kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bulgaristan'da seçim

Bulgaristan'da, 240 sandalyeli parlamentonun 40'ıncı dönem üyelerinin belirlenmesi için seçimler bugün yapılıyor.

Oy verme işlemi saat 07.00'de başlarken, ilk saatlerde seçime katılım oranı yüzde 3'e ulaştı. Sabah erken saatlerde oy kullananlarınbüyük bölümünü emeklilerin oluşturması dikkati çekti. Nüfusu 7 milyon 761 bin olan Bulgaristan'da yaklaşık 2,5 milyon emekli yaşıyor. Geçişdönemi süresince uygulanan politikalardan ekonomik olarak olumsuz yönde en fazla etkilenen emekliler arasında yapılan kamuoyu araştırmaları, emeklilerin büyük bölümünün, seçim öncesi kampanyalardasabit gelirlilerin ücretlerinin en az yüzde 20 artırılacağı sözünü veren Bulgaristan Sosyalist Partisi'ni (BSP) desteklediğini ortaya koyuyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, seçimlerin ülke genelinde olaysız bir şekilde geçtiği bildirildi. Yaklaşık 6,9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede kamuoyu araştırmaları, seçimlerde hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu kazanamayacağını gösteriyor.

Araştırmalara göre, en yüksek oyu BSP'nin alması bekleniyor. BSP'yi, iktidar partisi ''2. Simeon Ulusal Hareketi'' (NDSV), BirleşikDemokratik Güçler Koalisyonu (ODS) ve üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) izliyor.

Kamuoyu araştırmasına göre BSP'nin 95-110, NDSV'nin 60-65, ODS'nin25-30 ve HÖH'nin 25-30 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor. Araştırmalara göre, yüzde 4'lük seçim barajı sınırında olan, Sofya Belediye Başkanı Stefan Sofianski ile Anastasia Mozer'in oluşturduğu Bulgaristan Halk Birliği (BNS) koalisyonu, eski başbakanlardan İvan Kostov'un ''Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar'' (DSB) partisi ve ırkçı görüşleriyle tanınan Volen Siderov'un liderliğini yaptığı aşırı milliyetçi ''ATAKA'' partisinin de parlamentoya milletvekili göndermeihtimali bulunuyor.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerin sonuçlarının doğru çıkması durumunda, Bulgaristan'da yeniden bir koalisyon hükümetikurulacak. Siyasi gözlemciler, mevcut tabloya göre BSP ile HÖH arasında bir koalisyon kurulmasının en yakın ihtimal olduğu görüşünde birleşiyor.


HÖH GENEL BAŞKANI DOĞAN: ''TÜRKİYE'DEKİ SEÇMENLERE GÜVENİYORUZ''

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) lideri Ahmet Doğan, bugün yapılan seçimlerde herkesi oy vermeye çağırarak, ''Özellikle Türkiye'deki seçmenlere çok güveniyoruz'' dedi. Doğan, oyunu Sofya'nın Boyana semtindeki 52'inci Tsanko Tserkovski okulunda 20 numaralı sandıkta kullandı. Oy kullanmaya tek başına gelen Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu seçimin Bulgaristan için, ülkeyi Avrupa Birliği üyeliğine resmen taşıyacak hükümeti belirlemesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

HÖH'nin seçimlerden yine kilit parti olarak çıkacağına inandığını ifade eden Doğan, ''Biz kilit parti konumumuzu koruyacağız. Parlamentoda oluşacak yeni duruma göre, hem sağ, hem de sol partilerlekoalisyon kurabiliriz'' diye konuştu.

'TÜRKİYE'DEKİ OYLARA GÜVENİYORUZ'

Türkiye'de yaklaşık 65 bin kişinin oy kullanmak üzere müracaatta bulunduğunu söyleyen Doğan, Türkiye'de toplam 76 sandık açıldığını hatırlatarak, bu sayının yetersiz olduğunu söyledi. Doğan, ''Yine de Türkiye'deki oy verme işleminin sorunsuz olarak geçeceğini tahmin ediyorum. Biz parti olarak, Türkiye'deki seçmenlere sonuna kadar güveniyoruz'' dedi.

Ahmet Doğan, bir gazetecinin ''Akşam nasıl bir rüya gördünüz'' şeklindeki sorusunu da ''Çok iyi bir rüya gördüm. Bu rüyanın ne şekilde gerçekleşeceği ise sandıklar kapandıktan sonra belli olacak'' diye yanıtladı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov da oyunu Krasna Poliana semtinde kullandı. Pırvanov, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada,''Daha sorumlu, daha etkin bir idare için oy kullandım'' dedi. Oluşacak yeni parlamentonun Bulgaristan'ı AB üyeliğine resmen taşıyacağını hatırlatan Pırvanov, ''Genç profesyonellere şans verecek ve sosyal sorumlulukları daha yüksek olacak bir parlamento istiyorum''diye konuştu.

SEÇİM PİYANGOSU

Başbakan Simeon Sakskoburgotski ise Grublene semtinde oy kullandı.Sakskoburgotski, seçimlerin demokrasi için çok önemli olduğunu belirterek, seçime katılım oranının yüksek olmasını beklediğini söyledi.

Seçime katılım oranını artırmak için hükümetin aldığı bir kararla uygulanacak seçim piyangosunun eleştirilmemesi gerektiğini de ifade eden Sakskoburgotski, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz daha çok insanın oy kullanması istiyoruz. Bu, demokrasi ve ülkemizin geleceği için çok önemlidir. Seçime katılım oranını yükseltmek için yaptığımız piyango uygulamasının da bu anlamda demokrasiye bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ne yazık ki bazı çevreler yeniliklere karşı çıkıyor.''

EN YÜKSEK KATILIM TÜRK BÖLGELERİNDE

Öğle saatlerine kadar ülke genelinde seçime katılım oranı ortalamayüzde 18 oldu. Merkez Seçim Komisyonu'ndan edinilen bilgiye göre, en yüksek katılım oranı, Türklerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde kaydedildi. Kırcaali bölgesinde, saat 12.30'a kadar seçmenlerin yüzde 40'ı sandık başına gitti. Bu saate kadar en düşük katılım oranı ise Rusçuk bölgesinde oldu. Rusçuk'ta öğle saatlerine kadar katılım oranı yüzde 4'ü geçemedi.

Kamuoyu araştırmaları, seçime katılım oranının ülke genelinde yüzde 55-60 civarında olacağını ortaya koyuyor. Bulgaristan'da oy verme işlemi saat 19.00'da sona erecek. Resmi olmayan ilk sonuçların, saat 20.30'dan itibaren açıklanması öngörülüyor.

Bu arada bazı seçim merkezlerinde oy kullanan seçmenleri baz alarak paralel sayım yapan kamuoyu araştırma şirketlerinin, sandıkların kapandığı saatlerde tahmini sonuçlarını açıklamaları bekleniyor.

BULGAR VATANDAŞI TÜRKLER, KOCAELİ, SAKARYA VE ESKİŞEHİR'DE DE OY KULLANIYOR

Bulgar vatandaşlığına sahip Türkler, Bulgaristan'da yapılan parlamento seçimleri için Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir'de de oy kullanıyor.Kocaeli Balkan Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği Genel Başkanı Mehmet Albar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'ndeki sandıklarda yaklaşık 6 bin kişinin oy kullanmasını beklediklerini söyledi.

İzmit'in Bekirpaşa Beldesi'ndeki Namık Kemal Lisesi'nde 2, Gebze Kroman Çelik İlköğretim Okulu'nda 3 sandığın kurulduğunu belirten Albar, Sakarya'dan, İzmit, Körfez ve Derince'deki seçmenlerin otobüslerle İzmit'e, Darıca, Şekerpınar, Dilovası ve Hereke'deki seçmenlerin de Gebze'ye götürüldüğünü bildirdi. Kocaeli'nde, Bulgaristan'dan gelen 18 sandık görevlisinin görev yaptığını ifade eden Albar, şöyle konuştu:

''Derneğimize, Bulgaristan seçimleri için oy kullanmak isteyen yaklaşık 6 bin kişi müracaat etti. Biz de 10 günde yaklaşık 4 bin kişiyi Bulgaristan'a taşıdık. Bulgaristan'a gidenler dışında Sakarya ve Kocaeli'nden yaklaşık 6 bin kişinin oy kullanmasını bekliyoruz.'' Albar, Bulgaristan vatandaşı olan ve pasaportuyla müracaat eden herkesin oy kullanabildiğini de sözlerine ekledi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir Balkan Göçmenleri Derneği Başkan Yardımcısı Zihni Çalışkan, Bulgaristan'daki genel seçimler nedeniyle Türkiye genelinde 76 sandıkta yaklaşık 100 bin kişinin oy kullanılacağını belirterek, buseçimde Eskişehir'de ilk defa sandık kurulduğunu bildirdi. Yaklaşık 100 kişilik bir grubun da oy kullanmak için Bulgaristan'agittiğini ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:

''Sabah 06.00'da başlayan oy verme işlemi 19.00'da sona erecek. Oykullanmak isteyen vatandaşlar geçerli pasaportunu göstererek oy kullanabiliyor. Bulgaristan kimliğiyle oy kullanılmıyor. Herkesi oy kullanmaya davet ettik. Meclis'te 21 Türk milletvekilinin bulunduğu Hak ve Özgürlükler Partisi var. Bulgaristan'daki Türk varlığı ve birliği için güçlü bir Türk partisiyle yola devam etmek istiyoruz. 1989'da zorunlu göçe tabi tutulan insanların sosyal haklarının alınması için mücadele edilecek. Şu an en önemli sorununuz bu.'' Çalışkan, Bulgaristan'ın 2007'de AB'ye girecek olması nedeniyle Avrupa Parlamentosu'nda (AP) görev alacak Türk parlamenterlerin bugün yapılan seçimle belli olacağına işaret ederek, ''Seçim bu açıdan da önemlidir. Türk parlamenterler çok daha önce AP'de görev alacak. Bu bizim için onur vericidir'' dedi.
"

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Almanya'da Ermeni mezalimi sergisi
 Bodrum'da yangın
 3 günde 30 yıllık dost gibi
 Bush ve Blair için 'hesap verme' vakti
 Sivil hedefleri vuruyorduk!..
 Başbakan'ı protesto edenleri polisler linçten zor kurtardı
 Güneydoğu'ya pozitif ayrımcılık şart
 Trafikte sigorta karmaşası
 Ölümsüzleştiren vefa
 8 PKK'lı öldürüldü
 Türk astronotlar geliyor
ERDAL ŞAFAK
Yaz başında Ankara
SABAH'ın Ankara'daki "Yaza merhaba"...
ALİ KIRCA
Cehennem başkalarıdır!
Doğrusu; o yıllarda en çok satan...
YILMAZ ÖZDİL
İnsan bu parayı değil 'zam' harçlık diye verirken bile...
ERGUN BABAHAN
"Bunları Kızılay'da asmak lazım!"
Ünlü İtalyan Ceza...
MEHMET ALTAN
AB'nin yeni lideri Blair mi?
Önceki gün, Temmuz'da AB...
Kıran kırana seçim
İran'da ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde sayılan...
Kim doğru söylüyor?
Bush'un yardımcısı Dick Cheney Irak'taki direnişin azaldığını, John...
Hücum-pres-zafer
Hücum-pres-zafer
Artık 'Milli Takım'ın yeni teknik direktörü' gözüyle bakılan Fatih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu