kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kuşlar 'cenneti' terketti
Leylekler Diyarbakır'da ürüyor

Kuşlar 'cenneti' terketti

Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Boğazkent Beldesi'nde 3 yıl önce aralarında dünyada nesli tükenmekte olan pasbaş patka, küçük kerkenez, bıldırcın kılavuzu, toy ve yaz ördeğinin de bulunduğu 213 kuş türünün büyük çoğunluğu ''kuş cennetini'' terketti.

Akdeniz Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde 3 yıl önce tamamlanan ''Kocagöl-Çakal Gölü Doğal Park ve Kuş Cenneti''isimli proje kapsamında 2000-2002 yıllarında bölgede 213 kuş türü tespit edildi.

Boğazköy'deki kuş varlığının kısa sürede dikkat çekici şekilde azalması, uzmanlar tarafından bölgede açılan otellerle birlikte insan aktivitesinin artmasına bağlanıyor.

Araştırmayı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan, otellerin kurulmasıyla birlikte kuşların yaşam alanlarının bozulduğunu söyledi. Erdoğan, bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bizler yokken oradaydılar. Asıl sahipleri onlardı. Yaşam alanları ortadan kalkınca kuş varlığı da ortadan kalkmış olur. Bölgeyi eski haline getirmek gerekir. Doğadaki en küçük insan müdahalesi olumsuzluklara neden oluyor. Boğazkent'e 'kuş cenneti' diye giden hayal kırıklığı yaşar. Kuş yok çünkü. Araştırma yaptığımız dönemde 500 tane gördüğünüz bazı türlerden kuşlara artık 1-2 tane rastlayabiliyorsunuz.''

''ÖNEMİNİ KAYBETTİ''

Araştırma ekibinde yer alan Araştırma Görevlisi Tamer Albayrak da, 3 yıl önce yaptıkları araştırmada bölgede 213 kuş türü tespit ettiklerini söyledi. Bölgeyi özellikle kış göçmeni türlerin tercih ettiğini anlatan Albayrak, soğuklarda bölgenin kuşlar için korunaklı olduğunu ve bölgenin alternatifi bulunmadığını vurguladı.

Kuşların çok yakınında yerleşim alanı bulunmayan, korunaklı yerlerde konakladığını ifade eden Albayrak, ''Kuşlar insan aktivitesinin çok olduğu yerlerde bulunmamaktadırlar'' dedi.

Aktivitenin bulunduğu yerlerde sadece, hemen her şehirde görülebilen, insanlarla iç içe yaşayan canlıların görüldüğüne dikkat çeken Albayrak, Boğazkent'te de artık sadece bu tür kuşların kaldığına dikkat çekti.

Albayrak, şöyle konuştu: ''Boğazköy, küçük olmasına rağmen önemli bir kuş alanıydı. Dünya çapında öneme sahip özellikteydi. 3 yıl önce dünyada nesli tehlikede olan pasbaş patka, küçük kerkenez, bıldırcın kılavuzu, toy, yaz ördeği bile tespit etmiştik. Onlar da burayı tercih ediyordu. Otellerin yapılmasıyla Boğazkent artık önemli bir kuş alanı değil. Bu kış başka bir araştırma için gittiğimizde de çok az kuş gözlemledik. Türlerin yok olmasının en büyük nedeni habitatlarını kaybetmeleridir. Bu kuşlar artık başka yerlere giderler ama özellikle nesli tükenmekte olan kuşlar ölürler.''

İKLİM ŞARTLARI NEDENİYLE

Boğazkent Belde Belediye Başkanı Cengiz Gökoğlu da, bölgedeki kuşların sayısında son 4 yıldır azalma yaşandığını söyledi. Kuşların ''Son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle bölgeye gelmediğini'' savunan Gökoğlu, otellerin kuşlar ve caretta carettalara karşı son derece duyarlı davrandıklarını ifade etti.

Gökoğlu, şöyle dedi: ''Buraya Rusya'dan Kanada'dan çeşit çeşit kazlar gelirdi. Hatta pelikanlar bile gelmişti. Önümüzden kuğular geçerdi. Nereye gittiler, kayboldular. Kuşlar son 4 yıldır gelmiyor. İklimle ilgili diye düşünüyorum. Doğal denge bozuldu, yazlar kışlara karıştı. İnsanlar, türlerin yok olma tehlikesine karşı çok duyarlılar. Av da yasaklandı. Onlara zarar verecek tarım ilaçları da kullanılmıyor. Ama eskisi gibi gelmiyorlar.

ARAŞTIRMADAN

''Kocagöl-Çakal Gölü Doğal Park ve Kuş Cenneti'' isimli proje kapsamında 2000-2002 yıllarında Boğazkent'te 46 kez arazi çalışması gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda bölgede 213 kuş türü tespit edildi. Tespit edilen türlerin bölgedeki statüleri, üreme durumları, maksimum birey sayıları ve tarihleri, habitat seçimleri, ulusal ve uluslararası koruma ve tehlike durumları ortaya konuldu.

Bölgede 45'i kesin kuluçka ve 32'si muhtemel kuluçka olmak üzere 77 kuş türünün ürediği tespit edildi. Çalışma sonucunda bölgenin göç yolu üzerinde ve önemli bir kışlama alanı olduğu saptandı.

Ayrıca alanda görülen en az 15 bin leylek, 600 çeltikçi, bin boz ördek on yaz ördeği, 16 turna, 300 bataklık kırlangıcı, 15 çift mahmuzlu kızkuşu ve 5 bin bıyıklı sumru 5 bin birey sayılarıyla Boğazkent yöresinin, kuşlarla ilgili envanter çalışması yapan uluslararası bir kuruluş olan BirdLife International'in ''Önemli Kuş Alanları'' (ÖKA) kriterini aştığından dolayı, uluslararası bir öneme sahip ''Önemli Kuş Alanı'' olduğu saptandı.

Bölgede ayrıca dünyada nesli tehlikede olan pasbaş patka, küçük kerkenez, bıldırcın kılavuzu, toy, yaz ördeğine rastlandı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Hakkari'de patlama: 2 yaralı
 Kilyos'ta yük gemisi battı
 Rüzgârınız bol olsun
 Uzaylı türkücü 'yeraltı'na indi
 Uzan'dan G-3'lü askerlik hatırası
 Eminönü'ne açık hava sanat merkezi
 Yolcu bagajlarına röntgenli kontrol
 Erdoğan: 'İstanbul'a her şey fedadır'
 Paylaşılamayan papağan
 İlacını almayı unutma yeter
 Şofben kurbanının ailesine dava
 Acımasız gasp
EMRE AKÖZ
Zekâ mı, mutluluk mu?
Her 'ortalama' insan daha...
MEHMET BARLAS
Reha Muhtar neden denize palto ile girmiyor?
İnsanların...
İLKER SARIER
Savaş kültürü
Kişisel olarak, terör ve...
SAVAŞ AY
Ajda Pekkan şarabını hangi buzla içer?..
Bodrum'da,...
HINCAL ULUÇ
Para kazanmayı değil, harcamayı bilmek..
Büyük bir L...
1 değil 2 bomba
1 değil 2 bomba
Gerets'in takviye istediği orta sahanın soluna Pires veya...
Murat hazır ya Beşiktaş? :0-0
Murat hazır ya Beşiktaş? :0-0
Kartal, Köln ile berabere kalırken, kaleci Murat yenilgiyi önleyen...
Biz 'seçim' dersek mutlaka olur
CHP lideri Deniz Baykal 2006'da erken seçim konusunda iddialı...
BBC ve Reuters'ı kınıyorum
Başbakan, PKK'yı "milis" olarak niteleyen İngiliz medya kuruluşlarına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu