kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB müzakere çerçeve belgesini kabul etti
Erdoğan: 'Hıristiyan Kulubü değilseniz Türkiye'yi alırsınız'
S.Denktaş: 'Kıbrıs'ta 3 Ekim'e kadar bir şey beklememek lazım'
Fischer: AB'nin genişleme sürecini durdurmak isteyenler Avrupa'nın çıkarına ters düşüyor
Fransa: 'AB genişlemesi konusunda dikkatli olacağız'
Yunanistan: 'Türkiye'nin üyeliğini destekliyoruz'
Juncker: 'Türkiye-AB arasında özel ilişki de mümkün'

S.Denktaş: 'Kıbrıs'ta 3 Ekim'e kadar bir şey beklememek lazım'

KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Kıbrıs konusunun çözümüne ilişkin olarak ''3 Ekim'e kadar bir şey beklenmemesi gerektiğini'' söyledi.

32. İKÖ dışişleri bakanları toplantısı için Yemen'in başkenti Sana'da bulunan Denktaş, Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Türkiye ile müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim'den sonra Rum tarafının tutumunu görmek gerekeceğini'' kaydeden Denktaş, ''her bir faslın açılışı ve kapanışında Rumların zorluk çıkarması halinde, bu işin yürümeyeceğini'' ifade etti.

Denktaş, ''Kıbrıs Rum kesiminde 2008 Şubat ayında yapılacak seçimlerde mevcut politikayı temsil eden bir yönetimin kazanması halinde, çözüm yolunda Rum yönetiminden herhangi bir beklenti içine girmeye artık gerek kalmayacağını'' söyledi.

Rum kesiminde 2008 Şubat ayında yapılacak seçimleri dikkatle takip edeceklerini belirten Denktaş, ''Mevcut politikanın devamı kazanırsa, artık beklemeye hiç gerek yok, boşuna vakit harcamayalım'' diye konuştu.

Denktaş, ''böyle bir durumda, Rum tarafıyla olan çabaların duracağını ve KKTC'ye yönelik önce ekonomik, sonra da siyasi izolasyonların kaldırılması yönünde çalışmaların başlayacağını'' kaydetti.

''Öncelikli beklentilerinin çözümün sağlanması olduğunu'' ifade eden Denktaş, ''ancak seçimlerde aynı yönetimin kazanması durumunda tek başına çözümü nasıl oluşturacaklarının yollarını bulmaları gerekeceğini'' söyledi. Denktaş, ''Biz elimizi uzattık, Rum tarafını bekliyoruz, eğer aynı yönetim gelirse elimizi çekeceğiz'' ifadesini kullandı.

Denktaş, ''bu konuda AB'den de hiçbir beklentisi olmadığını, zaten isteseler de, mevcut mekanizmanın gereği bir şey yapamayacaklarını, Rumlara baskı yapsalar bile, Rumların da bu sefer başka bir alanda zorluk çıkaracağını'' belirtti.

Denktaş, ''AB'nin Rumları üye yaparak büyük bir hata işlediğini, Rum kesiminin, AB içinde, kendi sorununu çözememiş tek ülke olduğunu'' kaydederek, ''Bu sıkıntıyı yaşayacaklar, bize de yaşatacaklar'' diye konuştu.

''ABD'DEN BEKLENTİM DE ZAYIFLIYOR''

''ABD'den beklentim vardı, giderek o da zayıflıyor'' diyen Denktaş, ''ABD'nin neden daha etkin davranmadığı sorusunun cevabını net olarak veremediklerini'' kaydetti.

Denktaş, ''Amerikalıların bu konuda şimdiye kadar sergiledikleri en tatminkar davranışın, Amerikan Senato heyetinin Rum kesimine giderek, Ercan Havaalanı'na inişlerinin yasal olduğunu söylemesi olduğunu, ancak ABD'den çok daha fazla beklentileri bulunduğunu'' söyledi. Serdar Denktaş, ''hiç değilse sportif etkinliklere KKTC'lilerin katılımı ya da ticari etkinliklerin başlaması gibi uygulamaların olabileceğini'' belirtti.

''TÜRK LİMANLARINDAN 2 MİLYAR $ GELİR BEKLİYORLAR''

Gümrük Birliği Ek Protokolü konusuna ilişkin bir soru üzerine Denktaş, ''protokolün imzalanacağını, ancak uygulaması için belli bir tarih bulunmadığını, bunun için bazı koşulların oluşması gerektiğini'' kaydetti.

''Rumların dünyadaki 6'ıncı büyük filoya sahip olduğunu'' ifade eden Denktaş, ''Rumların Türkiye'deki limanların kendilerine açılmasıyla 2 milyar dolar gelir beklediklerini'' söyledi.

Denktaş, ''doğrudan ticarete izin verilmesinin KKTC'nin ihracatına katkısının ise 10 milyon dolar olduğuna'' işaret ederek, ''ancak Rumların bunu bile istemediğini'' kaydetti.

Serdar Denktaş, ''Benim bütün ümidim: 2 milyar dolarlık pasta, Rum işadamlarının ağzını sulandıracak. Onların kurabileceği baskıyla bir şeyler değişebilir'' diye konuştu. Denktaş, Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün, ''iyi kullanılabilirse, aslında çok iyi bir silah olduğunu'' belirtti.

''KKTC'YE UÇAK SEFERLERİ BAŞLARSA, BUNU İSRAİL BAŞLATIR''

Denktaş, İsrail'den KKTC'ye yönelik sıcak mesajların hatırlatılması üzerine, ''Şu anda onun araştırmalarını yapıyorlar. Mülk alıyorlar. Benim inancım, eğer KKTC'ye uçak seferleri başlayacaksa, bunu başlatacak ülke İsrail olacak. Mülk almaya başladıklarına göre, yatırımlar da gelecek'' ifadesini kullandı.

İKÖ toplantısında sunulan Kıbrıs'a ilişkin karar tasarısından da bahseden Denktaş, ''tasarının geçen yılkine oranla daha sert ifadeler içerdiğini, İKÖ üyelerinin daha aktif davranmaları yönünde daha net çağrılar içerdiğini'' kaydetti.

''Rum tarafının engelleyici girişimleri olduğunu, ancak etkide bulunamadığını'' söyleyen Denktaş, ''bu yıl Afrika'ya ağırlık verdiğini, Afrika'dan 4-5 yetkiliyle görüşme yaptığını'' belirtti. Denktaş, ''geçen yıl temas kurdukları ülkelerle iyi ilişkilerinin halen devam ettiğini'' söyledi.

PAKİSTAN VE AZERBAYCAN'DAN KKTC'YE DESTEK

Denktaş, ''Azerbaycan ve Pakistan temsilcilerinin İKÖ toplantısında yaptıkları konuşmalarda Kıbrıs konusuna atıfta bulunarak, KKTC'ye yönelik izolasyonların kaldırılması için İKÖ üyeleri ve diğer ülkeler nezdinde her türlü girişimin yapılması çağrısında bulunduklarını'' belirtti.

Pakistan'ın geçen yıl da aynı yönde çağrısı olduğunu ifade eden Denktaş, ancak Azerbaycan'ın ilk kez böyle bir çağrı yaptığını kaydetti. Denktaş, ''toplantının gidişatından genel olarak memnun olduklarını'' söyledi.

RUMLAR, GAMBİYA'YA 2 MİLYON DOLARLIK TİCARET ÖNERMİŞ

Serdar Denktaş, ''kendilerine gelen bilgilere göre, Gambiya'nın, KKTC'yi tanıyabilecekleri yönündeki açıklamasının ardından, Rumların bu ülkeye bir elçi gönderdiği ve 2 milyon dolarlık ticaret garantisi verdiğini'' söyledi.
''Rumların AB elçisi olarak da Gambiya'ya bir temsilci gönderdiğini'' kaydeden Denktaş, ''Sizi tanısa tanısa 3-5 Afrika ülkesi tanır, ne işiniz var Afrika'da'' gibi söylemlere işaret ederek, ''Ama Rumlar konuyu önemsiyor işte. Gambiya'ya baskı yapıyorlar. Yemen'de tüm ülkelere mektup gönderiyorlar. Hiçbir şekilde boş bırakmıyorlar'' diye konuştu.

Denktaş, Gambiya'nın, Rumların 2 milyon dolarlık ticaret garantisinin ardından, Kıbrıs konusunda, ''BM kararlarına bağlıyız'' şeklinde açıklamalar yapmakta olduğunu belirtti. Denktaş, ''kendilerinin aslında Gambiya'ya temsilci göndermeyi, onlardan da KKTC'ye bir fahri temsilcinin gelmesini düşündüklerini, ancak Rumların bunu bile hazmedemediğini'' kaydetti.

''Aslında Türkiye dışında 1-2 ülkenin bile KKTC'yi tanımasının önemli olduğunu'' ifade eden Denktaş, ''böyle bir durumda KKTC'den bahsedilirken, 'Sadece Türkiye tarafından tanınır' ifadesi yerine, Türkiye dışındaki ülkelerden de bahsedileceğine'' dikkati çekti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ertürk: 'Operasyon yapılmadan önce Başbakan'a bilgi...
 İzmir Valisi Göksu: 'Biletleri Toprak aldı'
 Bunlar Armani başörtü takanların hükümeti
 Bir lokma bir hırka imamlara yetmedi
 Erdoğan 'VIP Geçen Hanı'na 'dur' dedi
 İslam ülkelerine Gül kriterleri
 Hayrünnisa Gül'ün dedesi Yemen şehidi
 Darda kalan vekiller için düğmeye basıldı
 '11 Eylül terörle mücadeledeki hayal gücü eksikliğinin...
 Çelik: Van Gölü için 48 trilyon lira gerek
 Başkan'dan 'alkol' savunması
 Flash TV'ye saldırı
 'Roman kapkaç çetesi' üyesi iki kişi yakalandı
ERDAL ŞAFAK
Yeni bir Ağar
1990'larda terörle mücadelenin en etkin...
UMUR TALU
Müteşebbis güzelleme
Şimdi, şöyle bir şey olsun...
YILMAZ ÖZDİL
Demir Kırat 2005
Sabah'ta yazı yazmanın tek kötü tarafı...
Marketçi trilyoner kazada öldü
Dünyanın büyük süpermarket zinciri Wal-Mart'ın sahiplerinden John...
'AB'li dostlarımız da bizim gibi istekli olsa'
Başbakan Erdoğan, AB'ye tam üyelik hedefinin sürdüğünü...
Aşkın sonu nikah
Aşkın sonu nikah
Galatasaray, son üç yıldır peşinde olduğu Arjantinli Insua'nın işini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu