kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

AB'nin yeni lideri Blair mi?

Önceki gün, Temmuz'da AB dönem başkanlığını devralacak olan İngiltere'nin programını Avrupa Parlamentosu'nda tanıtan Tony Blair'in yaptığı konuşma son derece önemli bir konuşmaydı. Önemliydi çünkü Blair "yeni Avrupa'nın" eskisinden son derece farklı olan siyasal manifestosunu açıkladı.
Avrupa'da epeydir kapitalizmin iki farklı uygulaması birbiriyle rekabet edip duruyordu. Bunlardan biri bireysel beceriyi ve rekabeti daha arka planlara koyan ve dayanışmayı öne çıkaran "komünal kapitalizm", diğeri de "tek başına kovboyluk" ruhuna uygun olarak yaşamını kendi becerisi ve rekabet gücü oranında yenilemeyi hedef haline getirmiş, dayanışmacılık yerine bireysel rekabeti seçmiş olan "bireysel kapitalizm" di... Bunlardan ilki Almanya, İsviçre ve Japonya gibi ülkelerde geçerliydi. Diğerinin kabesi Amerika ve onu model alan ülkelerdi. Son zamanlarda iş gücüne talep azaldıkça, başta Almanya olmak üzere bireysel kapitalizme doğru bir eğilim belirdi. Bireysel kapitalizm, toplumların rekabet edebilmesi için tek geçerli yöntem olmaya başladı. Blair'in manifestosunun ilk bacağını bu realite oluşturuyor.
İkinci temel eksen, sanayi döneminin sona erdiği, işçi sınıfının tarih sahnesinden yavaşça çekildiği, emek gücüne ihtiyaç duyulmayan bir dünyanın varlığı. Böyle bir dünyada, yeni politikalar ne olacak? Toplumun iskeletinin tümüyle değiştiği, eski yapının tuz buz olduğu bir ortamda, yığınların çaresizliğine nasıl bir merhem bulunacak, toplumlar sanayi sonrası döneme nasıl uyum sağlayacak? Blair bunlara kısmen çareler üretmiş bir siyasetçi olarak, eskiye yapışmanın çok şey kaybettirdiğinin, önce duraklamaya ve sonra gerilemeye sebep olduğunun farkında. Yeniyi kabullenerek, acıların, geçiş dönemi bunalımının nasıl atlatılacağına kafa yormanın gerekli olduğunun farkında. Tabii, buradan bir başka soru ürüyor. "Sosyal demokrat" ve "liberal" anlayışın farklılığı nasıl olacak? Ayrım çizgileri nerelerde belirginleşecek? Eğer "piyasa ekonomisinin" toplumun tüm sorunlarını çözmeye muktedir olduğuna inanıyorsanız, siz liberal sayılırsınız.
Yok, bunun tersini düşünüyorsanız, "piyasa ekonomisinin" herşeyi çözemeyeceğine iman getirdiyseniz, daha "sosyal demokrat"
bir çizgide seyrediyorsunuz demektir...
Piyasa ekonomisinin her sorunu halledemeyeceğini düşünenler için, bir ikinci soru daha ortaya çıkmakta... Çözülemeyen sorunlara, piyasa ekonomisinin işleyişini bozmadan nasıl bir çözüm üreteceksiniz? Bunu nasıl başaracaksınız?


Blair, kendi ülkesinde hem piyasa ekonomisinden taviz vermedi, hem de sanayi toplumundan sanayi sonrası topluma geçerken mağdur olanlara büyük imkanlar getirdi. Devletçiliğe sapmadan iki anlayışı birleştirdi. Hatta öyle ki, bu dönemin en ağır problemi olan işsizliği bile en alt seviyelere indirdi. Zaten bu formül, liberal bir sol anlayışın ruhunu oluşturuyor. Blair buna "Üçüncü Yol" da diyor.
Eski ile Yeni Avrupa arasındaki farklar bu konular etrafında beliriyor.


AB Anayasası'na referandumda "hayır" diyerek kendini liderlikten azleden Fransa ile İngiltere, "yeni" ile "eskinin" model ülkeleri.
Bu iki modelin en önemli fay hattı tarım. Emre Aköz'ün de dünkü yazısında anımsattığı gibi, tarım iki ülkenin ideolojik yapısını bile belirliyor. Köylülüğün etkin olduğu bizim gibi toplumlar Kemalizm ya da Jakobenizmi yeşertiyor. Bu konuyu belki Aköz'ün de işaret ettiği istikamette daha da derinleştiririz.
İngiltere pratik olarak neredeyse köylülüğü bitirmiş, Fransa ise AB'nin en ağır tarım ülkelerinden biri. O nedenle Blair, bütçesinin hâlâ yüzde kırkını tarıma ayıran bir Birlik'in geleceğinin olmayacağını söyleyerek, teknolojik atılımdan söz ediyor.
İngiltere şu anda tüm telefon kulübelerinin yanına internet kulübeleri kurmuş tek ülke.... Fransa ise teknolojik olarak bir kaplumbağa...
Diğeri ise milliyetçilik... Yeni sol'un en önemli özelliği antimilliyetçilik... Blair Türkiye'nin tam üyeliğini ve genişlemeyi savunurken, bunun milliyetçilik ve yabancı düşmanlığına panzehir olacağını düşünüyor... Fransa ise ilkel bir tutuculuğun esiri olmuş durumda...
Devletçi, merkeziyetçi, bürokratik, milliyetçi, içe kapanmacı bir anlayışın artık geçerli olamayacağını görerek bu anlayışı terkeden, insan odaklı, evrensel, bilgi çağının ruhuna uygun bir teknolojik atılımı hedef edinen yeni bir vizyon vurgulanıyor Blair tarafından...
Pazartesi günü bu tartışmaya devam edeceğiz...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AB'de köylülük krizi...   / 20-06-2005
 Cumhurbaşkanlığı savaşları erken başladı...   / 18-06-2005
 General mi, fizikçi mi?   / 13-06-2005
 AKP'nin Ortadoğu vizyonu var mı?   / 11-06-2005
 Sol'un işlevini TÜSİAD mı görüyor?   / 06-06-2005
 Fransa kendini azletti...   / 04-06-2005
 AKP rahmetli mi oluyor?   / 30-05-2005
 Maymun demokratlığı...   / 28-05-2005
 Yasak kitaplar ve türban   / 23-05-2005
 Bir resim çizdim...   / 21-05-2005
ERDAL ŞAFAK
Yaz başında Ankara
SABAH'ın Ankara'daki "Yaza merhaba"...
ALİ KIRCA
Cehennem başkalarıdır!
Doğrusu; o yıllarda en çok satan...
YILMAZ ÖZDİL
İnsan bu parayı değil 'zam' harçlık diye verirken bile...
ERGUN BABAHAN
"Bunları Kızılay'da asmak lazım!"
Ünlü İtalyan Ceza...
MEHMET ALTAN
AB'nin yeni lideri Blair mi?
Önceki gün, Temmuz'da AB...
Kıran kırana seçim
İran'da ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde sayılan...
Kim doğru söylüyor?
Bush'un yardımcısı Dick Cheney Irak'taki direnişin azaldığını, John...
Hücum-pres-zafer
Hücum-pres-zafer
Artık 'Milli Takım'ın yeni teknik direktörü' gözüyle bakılan Fatih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu