kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Buram buram zeytin ve kekik kokan ada:Cunda
Buram buram zeytin ve kekik kokan ada:Cunda

Ege'nin birleştirdiği ve ayırdığı iki halkın kültürel zenginliği, hüznü ve neşesi Cunda'nın her köşesinde hissediliyor. Zeytin ve kekik kokan, Rumca adı olan Moshinos'u da buradan alan adada, Ege'nin tüm balık ve otlarını bulmak mümkün. Cunda'yı adım adım gezen Elif Bilgin, Gezi Travel dergisinin temmuz sayısında izlenimlerini aktardı....

Yunan ve Türk halklarının kardeşliğinin müzikteki karşılığı nasıl rembetiko ise, coğrafyadaki izdüşümü de Cunda Adası sanki. Rembetiko'da bağlamayla buzuki, Cunda'da "papalina" ile rakı ayrılmaz bir bütün. Cunda sahiline dizilmiş balık restoranlarında kurulan sofraların vazgeçilmez ikilisi papalina ve rakı... Yörenin özel balığı papalina sardalyanın küçük kardeşi. Mükellef bir sofra donatmak isterseniz, Ege'nin tüm balık ve otları hizmetinizde. Çipura, levrek, fangirini, barbun... Yanında Türkiye'nin zeytinyağı başkenti Ayvalık'ın halis zeytinyağıyla hazırlanan Ege mezeleri; fava, istifno, radika, arapsaçı, börülce... Balıklar, mezeler, yöreye özgü tüm lezzetler, Rumca adlarıyla biliniyor hâlâ. Ve adanın dar sokaklarında gezerken Rumca sohbetler takılıyor kulağınıza. Sokaklarından evlerine, sofralarından sohbetlerine kadar Ege'nin birleştirdiği ve ayırdığı iki halkın kültürel zenginliği, hüznü ve neşesi Cunda'da aldığınız her nefeste içinize işliyor.

1900'LERİN İZLERİ VAR
Cunda'nın kaderini değiştiren tarih, Yunan askerlerinin Cunda'ya çıktığı, Anadolu işgalinin başladığı 28 Mayıs 1919. 39 ay 16 gün boyunca işgal altında yaşayan Cunda'nın adı Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Ali Bey olarak değiştirilmiş. Yarbay Ali Çetinkaya, Ayvalık'taki 172. Alay'ın kahraman komutanı. Zafer kazanılmış ama Cunda'da yaşayan halkların kalbine de "mübadele" acısı kazınmış. Cunda halkı, Midilli'den gelen Türklere "Adalılar", Makedonya'dan gelenlere ise "Macaronlar" ya da "Muhacirler" diyor. Adanın gözü yaşlı eski sakinleri Rumlar da vatan özlemiyle sık sık Cunda'yı ziyaret ediyor. Terk edilmiş Rum evleri, yıkık kiliseleri ve manastırlarıyla 1900'lerin izleri hâlâ silinmemiş adada. Yaşadığı onca deprem ve bakımsızlığa direnebilen tek bir kilise var Cunda'da: Taksiyarhis Kilisesi. Kilisenin avlusunun hemen karşısında Zehra Teyze'nin ev pansiyonunun tabelasıyla karşılaşıyorsunuz. Zehra Teyze ve ailesi tam 35 yıldır kilisenin koruyuculuğunu yapıyor. 1873'te inşa edilen Taksiyarhis, Bizans stilinde bir metropol kilisesi. Yıkılma tehlikesi yüzünden kilisenin içine giriş yasaklanmış. Bu yasaklama kararında, kilisedeki hırsızlık olayı da etkili olmuş. Balık derisi üzerine işlenmiş ikonalar ve aziz portrelerinin bir kısmı çalınmış. Kilisenin dev çanı kurtarılmış; bugün Bergama Müzesi'nde.

KEDİLER ADASI
Cunda'nın sembollerinden biri de yetmiş yıldır ayakta olan Taş Kahve. Denize karşı günbatımını çayınızı yudumlayarak izlemek için Cunda'nın en güzel noktası. Sabah kahvaltısını da Ayvalık tostu-çay ikilisiyle Taş Kahve'de yapmak adetten. Tabii Cunda'nın yaramaz sakinleri kediler arasında... Cunda'da her köşeden bir kedi çıkıyor. Balıkçıların yollarını gözlüyor, terkedilmiş Rum evlerini bekliyor, yaşlı Giritliler'e arkadaşlık ediyor kediler. Etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili Cunda mis gibi zeytin kokuyor. Çarşının içinde yörenin en güzel zeytinyağlarını bulabilirsiniz. Taksi durağının yanındaki Giritli Zeytincilik, adanın en eskilerinden. Sahibi İbrahim Başkurt, köylerden topladığı zeytinlerle çeşitli zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu üretiyor. 1900'lerden kalma devasa zeytinyağı saklama şişelerini gururla sergiliyor Başkurt. Ayvalık'a gelmişken görmeden dönülmemesi gereken noktalardan biri de Şeytan Sofrası. Tepeye çıktığınızda Ayvalık'ın koyları önünüzde bir sofra gibi açılıyor, başka bir açıdan görüyorsunuz Ege Denizi'ni. Şeytan Sofrası'nın ismi "Şeytanın Ayak İzi" olarak adlandırılan koca ayak izinden geliyor. Efsaneye göre şeytan tanrıdan kaçarken erimiş kayalara basmış, toprak gürlemiş, yer yarılmış, Ayvalık körfezindeki adacıklar böyle oluşmuş. Etrafı demir bir kafesle çevrelenen "şeytanın ayak izi"nden ya tutarsa diye medet umanlar kafesin parmaklıklarına ve civardaki ağaçlara çaputlar bağlamış, adaklar adamış. Şeytan Sofrası'ndan dönüşte Ayvalık'ta belediyenin hoparlöründen İstiklal Marşı yükseliyor. Balık tutanlar, kumru ve Ayvalık tostu satan büfelerde atıştıran herkes ayağa kalkıyor. Bütün kasaba 'hazırola' geçiyor. Ardından da başka bir sürpriz, bir bando geçidi.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Son Gülen Adam' yayınlanmayı bekliyor
 'Büyülü Fener' tamam Kadirizm'e devam
 Gece hayatının cool patroniçesi
 Büyük Yarış'ta Tülin Şahin de yerini alıyor
 Önerilerimi saçma bulanlar benden fikir alıyor!
 Reklam yarışında zafer Gamze'nin oldu
 Eğlenceli misiniz
 İçime duygu düşüren her şey şiirim olur
 Ne yalvar, ne tehdit et ortada buluşmaya gayret et
 Örnek'in belgeselinde 'Hürrem Sultan' olacak
 Küre Dağları büyülüyor
 Duman ortalığı toz duman edecek
 Bengü 'Gel Gel' yükseliyor...
 Ünlülerin vokalisti albümlendi
 Çocuklara doğal havuz
 Doğayla uyum içinde
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Ekmekli çıtır piliç
Ekmek kırığı,...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
İş yerinde ilişki ve aldatma
İş yerinde ilişkiler ve...
Kent yaşamının hem olumlu hem de olumsuz yönleri var
Kent yaşamının hem olumlu hem de olumsuz yönleri var
Cinsel hayat söz konusu olduğunda da, şehirli çiftlerle taşralı...
Kendini hayır işlerine adadı
Kendini hayır işlerine adadı
'Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi' olan güzel aktris...
Aşkını bulunca işleri durdurdu
Aşkını bulunca işleri durdurdu
Pop müziğin sevilen sesi Serdar Ortaç, aşık oldu. Kumsal Dergisi'nin...
Kısaparmaklar'a ikinci bebek geldi
Kısaparmaklar'a ikinci bebek geldi
Müzik dünyasının 'türkü baba'sı Fatih Kısaparmak, 14 yıl aradan sonra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.