye uygundur. Kedi alırken dikkat edilecek hususlar şunlar: Kedinin gözleri temiz ve parlak olmalı, herhangi bir akıntı olmamalıdır. Tüyleri parlak ve düz, kulakların içi pembe, burnu serin ve nemli olmalıdır. Burnundan akıntı gelmemelidir. Anal bölgesi de temiz ve kuru olmalıdır. Kediler kendi başlarına buyruktur ama çok temiz hayvanlardır. Bu yüzden kedi kumlarını nasıl kullanacaklarını çok çabuk öğrenirler. Tüylerini de kendileri temizlediklerinden bakımları köpeklere oranla daha kolaydır.

NE ZAMAN KISIRLAŞTIRMALI?
Dişi kediler ilkbahar ve sonbahar döneminde birden fazla (en az 3 kez) kızışma periyodu yaşar. Erkek kediler, dişilere göre çok daha geç olgunluğa ulaşır. Dişi kedi cinsel olgunluğa eriştiyse; her zamankinden daha fazla miyavlar ve mırlar. Sahibine daha yakın ve şefkatli davranır, sırtını kamburlaştırıp kuyruğunu havaya kaldırarak yana doğru çeker. İdrar miktarında artış görülebilir. Bu hareketler 4-7 günlük periyotlarla ve 5-10 gün ara vererek sezon boyunca devam eder. Erkek kedilerin cinsel olgunluğa ulaştığını, evin muhtelif yerlerine ayakta ve kuyruğunu kaldırarak idrar bırakmasıyla ve alışılmamış şekilde miyavlamasıyla anlayabilirsiniz. Dişi ya da erkek eğer kediniz çiftleşme yaşayamıyorsa kısırlaştırma yapılmalıdır.

OBEZİTE SORUNU YAŞAMAYIN!
Dikkat edilmesi gereken en önemli husus; kısırlaştırma dönemidir. Kısırlaştırmanın yanlış dönemlerde yapılması, kedilerin hormon dengesini bozduğundan, aşırı kilo sorunu başlayabilir. Veteriner Hekim Dr. Ali Erkan, "Kısırlık operasyonu, kedi 6 veya 7 aylıkken yapılırsa, kısırlık sonrası obezite sorunu yaşanmaz" diyor ve şöyle devam ediyor: "Kızgınlık dönemine girilmediğinden hormon dengesi bozulmaz ve obezite sorununun önüne geçilir. Ergenlik dönemine girdikten sonraki operasyonlar sonucu obezite ve kilo alma olmuşsa, doğru beslenmeyle bu sorun çözülür."

Hazırlayan: Zeynep GÜLER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Şenay 'aşk tatilinde' Helin ise eve kapandı
 İç giyim artık rengarenk...
 Yazlık pijama seçmenin püf noktaları
 Christian Lacroix'in farklı duruşu
 Övün, mutlu edin!
 Banyonuza ruh katın
 Akrep'in dilinden ancak Akrep anlar
 Yıldızların en 'doğal' halleri
 Sesiyle ödül kazandı
 Hırsızlıkla suçlanıyor
 Nezle değil menenjit!
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Geç Yaşta Anne Baba Olmak
İlerleyen teknoloji, eskiden...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Rokalı hindi biftek

Etlerin...
Her gün 5-6 porsiyon sebze ve meyve yiyin
Her gün 5-6 porsiyon sebze ve meyve yiyin
Sürekli gündemde olan, kadınların korkulu rüyası meme kenseriyle...
'Estetik operasyon için acele etmeyin'
'Estetik operasyon için acele etmeyin'
Cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, insanların tüm hayatını...
2. Uluslararası İstanbul Adalar Festivali başladı
2. Uluslararası İstanbul Adalar Festivali başladı
Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada'nın en güzel mekanları,...
Çeşme yine hareketli
Çeşme yine hareketli
Havuz başında bira keyfi
Ünlü sanatçı Hande...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.