kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Haydi rockçılar ileri!
Haydi rockçılar ileri!
Gece Yolcuları
redd
gripin
Replikas
maNga

Haydi rockçılar ileri!

Bir dönem 'çok satan' pop starların albümleri raflarda beklerken, rock müzik yapan gruplar hayranlarını günden güne artırıyor. Şimdi gençler onları dinliyor.

Ülkemizde adettendir, iyi olan şeylerin değil popüler olan şeylerin ardından gidilir. Birçok konuda olduğu gibi müzikte de bu böyle. Yıllar yıllar önce pop müzik akımını fena yenen arabesk, uzun süre hükümdarlığını sürdürdüğü dönemi 2000'lere girdiğimizde iyice geride bıraktık bırakmasına ama ikisinin birleşmesinden oluşan fantezi tarzındaki müzik bir süre daha etkisini gösterdi. Sonrasında toparlanmaya çalışan pop müzik kulvarı bu sefer de Karadenizli çılgınların elinde bambaşka bir boyut kazandı. Daha çok bu tarz albümlerin satmasıyla iyice kovuklarına çekilen popçular yerlerini 'Ya tutarsa' mantığıyla korkusuzca piyasaya çıkan rock müziğin birkaç cengaverine bıraktı. Gitarları ve baterileri ellerinde popülerlik tepesinde kıyasıya dövüşen bu birkaç iyi adam, şükürler olsun ki savaşı kazandı ve artık başından sonuna kadar gönül rahatlığıyla dinlenen gitar ağırlıklı albümler çıkıyor.

MOR VE ÖTESİ ÖNCÜ OLDU
Duman, Mor ve Ötesi gibi gruplarla hareketlenen piyasa bu sene maNga'nın geniş kitlelere ulaşmasıyla beraber nihayet ait olduğu yere doğru gidiyor. Yani sizin de anlayacağınız şu sıralar müzik dünyasında alışılagelmişin dışında olaylar seyrediyor. Evrenin bozulan dengeleri normal olarak müzik dünyasını da etkiledi ve eskiden rock müziğin yaşadığı zorlukları popçular yaşıyor şimdilerde. Yurtdışında yüksek bütçeli klipler çekme saltanatı, reklamlarda oynama lüksü popçulardayken şimdi top, rockçılara geçti. Normal olarak da bu tür müzik yapanların sayısı arttı. Şimdilerde eskinin çok satan starları raflarda beklerken, onlar bar köşelerinden çok çabalayarak ve iyi müzik yaparak geldikleri bu yerin sefasını sürüyorlar. Yeni gruplar oluşumundan bahsedecek olursak söze Duman'la başlamamız gerekir. 'Eski Köprünün Altında' albümlerini çıkarttıkları zaman çok kolay algılanamasalar bile rock grupları arasında ilk sıyrılanı onlar oldu. 4 temmuz'da çıkartacakları yeni albümlerinin akibeti merakla beklenen grup, eskiden olduğu gibi artık rakipsiz değil. Hemen hemen aynı yıllarda yola çıkan Mor ve Ötesi de piyasadaki bu çeşitlenmeden şikayetçi değil. İlk albümlerini sekiz günde kaydetmek zorunda kaldıklarını söyleyen grup, şu dönemde turneye çıkarak milyonlara seslenebiliyor.

POPÇULAR İYİ Kİ YOK OLDU!
Rock piyasasındaki hareketlenmeye gelen en güzel tepkilerden biri de Özlem Tekin'den. "Bu aralar popçular yok oldu, çok da iyi oldu" diyen Özlem Tekin, ülkemizdeki rockçıları kendi dahil olmak üzere 'ailemizin rockçıları durumu var' diyerek dile getiriyor. Yabancı ülkelerde bu müziği yapan insanların daha özgür, daha kural tanımaz olduklarını söyledikten sonra "Güya ben en marjinallerinden biriyim, ben bile kolumdaki dövmeyi annem istemiyor diye bitiremiyorum" diyor. Yıllardır müzik dünyasında olan bir başka grup olan Kargo'nun solisti Koray ise "Rock müzik hak ettiği yere doğru ilerliyor, daha barlardan kurtulamayan o kadar sağlam gruplar var ki önümüzdeki günler onlar için de umut dolu" diyerek, kopan fırtınanın daha uzun yıllar devam edeceğinin altını çiziyor. Çıkarttıkları ilk albümden beri geniş bir kitleleri olan hatta popülerliklerini ülkemizi Eurovision'da tanıtarak da herkese ispatlayan Athena ise rock kulvarındaki değişimler için geç bile kalındığı görüşünde. Durumu değerlendirmesini istediğim Gökhan, "Bence rock patlamadı, zaten vardı, şimdi insanlar farkına varıyorlar o kadar" diyor. Hakan'a göre ise daha pek çok iyi grup çıkacak. Rock sahnelerinin en iyi canlı çalan isimlerinden biri olarak kabul edilen grup Kurban ise yeni grupların çok da cesur olmadığı görüşünde. Solist Deniz, "Aslında hepsi çok daha iyi gruplar ama prodüktörlerin elinde değişime uğruyorlar, mesela maNga, yarışmaya katıldıklarında bizi çok şaşırtmışlardı ama albümleri çıkınca aynı tadı alamadık" diyor. Ama tabii ki iyi kötü tüm eleştirilere rağmen genç gruplar bildikleri yolda çok güzel ilerliyor. Kısa zamanda çok yol alan maNga, redd, Replikas, gripin ve Gece Yolcuları'nı 'henüz' tanımayanlar için bir rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. İleride bu grupların adlarını daha sık duyacağız. Elektronik soundlarla çok güzel flört eden 110, daha punk bir sound içeren Direc-t, sert soundlu Teneke de önümüzdeki zamanlarda konuşulacak gruplar arasında... Albümleri yeni çıkan Tik Tak, Dorian, 123 ve Zardan Adam'ı da unutmamak lazım...

Oben BUDAK

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Onların 'zaman'ı çok değerli
 Yapışkanlı not kağıdı 25 yaşında
 Kendi halınızı kendiniz çizin
 İngilizce yazılı tişörte karşıyım
 Plajlarda farkedilmek
 Yaza özel 'meyve' serisi
 Baş döndüren kokular
 İçiniz renklenecek
 Yumuşacık bornozlar
 Püfür püfür yaz indirimi
 Drakula'nın kötülüklerinin hala sürdüğü söyleniyor
 Bu hafta sonu DVD izleyin
 Rüya gibi albüm
 7 gün 7gece nerede ne yapmalı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Üniversiteli gençler sanal alemde çete kuruyor
 Alışveriş ve moda artık Beyoğlu'ndan soruluyor
 Yaz akşamlarının nostaljik eğlencesi
 Jet lag'i nasıl alt edebilirsiniz?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Hey gidi Kazım Koyuncu!..
Tarla, eteğindeymiş bir dağın.
Fantastik dünyalardan gerçek hayat öykülerine
Fantastik dünyalardan gerçek hayat öykülerine
KGeçtiğimiz yıl ciddi bir artışla, sinema salonlarında 200 yabancı...
Spielberg 'dost' uzaylıdan ölümcül uzaylıya geçiyor
Spielberg 'dost' uzaylıdan ölümcül uzaylıya geçiyor
Spielberg bu teknolojik başarı ve görkemli sermaye-özel efekt...
Türk şaraplarında kalite yükseliyor
Türk şarapçılığı dönüm noktasında. Şaraplarımızı artık yabancılara...
Genç Sultanların şampiyonluk kıyafetleri hazır
Büyük başarılara imza atan Milli Bayan Voleybol Takımı'ndan sonra Genç Bayan...
Kız arkadaşımla görünemem çünkü korkuyorum
Türkiye'nin en başarılı futbolcularından biri kabul edilen Tuncay Şanlı, şans...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.