kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkiye'ye sahip çıkın'
'Türkiye'ye sahip çıkın'
Fırat: 'Halkımız Ak Parti'yi iktidara getirdi'

'Türkiye'ye sahip çıkın'

CHP Genel Başkanı Baykal: 'Sorumsuz gidiş karşısında kadınları, erkekleri Türkiye'ye sahip çıkmaya çağırıyorum'.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, vatandaşlara, ''Lütfen bu memleketin kaderine el koyun, bu memleketi ne yapacağı bilinmeyen böyle bir iktidarın keyfi kararlarına teslim etmeyiniz. Türkiye'nin, devletimizin, Cumhuriyetin kazanımlarını tehlikeye atabilecek bu sorumsuz gidiş karşısında kadınları, erkekleri göreve çağırıyorum, Türkiye'ye sahip çıkmaya çağırıyorum'' diye seslendi.

Baykal, partisinin olağanüstü toplanan grup toplantısında yaptığı konuşmada, gündeme getirilmesi beklenen içtüzük değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

''TBMM'yi kuşatma, TBMM'yi etkisizleştirme, görevini yapamaz duruma getirmeye'' dönük bir düzenlemenin yürürlüğe konulmak istendiğini ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''TBMM rejimin kalbidir. Konuların TBMM'de müzakere edilmesi en büyük güvencedir. TBMM'yi müzakere ortamı olmaktan çıkaracak, talimatla, emirle çalışacak, fason üretim yapan bir kurum haline dönüştürecek her girişim demokrasiye, Türkiye'nin tarihsel gelişimine terstir. İktidarın Parlamento'da üçte iki çoğunluğuna karşın, yapıcı bir muhalefet partisinin sadece Türkiye'yi düşünerek görev yapmasına karşın, herkesin iyi niyetle doğruya katkıda bulunma arayışında olmasına karşın TBMM'yi bir ayakbağı, engel, pranga gibi görüp
etkisizleştirme arayışına girdiklerini görüyoruz. Halktan üçte iki çoğunluk almış bir iktidarın, şimdiden bu duruma sürüklenmesi ibret vericidir. Meclis'i Maliye Bakanı'na af getirmek için günlerce meşgul etmekte sakınca görmüyorsunuz, Türkiye'nin en önemli konularında TBMM'nin müzakere yapma hakkını kısıtlamaya çalışıyorsunuz. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.''

''BU MECLİS, SAVAŞLARI YAPTI''

İçtüzük değişikliğinin, yasaların Genel Kurul'da madde olarak değil, bölüm halinde konuşulmasını öngördüğüne dikkati çeken Baykal, Anayasa'nın hiçbir yerinde yasalar arasında böyle bir ayrım yapılacağına ilişkin hüküm bulunmadığını söyledi.

Baykal, hükümetin, ''Biz vatandaşa söz vererek geldik ama, şimdi vatandaşın değil, IMF'nin istediğini yapmak zorundayız. IMF de bizden bunu hemen istiyor. İsteğini nasıl gerçekleştiririz?'' arayışı içine girdiğini savunarak, ''Ne kadar acı bir manzara. Parlamento üçüncü yasama yılını tamamlamadan bu iktidar bu hale gelmiştir'' dedi.

Tatile biraz geç girilmesini öneren Baykal, ''Bu Meclis 85 yıldır görev yapıyor, ne kanunlar çıkarttı, hiç yoktan ceza kanunu, medeni kanun çıkardı, usul hukukunu yaptı. Bunları yaparken hiçbir zaman '15'er, 15'er konuşalım' demedi kimse... Bu Meclis, savaşları yaptı, siz kanunları yapamaz hale getirmek istiyorsunuz. Ne çabuk halktan, siyasetten korkmaya başladınız, müzakereden kaçmaya başladınız, eleştiriden çekinir, korkak, utanır hale gelmeye başladınız'' diye konuştu.

Baykal, bu yöntemle içinde ''Dini bankacılık, özel finans kurumu''gibi kurumlar için ayrı bankalar birliği kurulmasını öngören, BankalarYeminli Murakıplığı'nı ortadan kaldıran düzenlemelerin bulunduğu Bankacılık Yasa Tasarısı'nın çıkartılmak istendiğini söyledi. Bunların tartışılması gerektiğini belirten Baykal, yeni Bankacılık Yasası'nın ekonomik krizle ortaya çıkan bankalar konusundaki sorunları giderecek önlemlerin alınması için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Çok önemli düzenlemeler içeren sosyal güvenlik kurumları ile ilgili tasarının da TBMM'den çıkartılmasının planlandığını bildiren Baykal, bunun da ayrıntılı şekilde müzakere edilmesinin istenmediğini söyledi.

Baykal, bunun, haktan korkmanın, kaçmanın en somut ifadesi olduğunu savunarak, ''Bugüne kadar hiçbir iktidar bunu yapmamıştır. Hiçbir iktidar, ne tek parti dönemi ne başka bir dönemde TBMM'den kaçma yöntemine başvurmamıştır'' dedi.

''İBRET TABLOSU...''

Baykal, geçmiş dönemde yapılmak istenen içtüzük değişikliğine ilişkin, TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin,Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'un, eleştiriler içeren konuşmalarını kürsüden okudu. Arınç'ın, benzer düzenlemeleri içeren içtüzük değişikliğini ''Ayıp'' olarak nitelediği konuşmasını okuduktan sonra ''Bu, bir ibret tablosudur'' diyen Baykal, o zaman karşı çıktıkları düzenlemeleri şimdi halkın önüne getirdiklerini ifade etti.

Baykal, bunun normal bir dönemde bile kabul edilemez sakıncalı bir uygulama olduğunu, TBMM'yi çalışır durumda tutmanın her şeyden önde gelen bir görev olduğunu ifade etti. Baykal, iktidarın ''kişilik çatallaşması'' içine girdiğini, kimlerin etkisi altında olduğunun bilinmediğini, çeşitli odakların baskılarına maruz kaldığını öne sürerek, ''Bu dönemde TBMM'nin susturulması, etkisizleştirilmesi fevkalade büyük bir tehlikedir'' diye konuştu.

VATANDAŞLARA SESLENDİ

Bu manzarayı vatandaşlara yansıtmak için toplandıklarını bildiren Baykal, şunları söyledi:

''Vatandaşlarım sizlere sesleniyorum. Lütfen bu memleketin kaderine el koyun, bu memleketi ne yapacağı bilinmeyen böyle bir iktidarın keyfi kararlarına teslim etmeyiniz. Bu ülke sizindir, bizimdir, hepimizindir. Türkiye'yi bu günlere hep birlikte getirdik. Türkiye'ye bundan sonra hep beraber sahip çıkacağız. Türkiye'nin, devletimizin, Cumhuriyetin kazanımlarını tehlikeye atabilecek bu sorumsuz gidiş karşısında kadınları erkekleri göreve çağırıyorum, Türkiye'ye sahip çıkmaya çağırıyorum.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Aliyev: KKTC'ye tecriti kaldıracağız
 Ağar: Siyaset mahkemede yapılmaz
 Koç: İdari hata var
 Bakan'dan halka 'Tepki ver' çağrısı
 Çakıcı davasında Yalçınkaya'ya beraat
 Başbakanlık'ta bir koruma daha işkence sanığı çıktı
 Hakimlere trafik cezası kesinleşti
 Müftüler statü ve maaşlarına zam istiyor
 Irak'ta kaçırılan Türk bırakıldı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Doğu'dan kötü haberler
Dün yüreğimiz ağzımızda...
YAVUZ DONAT
Destan gibi...
Ahmet Kutsi Tecer. Sorbonne...
Takımları da hayatları da bir
Deniz Kuvvetleri Kupası'nda ter dökecek olan karıkoca çiftler, hayat...
Bir çek yazın yeter
Afrika'daki yoksulluğu önlemek amacıyla düzenlenen 'Live 8'...
Gündüz Aksaray gece olunca Fuhuşsaray
Gündüz Aksaray gece olunca Fuhuşsaray
Aksaray gün boyunca milyonlarca insanın gelip geçtiği, bir yer.
Fuhuşa zorlanan kadınlar için Alo 157 hattı kuruldu
Fuhuşa zorlanan kadınlar için Alo 157 hattı kuruldu
Türkiye'de göç denilince akla Almanya'ya göç geliyor. Ancak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu