kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aliyev: KKTC'ye tecriti kaldıracağız

Resmi temaslar için Azerbaycan'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ile Başbaşa görüşen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev KKTC'ye uygulanmakta olan tecriti kaldıracaklarını açıkladı. Aliyev KKTC ile ticari ilişkiler kurulması ve direkt uçuşlar için talimat verdiğini açıkladı. Aliyev: ''Kıbrıs konusunda Azerbaycan'ın payına düşen neyse, bunu yapmaya hazırız ve yapacağız, Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimizin izolasyon altında yaşamasına razı değiliz. Artık bu tecritten Kuzey Kıbrıs'ın kurtarılması gerekmektedir'' dedi..

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ''Kıbrıs konusunda Azerbaycan'ın payına düşen neyse, bunu yapmaya hazırız ve yapacağız'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Daha sonra, TİKA faaliyetlerini düzenleyen teknik işbirliği, veterinerlik, telif haklarının korunması ve iletişim alanlarını kapsayan anlaşmalar imzalandı.

Erdoğan ve Aliyev, imza töreninin ardından, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki dost ülkenin bundan önce olduğu gibi gelecekte de yakın işbirliği içinde olacağını ifade etti. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını kaydeden Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan 'Dağlık Karabağ sorunu' konusunda verdiği desteği hatırlatarak, Türkiye ve Erdoğan'a teşekkür etti. Sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesinden yana olduklarını anlatan Aliyev, 1 milyonun üzerinde Türk'ün kendi öz topraklarından uzaklaştırıldıklarını kaydetti.

Bakü-Tiflis Ceyhan boru hattının dünyanın en büyük enerji yatırımlarından biri olduğunu da anımsatan Aliyev, Bakü-Tiflis-ErzurumDoğalgaz Projesi'nin de bölgenin ve iki ülkenin kalkınmasına önemli katkılar yapacağını anlattı. Aliyev, Erdoğan'ı Azerbaycan'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

'İKİ DEVLET BİR MİLLET'' ANLAYIŞI

Başbakan Erdoğan da ''İki devlet, bir millet'' anlayışıyla Türkiye ve Azerbaycan'ın, bundan sonra da ilişkilerin ileri bir noktaya taşınması için çaba sarf edeceğini dile getirdi. İki ülkenin Kıbrıs konusundaki politikalarının örtüştüğünü belirten Erdoğan, Aliyev'in Kıbrıs konusunda müjdeler verdiğini kaydetti. Başbakan, Azerbaycanlı işadamlarının Kuzey Kıbrıs'ta yatırıma dönük faaliyetlerde bulunacağını ve KKTC'ye charter seferler düzenleneceğini bildirdi.

Dağlık Karadağ sorununa da değinen Erdoğan, bu konuda Türkiye'nin Azerbaycan'la aynı düşünceleri paylaştığını belirterek, ''Biz çözümdenyanayız'' dedi. Erdoğan, çözümün Ermenistan'ın tavrıyla olacağını vurguladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin gerçek potansiyelini yansıtmadığını da kaydeden Erdoğan, en kısa zamanda ticaret hacminin 1milyar dolara çıkartılması gerektiğini söyledi.

DİREKT UCUŞLAR İÇİN TALİMAT VERDİM

Aliyev ve Erdoğan, daha sonra soruları yanıtladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ''Kuzey Kıbrıs'a yönelik izolasyonun kaldırılması için Azerbaycan'ın ne gibi somut adımlar atacağı'' yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

''KKTC'ye charter uçuşları için talimat verdim. Azeri şirketleri orada ofisler açacak. Uçuşlar başlayacaktır. Kıbrıslı kardeşlerimizin izolasyon altında yaşamasına razı değiliz. Artık bu tecritten Kıbrıs'ın kurtarılması gerekmektedir. Bu konuda Azerbaycan'ın payına düşen neyse, bunu yapmaya hazırız ve yapacağız. Kıbrıs'ta yapılan referandumlar maalesef bizim beklentilerimizi karşılamadı. Azerbaycan olarak izolasyonun kalkması için elimizden geleni yapmaya hazırız, ancak Türkiye ile görüşerek.''

Bir soru üzerine, İran'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Aliyev, iki ülkenin iyi ilişkiler içinde olduğunu belirtti ve bunun daha da ileri seviyelere çıkartılması temennisinde bulundu.

Azeri bir gazetecinin, Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Ermenistan sınırını açması şartı getirdiğini ifade etmesi üzerine Başbakan Erdoğan, ''AB'nin Kopenhag siyasi kriterleri içinde böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye'ye böyle bir şey dayatılamaz. Böyle bir şey kabul edilemez. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu bir defa Türkiye'nin kendi kararıdır. Kendi kararını da Türkiye bu konuda nasıl vereceğini de gayet iyi bilir. Biz şu ana kadar çerçeve belgede ne varsa hepsini yerine getirdik. Şu anda AB çerçeve belgesinde 17 Aralık'ta ne varsa ona paralel, beklenen şeyler çıkmıştır. Türkiye 3 Ekim'de müzakereye başlayacaktır'' dedi. Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasında özel sektöre de önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Aliyev de bir gazetecinin, ''ABD'nin Genişletilmiş Ortadoğu Projesi bu bölgeyi de kapsıyor. Demokrasinin genişlemesi bağlamında Azerbaycan'ın bu konudaki düşüncesi nedir'' sorusu üzerine, demokrasinin bölgenin gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı. Bukonuda Azerbaycan'ın gerekli adımları attığını kaydeden Aliyev, demokrasinin gelişiminde yoksulluğun ve işsizliğin azaltılmasının da önemli olduğuna işaret etti. Başbakan Erdoğan, Rusya'nın Gürcistan'daki askeri üssünü Ermenistan'a taşıma kararının sorulması üzerine de ''Rusya Federasyonu'nun kendi takdiridir. Bize bu kararı sadece takip etmek düşer. Bizimle alakalı yanı yok diye düşünüyorum'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ağar: Siyaset mahkemede yapılmaz
 Koç: İdari hata var
 'Türkiye'ye sahip çıkın'
 Bakan'dan halka 'Tepki ver' çağrısı
 Çakıcı davasında Yalçınkaya'ya beraat
 Başbakanlık'ta bir koruma daha işkence sanığı çıktı
 Hakimlere trafik cezası kesinleşti
 Müftüler statü ve maaşlarına zam istiyor
 Irak'ta kaçırılan Türk bırakıldı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Doğu'dan kötü haberler
Dün yüreğimiz ağzımızda...
YAVUZ DONAT
Destan gibi...
Ahmet Kutsi Tecer. Sorbonne...
Takımları da hayatları da bir
Deniz Kuvvetleri Kupası'nda ter dökecek olan karıkoca çiftler, hayat...
Bir çek yazın yeter
Afrika'daki yoksulluğu önlemek amacıyla düzenlenen 'Live 8'...
Gündüz Aksaray gece olunca Fuhuşsaray
Gündüz Aksaray gece olunca Fuhuşsaray
Aksaray gün boyunca milyonlarca insanın gelip geçtiği, bir yer.
Fuhuşa zorlanan kadınlar için Alo 157 hattı kuruldu
Fuhuşa zorlanan kadınlar için Alo 157 hattı kuruldu
Türkiye'de göç denilince akla Almanya'ya göç geliyor. Ancak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu