kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Amforalar tarihe ışık tutuyor
Amforalar tarihe ışık tutuyor

Tarih boyunca deniz ticaret yollarının vazgeçilmezlerinden olan amforalar, şimdi sakladıkları birçok ipucuyla tarihe ışık tutuyor. Yetkililer, amforaların yerlerinden oynatılmaması gerektiğini, çünkü hepsinin, batıkların yerini gösteren bir işaret olduğunu söylüyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi kurucusu ve sualtı arkeoloğu Oğuz Alpözen, amforaların tarihi dönemlerle ilgili birçok bilgiyi günümüze taşıyan hazineler olduğunu ve suyun altında kazı yapılmadığı sürece, yerlerinde durmaları gerektiğini bildirdi. Alpözen, amforaların deniz ticaretinde önemli bir materyal olduğuna işaret ederek, "Ticaret gemilerinde yükü taşıyan amforalar bugün tarihi batığın yerini gösteren tek işarettir ve yerlerinde kalmaları gerekir" dedi. Teknelerle yük taşımacılığının başlamasından itibaren binlerce yıl boyunca, amforaların her türlü taşımacılık işinde kullanıldığına işaret eden Oğuz Alpözen, iki kulplu çömlekler olan amforaların başta zeytinyağı, buğday, kurutulmuş et, şarap gibi birçok ürünün nakliyatında kullanıldığını anlattı.

AMFORALARIN DİLİ
Amforaların ait olduğu döneme ait birçok bilgiyle de yüklü olduğunu kaydeden Alpözen, şöyle konuştu: "Sualtı arkeolojisinde amforaların dili çok önemlidir. Amforanın şekline bakarak, onun hangi limana ait olduğunu, tarihini bilebiliyoruz. O döneme ait ekonomik, sosyal, kültürel özellikleri, günlük yaşama ait birçok bilgiyi amforalardan öğrenebiliyoruz."

5 BİN BATIK VAR
Amforaların, günümüzün kola şişeleri gibi, üretildiği yeri ve tarihi anlayabileceğimiz ipuçlarını barındırdığını söyleyen Alpözen, sözlerine şöyle devam etti: "Amforanın şekline bakıp onun Rodos, Mindos, Mende ya da İstanköy'e ait olduğunu söyleyebiliriz. Hatta amforalardan o dönemdeki enflasyonla ilgili bilgilere bile ulaşabiliyoruz. Örneğin 20 litre şarap alan Rodos amforası 500 yılda 12 litreye düşmüş. Taşınan yükün 500 yılda 8 litre azalması, bize o dönemdeki enflasyon oranını gösteriyor." Oğuz Alpözen, amforaların kazı yapılmadıkça mutlaka suyun altında kalması gerektiğini belirterek, onların batıkların yerini gösteren tek işaret olduğunu ifade etti. Alpözen, amforalar denizden çıkarılacak olsa, batık gemilerin yerinin sonsuza dek kaybolacağına dikkat çekti. Amforaların yaklaşık 5 bin yıllık süreçte deniz ticaretinin vazgeçilmezi olduklarını anlatan Alpözen, "Her yıl ortalama bin geminin fırtına ve benzeri sebeplerle battığını düşünürsek, bu hesaba göre, Türkiye kıyılarında 5 bin batık gemi bulunmakta ve bunlarda da yüz binlerce amfora tarihi dönemlerine ait bilgileri saklamaktadır" dedi. Bugüne kadar Türkiye kıyılarında keşfedilen batık sayısının 100'ün üzerinde olduğunu, ancak beş binden fazlasının keşfedilmeyi beklediğini anlatan Alpözen, şöyle konuştu: "Sualtındaki batıkların kazılması tıpkı ören yerlerinin kazılması gibi bir olay. Uzun yıllar alıyor. Üstelik bu kazılar suyun altında yapıldığı için işler daha da zorlaşıyor."

ENVANTERİ ÇIKARTILMALI
Alpözen, ayrıca batıklar için yapılabilecek en iyi şeyin, amforaları yerinde bırakmak ve envanterlerini çıkarmak olduğunu ifade etti: "Böylece kayıt altına alınabilir ve korunmaları kolaylaşır. Envanteri ve kaydı yapılmış batıkların bulunduğu bölgeler zaten yasak alanlardır, dalış ancak özel izinle yapılır." Batıkların kazısı, konservasyonu ve sergilenmesinin de en az batık çıkarmak kadar zor ve çok uzun süreç olduğunu kaydeden Alpözen Türkiye'de kazısı yapılmış batık sayısının ancak 4-5 olduğunu bildirdi.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Öyle bir para 'basıyor' ki devlet bütçesini geçecek
 Bu akşam hakiki Türk müziği var
 Önce ne yaşadığımıza karar vermemiz gerek
 Gelinlik heyecanı
 Komşu mankenler dostluk için buluştu
 Hem deryadan hem semadan İstanbul
 Çar 2. Nikola'nın köşkü restore ediliyor
 400 bin balık göllere bırakılacak
 Üç gecede 15 bin kişiyigüldürdü
 Festival kaçırmıyorlar
 Kelis hayal kırıklığına uğrattı, Kenan hoplattı
 Virgin Atlantik 21'inci yaşını Pamela ile kutladı
 Geceliği 4 bin dolar!
AYŞE ÖZYILMAZEL
Alaçatı yolları taştan Hıncalım çıkarttı bizi...
HAKAN & UTKU
Bir garip haber bülteni
İki haber spikeri, haberleri...
AYŞE TÜTER
Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Kağıtta...
'Menopozda olan her hastaya hormon tedavisi uygulamıyoruz'
'Menopozda olan her hastaya hormon tedavisi uygulamıyoruz'
Menopoz döneminde hormon tedavisinin kanser yapıp yapmadığı tartışıla...
Dünya güzeli estetikli çıktı
Dünya güzeli estetikli çıktı
Bu yıl 'Dünya Güzeli' tacını alan Perulu Maria Julia Mantilla;...
Dünya jet-set'iyle bizimkiler kaynaştı
Dünya jet-set'iyle bizimkiler kaynaştı
Ülkemizin kültür ve turizm elçiliğini üstlenen Ender Mermerci, dünya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.