kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Mumcu'nun iddialı deneyi

Yüz yıldır siyaset sahnemizde partiler doğuyor ve ortalama insan ömrünün yarısını dahi dolduramadan ölüyorlar. İttihat Terakki'den Demokrat Parti'ye, bu gidişin bir tek istisnası olarak CHP kuralı bozmaya yetmiyor. Kaldı ki onun da nasıl yaşadığı veya ne kadar yaşadığı ayrı muamma.
Partilerimizin iz bırakanları da en çok üst üste iki genel seçim kazanıyor ama üçüncüsünü kaybettikten sonra bir daha sandıktan çıkmayı beceremiyor, küçülüyor, büzülüyor, kayboluyor. Yenilgiden sonra ayağa kalkan lider var ama parti yok.
Ölü doğup yarımumya halinde bir süre yaşatılanları da sayarsak siyaset sahnemizin en geniş alanı partiler mezarlığıdır. Bunca bol ibrete rağmen şimdiye kadar hiçbir lider partisini kurumlaştırabilmiş değil. Ne Menderes, ne Demirel, ne Özal. Şimdi de Erdoğan'ın partisinde kurumlaşma emaresi göremiyoruz. Aksine; Adalet ve Kalkınma Partisi kuruluş aşamasındaki dört ayaktan üçünü oluşturan Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener'e karşı Recep Tayip Erdoğan'ın 'mutlakiyetçi genleşme' stratejisi partileşmeyi imkansızlaştırıyor. Tavizsiz 'tek adam' zihniyeti, 'yok adam' aşamasına sürüklenişi zorunlu hale getiriyor.
Çöküş sürecine girdikten sonra tekrar canlandırılmak istenip de ayağa kalkan bir tek örnek henüz yok. Ne Demokrat Parti ihya edilebildi, ne Adalet Partisi, ne de tam anlamıyla CHP.
Bu istatistik ortada iken Erkan Mumcu, ölüm döşeğindeki bir partiyi ayağa kaldırma umuduyla harekete geçmiş bulunuyor. Elbette istatistik her şey değil. Hele kendinde harcıalem başarılardan fazlasına yetecek enerjinin var olduğuna inananlar için olumsuz istatistik 'çok şey' bile sayılmaz. Siyaset, yüreğinde 'kimsenin yapamadığını yapma' aşk ve azmi, beyninde de buna yönelik fikir ve tasarılar bulunan kişiye herkesten fazla yakışır.
Partiler mezarlığımızın müstesna bir köşesine doğru yol almaya başlamış ANAP'ın adını Anavatan yapmakla işe koyulan ve iddialı değişikliklere hazırlanan Erkan Mumcu bu tabutu geri çevirebilecek mi? Yoksa kendisi çok genç yaşta bu tabuttaki siyasi mevtaya mı dönüşecek? Deneyin başlangıç aşamasındaki fikri hesaplaşmaların düzeyini sorgulayan biri olarak şahsen Mumcu'nun girişimini izlenmeye ve tartışılmaya değer buluyorum. Önceki gün Sabah'ta gerçekleşen sohbetin sonunda Mumcu'nun deneyi ile ilgili bu izlenimde yalnız olmadığımı da gördüm. Delikanlılık günlerinden beri dinamik beynine ve heyecanına tanık olduğum bu taze lider, partiler tarihimiz açısından bir ilki üretmeye aday. Çok zor olmakla beraber Anavatan ölüm döşeğinden kalkabilir, kurumlaşmış, kalıcı bir partiye dönüşebilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için Mumcu'nun Özal'ınkinden daha 'harika' bir takıma ihtiyacı var.
Mumcu böyle bir kadro kurabilir mi? Kesin olan şu ki, Türkiye'nin kadın ve gençlik varlığını, şimdiye kadarki liderlerin yaptığı gibi süs unsuru olarak değil de, siyasetin asıl bakir kaynağı şeklinde değerlendirebilirse Mumcu hem mükemmel bir takım, hem de benzersiz bir teşkilat kurabilir. Mumcu bu yönde kararlılık ifade ederken özellikle ülkenin muazzam kadın varlığını siyasete katmada zorlandığını da saklamıyor.
Türkiye'de siyasetin zemini ve tarzı, ancak tek adam ilkelliğini aşan ve tavizsiz biçimde takım oyununda direnen bir yönetim anlayışı ile A'dan Z'ye değiştirilebilir. Mumcu bunu va'dediyor. Ne var ki böylesi köklü bir değişimi, daha doğrusu gerçek bir siyaset devrimini başkaları da vaat buyurmuş ama hemen tamamı ilk fırsatta parti içinde 'tek adam' düzenini oturtmuş, hareketi kendi benliğine düğümleyerek kurumlaşma ihtimalini sıfırlamıştır.
Mumcu'nun da böyle olmayacağına ilişkin garanti nerede? Henüz böyle bir garanti yok. Yalnız, partinin yeni amaç maddesinin metni hatırı sayılır bir ön güvence olabilir. Şimdiye kadar hiçbir partimizde görmediğimiz fikri çap ve derinlik arz eden bu çerçeve, Türkiye'nin şartlarını kuşatıcı bir rehber metin olmasına rağmen henüz bir liderin taahhüdünden ibarettir. Önceki liderlerin daha yüzeysel de olsabenzeri taahhütlerini almış ve aldatılmış gençlerin ve kadınların Mumcu'nun bu iddialı deneyine ne kadar güveneceklerini göreceğiz.
Hazret-i Mevlana'nın 'bugün Ahmet benim, ama dünkü Ahmet değil' deyişini hatırlatırcasına Mumcu 'bugün Özal benim ama dünkü Özal değil' demeye getiriyor ve ANAP'ı yeniden yapılandırırken köklü bir değişim gerçekleştireceğini vurguluyor. Bu taahhüdün farklı ve nitelikli olduğunu kabul ediyorum.
Fakat bu henüz sadece bir taahhüttür. Dilerim tahakkuk eder.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Korsan fıkıh musluğu   / 10-06-2005
 'ABD çıkarması'nın sağlaması   / 09-06-2005
 Beni sokmayan 'yalan'   / 07-06-2005
 Siyasallaşma ve apartheid   / 06-06-2005
 Yalan Cumhuriyeti   / 03-06-2005
 Batı'da milliyetçi cilveler   / 02-06-2005
 Fransız gurur ve şuuru   / 31-05-2005
 Müzmin sevindirik ve lazımlık   / 30-05-2005
 Uyan padişahım uyan   / 27-05-2005
 Dayanılmaz ağırlığımız   / 26-05-2005
ERDAL ŞAFAK
Muhteşem üçlü
CHP lideri Baykal dünyanın...
UMUR TALU
Özgürlük mü dediniz!
Başbakan'a da ABD'de "Cesaret...
ERGUN BABAHAN
Özelleştirmede yeni çıta
Kamuoyunun uyanık bilinci...
MEHMET ALTAN
General mi, fizikçi mi?
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim...
ÖMER LÜTFİ METE
Mumcu'nun iddialı deneyi
Yüz yıldır siyaset sahnemizde...
Sandıktan aile kavgası çıkacak!
Kısırlık tedavisi yasasında değişiklik için dün İtalya'da referandum...
Fransız gazeteciye 5 ay sonra liberation*
Fransa, beş ay sonra gelen mutlu bir haberle sokağa döküldü.
Ucuza kaçmayın
Ucuza kaçmayın
Hedefimiz şampiyonluksa bonservisi elinde futbolcu peşinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu