kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İKÖ toplantısı yarın Yemen'de başlıyor
11 Eylül Müslümanları vurdu
İKÖ toplantısı yarın Yemen'de başlıyor
ABD'den İran, Suriye, K.Kore'ye karşı yeni adım

İKÖ toplantısı yarın Yemen'de başlıyor

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) dışişleri bakanlarının 3 gün sürecek toplantısı, yarın Yemen'in başkenti Sana'da başlayacak. Toplantıda Türkiye'yi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bugün öğleden sonra Yemen'e hareket edecek.

Türkiye, 30 Haziran'a kadar sürecek toplantıda, bir yıldır sürdürdüğü İKÖ Dışişleri Bakanları Konferansı (İDBK) dönem başkanlığını Yemen'e devredecek. Olağanüstü haller dışında yılda bir kez toplanan İKÖ Dışişleri Bakanları Konferansı'nın dönem başkanlığı, yıllık toplantıya ev sahipliği yapan ülke tarafından üstleniliyor. Türkiye, geçen yıl İstanbul'da düzenlenen 31. İDBK ile dönem başkanlığını devralmıştı.

Toplantı, yarın sabah 31. İDBK dönem başkanı sıfatıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yapacağı açılış konuşmasıyla başlayacak ve ardından kapalı oturumlara geçilecek. Aynı günün akşamı Yemen Başbakanı Abdülkadir Becemal, konuk bakanlara yemek verecek.

Toplantının ikinci günü, sabah düzenlenecek kapalı oturumla başlayacak ve daha sonra konuk bakanlar, Yemen'in eski fotoğrafları veYemen ile ilgili Osmanlı belgeleri sergisini gezecekler. Aynı gün Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir Abdullah El Kurbi, konuk bakanlara öğle yemeği verecek, yemeğin ardından yeniden kapalı oturuma geçilecek.

İKÖ dışişleri bakanları toplantısı, 30 Haziran'da Genel Sekreterlik tarafından konferans belgelerinin hazırlanması ve nihai bildirinin sunulmasıyla sona erecek. Bakan Gül'ün de toplantının ardından perşembe akşamı Türkiye'ye hareket etmesi planlanıyor.

TOPLANTININ GÜNDEMİ

Toplantıda bakanları, başta kapsamlı reformlar ve İslam dünyasını ilgilendiren bazı uluslararası meseleler olmak üzere hayli yoğun bir gündem bekliyor. İKÖ Genel Sekreterliği'ne Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçilmesinin ardından, İKÖ ve İslam dünyası için kapsamlı bir reform ve yenilenme hareketi planlanıyor.

Bu çerçevede, İslam dünyasının 21. yüzyılda karşı karşıya kaldığı problemler ve çözüm yolları, İslam'ın dünyadaki imajının pozitif hale getirilmesi ve ''aydın ılımlılık'' (enlightened moderation) kavramınınteşvik edilmesi, İKÖ'nün yeniden yapılandırılması ve daha etkin hale getirilmesi, mali yapısının güçlendirilmesi, tüzüğünün ve isminin değiştirilmesi, İslam ülkelerinde yönetenlerle yönetilenler arasındakifarkın daraltılması, demokrasiyi teşvik, genel sekreterliğin yetkilerinin artırılması, Batı'da İslam dünyasına yönelik yanlış anlamaları gideren ve Müslüman toplumlar arasındaki anlaşmazlıklara çözüm yolları geliştiren yeni birim ve ''think-tank''ler kurulması, kadınların sosyal yaşama katılımının artırılması gibi birçok reform hareketi gündemde bulunuyor.

İKÖ bünyesindeki Akil Adamlar Komitesi'nin mayıs ayı sonunda Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlediği toplantıda, bu reform önerilerini içeren 3 bölümlü bir rapor hazırlandı. Şimdi bu rapor, Yemen'de yapılacak İKÖ dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak ve aralık ayında Mekke'de düzenlenecek İKÖ zirvesinde onaya sunulacak.

Akil Adamlar Komitesi'nin toplantısında, Müslüman ülkelerin kendi eksiklerinin farkına vararak, bunların üzerine gitmesi ve reformları hayata geçirmesi gereği dile getirilirken, Pakistanlı temsilci MüşahidHüseyin Seyid'in, ''Müslüman toplumlar kendi başarısızlıkları için başkalarını suçlamayı bırakmalı. Hata aslında bizim içimizde yatıyor''yönündeki sözleri bu durumu özetleyen bir örnek oldu.

REFORM ÖNERİLERİ

Bu çerçevede İslamabad'daki toplantıda ele alınan ve ileride hayata geçirilmesi planlanan reformlardan biri, Müslüman ülkeler arasındaki anlaşmazlık ve sürtüşmelere çözüm getirmek üzere, İKÖ bünyesinde bir merkez (Centre for Conflict Resolution) kurulması fikrini içeriyor.

İKÖ'nün ''Müslüman dünyasının etkin bir sözcüsü'' konumuna getirilerek, yeniden yapılandırılması ve etkinliğinin artırılması faaliyetine tabi tutulması düşünülüyor.

Müslüman dünyasının siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve güvenlikalanlarında karşı karşıya kaldığı güçlükler tanımlanarak, bu güçlüklerin her biriyle mücadele etmeye yönelik kararlı stratejilerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Hukukun üstünlüğü, demokratik reformlar ve güçler ayrılığı ilkesini öngören ''aydın ılımlılık'' kavramını teşvik etmek ve hayata geçirmek için İKÖ bünyesinde ayrı bir birim oluşturulması planlanırken, bu birimle, sadece Müslüman ülkelerin aydınlanması ve ılımlaşmasına yardımcı olma değil, aynı zamanda Müslüman toplumlar hakkında Batı'da var olan yanlış anlamaların ortadan kaldırılması tasarlanıyor. İslam'da terörizme ve aşırılığa yer olmadığı gerçeğindenhareketle, İslam'ın ''ılımlı vizyonu'' vurgulanıyor.

İslam ile Batı dünyası arasındaki yanlış anlamaları önlemek ve İslam karşıtı propagandalara karşı koymak üzere, Müslüman akademisyenlerden oluşacak stratejik araştırma ve düşünce kuruluşları oluşturulması da gündemde. Bu konuda medyaya da rol biçilerek, İslam medyasının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Müslüman ülkelerde demokratik normlar ve değerler teşvik edilerek,yönetenlerle yönetilenler arasındaki boşluğun daraltılması, halklara ve onların refahına öncelik verilmesi, halkların kendi kaderlerini belirleyebilmeleri ve yönetimde söz hakkına sahip olmaları gibi prensiplerin de altı çiziliyor. İKÖ bünyesinde, ihtiyaç duyulduğunda acil toplantılar yapacak, BM Güvenlik Konseyi'ne benzer bir daimi komitenin kurulması da planlanan reformlar arasında bulunuyor.

İKÖ'NÜN İSMİ VE TÜZÜĞÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİ GÜNDEMDE

İKÖ'nün isminin ve tüzüğünün değiştirilmesi de gündemde. İKÖ'ye yeni isim olarak, ''Müslüman Ülkeler Örgütü'' veya ''İslam Devletleri Örgütü'' gibi adlar düşünülürken, örgütün tüzüğü de değiştirilerek, tüm üyelerin İKÖ faaliyetlerine daha etkin biçimde katılımı ve sorumluluklarını yerine getirmesi hedefleniyor.

İslam dünyasının ekonomik ve sosyal kalkınmasında kadınların katılımcı rol üstlenmesi hususuna da özel vurgu yapılırken, İKÖ bünyesinde bu konuyla ilgilenecek bir merkez de kurulması öngörülüyor.Düşünülen bir diğer önemli reform hamlesi de, İKÖ genel sekreterinin yetkilerinin artırılmasını içeriyor. Bu sayede, genel sekreterin özel temsilciler atayabilmesi ve yapısal reformları bağımsız olarak hayata geçirebilecek güce sahip olması hedefleniyor. Müslüman ülkelerde demokrasi, iyi yönetim ve şeffaflığın teşvik edilmesi, eğitim kalitesinin artırılması, ekonomik atılımlar yapılması, yoksulluğu ortadan kaldırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi, bilimsel ve teknolojik araştırmalara daha fazla yer verilmesi gibi unsurların altı çiziliyor.

BM ve uluslararası toplumla işbirliğinin artırılması, sürtüşmelerden kaçınılması, Doğu-Batı işbirliğini kolaylaştırıcı bir atmosfer yaratılması, ayrıca Müslüman ülkeler arasındaki etkileşimin ve birliğin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Eğitim konusunda da, Müslüman ülkelerdeki yüksek eğitim kurumlarını içeren bir eğitim konsorsiyumu oluşturulması ve bu yolla Müslüman öğrencilerin başvurabileceği eğitim olanaklarının artırılmasıöngörülüyor.

İKÖ'nün mali yapısını kuvvetlendirecek tedbirler de düşünülürken, aidatlarını ödemeyen ülkelere, üyeliğini askıya alma, toplantılarda söz hakkı vermeme gibi yaptırımlar getirilmesi gündemde. İKÖ bünyesinde, sivil toplum kuruluşları ve Müslüman azınlıklar problemlerini ele alacak birimlerin oluşturulması da planlanıyor.

İHSANOĞLU'NUN DEMECİ

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, konuşmasında, ''bu yıl bir hayli reform hareketinin gündemde olduğunu'' belirterek, Yemen'deki toplantının çok yoğun geçeceğine işaret etti. Toplantıda reform önerilerinin müzakere edileceğini kaydeden İhsanoğlu, edindikleri bilgilere göre, üye ülkelerin bu önerilere olumlu yaklaştığını ve kötü bir sürpriz beklemediklerini söyledi.

İKÖ dışişleri bakanları toplantısında, reform önerilerinin yanı sıra Irak, İsrail-Filistin sorunu, Güneydoğu Asya'daki tsunami felaketine yönelik yardımlar, Tayland'ın güneyindeki Müslümanların sıkıntıları gibi uluslararası konular masaya yatırılacak.

Toplantı, gözlemci üye KKTC'nin ilk kez bir dışişleri bakanları toplantısına ''Kıbrıs Türk Devleti'' sıfatıyla katılacak olması bakımından da önem taşıyor. Bu yöndeki karar, İKÖ dışişleri bakanlarının geçen yıl İstanbul'da düzenlenen toplantısında alınmıştı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Türklerin isimlerini değiştireceğiz'
 ABD'nin plütonyum planı
 Irak'ta bir ABD helikopteri düştü
 Bir yılda sayılarla Irak
 Reformcuların istikameti Türkiye
 Guantanamo'da iyiler "beyaz" giyiyor
 200 geline başkan öpücüğü
 Köpek olimpiyatları
 İstanbul-Selanik tren seferleri başlıyor
 'Hata yapmayalım'
 'Öncelik Türkiye'
 Kısa... Kısa... Kısa...
Protestolu start
Protestolu start
Canaydın'ın istifasını isteyen ultraslanlar, sezon açılışında takımı...
Taraftar Silva diyor
Taraftar Silva diyor
Yeni sezona yıldız transferlerle başlamak isteyen Fenerbahçe'nin...
Akaryakıta zam sürerse el koyarız
Akaryakıta zam sürerse el koyarız
Akaryakıt fiyatlarının adaletli olması için 6 ay süre verdiklerini...
Başarısızlık mideye zarar verir
Yaşayan en eski Türk reklamcı olan 90 yaşındaki İzidor Barouh bugün...
YÖK katsayıda diretti hükümet yeni arayışta
Bakan Çelik, başkanlık yaptığı YÖK Genel Kurulu'nda, ÖSS'de uygulanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu