kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa alarmda
ABD büyük kentlerin metro sistemi güvenliğini artırıyor

Avrupa alarmda

Londra'da meydana gelen patlamalardan sonra Avrupa'nın pek çok kentinde güvenlik önlemleri artırıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki bazı metro istasyonları ve belediye otobüslerine düzenlenen saldırılardan sonra Avrupa ülkeleri ulaştırma alanında güvenlik önlemlerini artırıyor.

İTALYA ALARM SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

İtalya sivil havacılık idaresi, ülkedeki havaalanlarında tedbir olarak alarm seviyesini yükseltti.

İtalya İçişleri Bakanlığı sözcüsü de farklı polis birimlerinden oluşan özel terörle mücadele komitesinin alınabilecek güvenlik önlemlerini görüşmek üzere toplandığını söyledi.

ALMANYA ALARM SEVİYESİNİ SARIYA ÇIKARDI

Almanya'nın başkenti Berlin'de de ulaştırma idaresi güvenlik önlemlerini artırdığını açıkladı. İdareden yapılan açıklamada, alarm seviyesinin sarıya çıkarıldığını belirtildi.

Berlin'deki metro istasyonlarında devriye artırılırken, otobüs ve tramvay sürücülerinden şüpheli cisimlere karşı tetikte olmaları istendi. Açıklamada, bunların tamamen önlem olduğu, herhangi bir tehdit bulunmadığı vurgulandı.

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Almanya'nın Londra Büyükelçiliği'nde de bir kriz merkezi oluşturuldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, yaralı ve ölü sayısı ile bunların milliyetleri konusunda bilgi bulunmadığını belirtirken, Londra'daki Alman turistlerden toplu taşım araçlarını kullanmamaları ve kalabalık yerlerden uzak durmaları önerisinde bulundu.

FRANSA'DAN İNGİLTERE'YE SEYAHATLERİ ERTELEYİN ÇAĞRISI

Fransa devlet demiryolları işletmesi SNCF ise İngiltere'ye gidecek yolculara seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulundu. SNCF, Fransa ile İngiltere'yi Manş tüneliyle birbirine bağlayan Eurostar treninin halen hizmet verdiğini de bildirdi, ancak yolcular bazı rötarlar olduğunu söyledi.

POLONYA ÖNLEMLERİ ARTIRDI

SNCF'nin açıklamasında, İngiltere seyahatlerini iptal eden yolculara geri ödeme yapılacağı da kaydedildi. ABD'nin Irak'taki yakın müttefiki Polonya da Londra'daki saldırıların ardından terörle mücadele önlemlerini arttırdı.

Polonya emniyet yetkilileri, Londra'da bugün olup bitenlerden sonra güvenlik güçlerini takviye ettiklerini belirterek, kendi istihbaratlarına göre, şu anda Polonya için somut bir tehdit bulunmadığını kaydettiler.

İSPANYADA ÖNLEMLERİ ARTIRDI

Bu arada, Londra'daki saldırıların ardından Moskova metrosunda da güvenlik önlemleri artırıldı. İspanya'nın Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da tüm güvenlik önlemlerinin alınmasını istedi.

FRANSA'DA ÜST DÜZEY GÜVENLİK ALARMI

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, Londra'da metro ve otobüslere yönelik ''terörist saldırılar'' üzerine ülkesinde üst düzey güvenlik alarmına geçildiğini söyledi.

Dominique de Villepin, alarm seviyesinin ikinci kademe olan ''kırmızı''ya yükseltildiğini belirterek, İngiliz hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

ABD TOPLU TAŞIMADA TURUNCUYA ALARMA GEÇTİ

Bu arada Washington yönetiminin, Londra'daki saldırılar üzerine kentteki güvenlik önlemlerini artırdığı bildirildi. Washington Ulaştırma İdaresi sözcüsü Candace Smith, kentte güvenlik önlemlerinin derhal artırıldığını belirterek, makineli tüfek taşıyan polislerin metro ve otobüslerde devriye gezdiğini kaydetti.

Polislere eğitimli köpeklerin eşlik ettiği belirtilirken, yolculardan şüpheli görülen eylemleri yetkililere bildirmeleri istendi.

ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, Londra'daki saldırıların ardından, ABD genelinde bütün toplu taşıma sistemine yönelik olarak tehdit düzeyini turuncuya yükselttiklerini açıkladı.

ABD Başkanı George W. Bush'un ikinci döneminde bakanlık görevini üstlenen ve ilk basın toplantısını düzenleyen Chertoff, İskoçya'da G-8 zirvesinde bulunan Başkan Bush ile telefonda görüştüğünü ve onun talimatı çerçevesinde tehdit düzeyinin, sadece tren, metro ve otobüsleri kapsayacak şekilde yükseltildiğini belirtti, bütün ulaşım sistemi için de ''tetikte'' olunması uyarısında bulundu.

Chertoff, özellikle ABD ulaşım sistemine yönelik bir saldırıya ilişkin ellerinde istihbarat bulunmadığını, ancak terör örgütü El Kaide'nin, aynı anda dünyanın çeşitli bölgelerinde saldırı düzenleme alışkanlığı dolayısıyla böyle bir önlem almaya gerek gördüklerini söyledi.

ABD Ulaştırma Bakanlığı ve ülke genelinde yerel makamlarla işbirliği içinde bazı tedbirler alınmasının kararlaştırıldığını belirten Chertoff, bu çerçevede toplu taşıma sistemlerinde güvenlik yetkililerinin, bomba tespit eden köpeklerin, video kameraların ve bazı kilit bölgelerde kontrollerin artırılacağını kaydetti.

Amerikan halkından ''uyanık'' olmasını ve şüpheli durumları yetkililere haber vermesini isteyen Chertoff, toplu taşıma sistemlerinin kullanılmasından kaçınılmamasını da tavsiye etti. Michael Chertoff, Amerikan halkının duygu ve düşüncelerinin Londra'da ölen ve yaralananlarla birlikte olduğunu belirtti ve ''Teröristler korku silahlarını kullanabilir, ancak bizi yapmak istediklerimizden alıkoyamazlar, kararlılığımızı sarsamazlar'' dedi.

Bir soru üzerine Chertoff, Londra'daki bombalamalara işaret edecek bir istihbarat bilgisinden haberdar olmadığını kaydetti. ABD İç Güvenlik Bakanı, Amerikan ulaşım sisteminin zaten çok güvenli olduğunu, ancak bu güvenliği artırmak için aylardır üzerinde çalışılan bir plan bulunduğunu da kaydetti.

NATO GENEL SEKRETERİNDEN KINAMA MESAJI

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu sabah Londra'da meydana gelen terör saldırılarından büyük üzüntü duyduğunu açıkladı.
De Hoop Scheffer, konuya ilişkin açıklamasında, NATO'nun İngiliz halkı ile dayanışma içinde olduğunu belirterek, utanç verici saldırıların hiçbir izahı bulunamayacağını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri, saldırıları kınarken, ulusların terörizme karşı mücadelede birlik ve beraberlik içinde kalmalarının önemine işaret etti.

Öte yandan, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Belçika İstihbarat ve Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırdığını açıkladı. Belçika hükümeti, Londra olaylarının ardından ülke çapında acil önlemler almayı kararlaştırdı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 El Kaide Mısır Büyükelçisi'ni öldürdü
 Budapeşte'de bomba ihbarı
 Sezer'den TCK'da değişikliğe onay
 Erdoğan'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı
 Koalisyonlar asansör boşluğuna düşmek gibi
 Denktaş'a devlet şeref madalyası
 Atatürk'ün yatıyla 'para aklandı' iddiası
 TEV'den 65 gence burs
 İktidar yargıyı duydu Şahin harekete geçti
 AB Komiseri DEHAP'tan bilgi aldı
 AİHM'nin ölüm orucu raporu
 Merdiven kısa kalınca Vedat kurtarılamadı
 16'lık sahte polisi gerçeği yakaladı
ERDAL ŞAFAK
Krala selam
Sporun asla sadece spor olmadığını...
ALİ KIRCA
Azaldık azar azar!
Bu yazı tam on yıl önce bugün, bu...
ÖMER LÜTFİ METE
Bir İstanbul katliamı
İstanbul binlerce yabancı mimarın...
UMUR TALU
Zenginin çenesi
Zenginler "yardımsever" olur;...
İkinci raund da Blair'in
Önce AB bütçesi konusunda karşı karşıya geldiler, sonra da 2012...
Göstericiler kendi kanunlarını yazdı
Dünyanın en zengin 8 ülkesinin liderleri, dün 3 günlük...
Pires piresi
Pires piresi
Fransız yıldız, G.Saray'dan senede 2 milyon 750 bin Euro ile 3 yıllık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu