kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Trafikte sigorta karmaşası
'Kusurun kimde olduğunun bilinmesi yeterli'
Yeni yasayı eskisinden ayıran noktalar hangileri?

Ya sigortada kaza olursa!

Yeni TCK'ya göre trafik kazasında kusur oranını polis değil hakim belirleyecek. Bunun olası sonuçları hakkında kafalar karışık. En önemli korku: Ya sigortacı hasar ödemede mahkeme kararını beklerse!

Trafikte sigorta karmaşası

Yeni TCK'da sigorta şirketlerinin ödemeyi nasıl yapacağı tartışması büyüyor. Kimi uzmana göre ödemeler aksayacak, sigortacılara göreyse telaşa gerek yok.

Yeni TCK yasasıyla ilgili olarak vatandaşın en çok kafasını karıştıran noktalardan biri de hiç şüphesiz trafik kazalarında sigorta şirketlerinin hasar ödemesini nasıl yapacağı. Basit hasarlı trafik kazalarında polis tutanaklarının sigorta şirketleri için yeterli olduğunu belirten hukukçular, ceza yasasına göre suç sayılan eylemlerde yargı kararının 'bekleme nedeni' olabileceğini söylüyor. Sigorta şirketleri ise 'Mahkeme 2 yıl sürer, ödeme yapmayalım' gibi bir tavır içine girmeyeceklerini söylüyor. TCK öncesinde hakimler, polis tutanakları ve bilirkişi raporlarına göre ceza verirken, yeni uygulamada trafik kazasındaki kusur oranını belirlemek sadece hakimlere bırakılıyor. Yeni yasayla birlikte en büyük soru işareti sigorta şirketlerinin hasar ödemesinde ortaya çıkıyor. Ölüm ve yaralanma gibi sonuçları olmayan trafik kazalarında polis tutanaklarının sigorta şirketleri için yeterli olduğunu belirten hukukçular, ceza yasasına göre suç sayılan eylemlerde yargı kararının 'bekleme nedeni' olabileceğini söylüyor. Sigorta şirketleri ise ödemelerde kendi taraflarınadn bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, 'Mahkeme nasılsa uzar, ödemeleri bekletelinm' gibi bir yaklaşım içinde olmayacaklarının altını çiziyorlar. Öte yandan kusur oranının artık hakimlerce belirlenecek olması, özellikle maddi hasarlı kazalarda sigorta şirketlerinin ödemelerinde aksaklık yaratır mı sorusunu doğuruyor. Zira eskiden polisin tuttuğu zabıtta kusur oranı belirtilirken şimdi bu oranın belirlenmesi için mahkeme sürecinin sonuçlanması beklenecek. Sigorta şirketleri açısından ödemenin yapılması için kazanın nedeninin belirtilmesi yeterli.

'ÖDEME YAPMAMAK İÇİN NEDEN YOK'
Doç. Dr. Adem Sözüer ise kusuru tespit etmenin her zaman hakimin görevi olduğunu söyleyerek, "Önceden sanki polis, kusur oranını tespit edebilirmiş gibi bir durum vardı. Yeni yasa bu yanlışı ortadan kaldırıyor. Polisin yapacağı şey, olay nasıl olmuş, hız sınırı, yol durumu vs. tespit etmek. Bu tespitlerden sonra kişi neDoç. Dr. Adem Sözüer kadar kusurludur, bunu hakim takdir eder. Bu yeni düzenlemelerde sigorta şirketlerinin ödeme yapmamasını gerektiren bir durum yok" diyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mahmutoğlu, suç sayılan bir eylem nedeniyle sigorta şirketlerinin ödeme yapmasının düşünülemiyeceğini belirterek sigorta şirketleri açısından bir bekleme nedeni olabileceğine dikkat çekiyor. Mahmutoğlu şunları söylüyor: "Kişinin kusurlu olup olmadığının belirlenmesinde hakimin kararı geçerli olacağından, sigorta şirketleri yargı kararını beklemek durumunda kalırlar. Eğer kaza basit bir hasarlı trafik kazasıysa Trafik Kanunu'na göre idari görev olarak polis ceza kesebilir. Sigorta şirketleri açısından da burada polisin tutanağı geçerlidir. Her trafik kazası savcıya bildirilmeyeceği için, yeni yasanın trafik suçları açısından adliyelerin yükünü artıracağını düşünmüyorum." Savcı ve hakimler ise, yeni yasaların uygulamasında birçok sorun çıkacağını iddia ediyor. Onlara göre, trafik suçlarına ilişkin getirilen düzenlemeler tartışmaya açık, Neyin suç sayılıp sayılmadığına ilişkin Yargıtay kararlarının beklenmesi bile gerekebilecek.

179. MADDE CAN YAKACAK
Yeni yasayla getirilen en büyük değişiklik ise, "Trafik güvenliğini tehlikeye sokma" suçunu düzenleyen 179. madde. Bu maddeye göre kişi, kaza yapmasa bile alkollüyken polise yakalanırsa, 2 yıla kadar hapis cezası alabiliyor. Yargıçlara göre kırmızı ışıkta yayaların üzerine araç sürmek, caddelerde slalom yapmak da bu maddeye giriyor. Yeni Türk Ceza Kanunu'nda, "Trafik güvenliğini tehlikeye sokma" suç tipini düzenleyen 179. maddeye göre kara, deniz ve demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişiye hapis cezası öngörülüyor. Maddede, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle araç sevk ve idare edemeyecek durumda olan kişiye, 2 yıl hapis cezası öngörüyor.

Özlem YURTÇU, Semra PELEK-MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 3 günde 30 yıllık dost gibi
 Bush ve Blair için 'hesap verme' vakti
 Sivil hedefleri vuruyorduk!..
 Başbakan'ı protesto edenleri polisler linçten zor kurtardı
 Güneydoğu'ya pozitif ayrımcılık şart
 Ölümsüzleştiren vefa
 8 PKK'lı öldürüldü
 Türk astronotlar geliyor
ERDAL ŞAFAK
Yaz başında Ankara
SABAH'ın Ankara'daki "Yaza merhaba"...
ALİ KIRCA
Cehennem başkalarıdır!
Doğrusu; o yıllarda en çok satan...
YILMAZ ÖZDİL
İnsan bu parayı değil 'zam' harçlık diye verirken bile...
ERGUN BABAHAN
"Bunları Kızılay'da asmak lazım!"
Ünlü İtalyan Ceza...
MEHMET ALTAN
AB'nin yeni lideri Blair mi?
Önceki gün, Temmuz'da AB...
Kıran kırana seçim
İran'da ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde sayılan...
Kim doğru söylüyor?
Bush'un yardımcısı Dick Cheney Irak'taki direnişin azaldığını, John...
Hücum-pres-zafer
Hücum-pres-zafer
Artık 'Milli Takım'ın yeni teknik direktörü' gözüyle bakılan Fatih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu