kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Attila Doğudan
5 yıldızlı parti ve ikram ustası bir Türk
Portekiz'de 100 bin kişi ağırladık
Nikki Laudo, uçak ikram işini bana verdi, hayatım değişti
Tenis, kayak ve Formula 1'e VIP ikram!

5 yıldızlı parti ve ikram ustası bir Türk


Şampiyonada sponsor çadırının lüks ikramını, Attila Doğudan'ın Avusturya'da kurup dünyaca tanınan bir marka haline getirdiği Do&Co şirketi yaptı Aralar?nda British Airways'in 'Business Class'ı dahil olmak üzere Do&Co şirketi, 20'ye yakın havayolu şirketine VIP ikramı veriyor.

İsmi Attila Doğudan. Yaşı 45. Türkiye onu hiç tanımıyor ama dünyanın jet sosyetesine düzenlediği partilerle, Viyana başta olmak üzere önemli metropollerde yer alan restoranlarıyla yurtdışında hatırı sayılır bir üne sahip kendisi. Kuşkusuz benim de Doğudan'dan haberim olmayabilirdi, şayet Avrupa Futbol Şampiyonası'na gitmemiş ve stadyumun hemen yanında kurulan dev çatırdaki izzet ikramı görmemiş olsaydım. Kaç gündür bütün gazetelerde yemek servisini yapan bir Avusturya şirketinden söz edilip duruyor ama şirketin adı bile yazılmıyor. Hatta Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakçı bile ikram servisinden söz ederken bu şirketten hiç bahsetmiyor. Dünyanın dört bir yanında ikram servisi (catering) yapan ama sadece ikramı değil, konsepti, ışıkları, müziği kısacası bütün ambiansı organize eden ve son olarak da Avrupa Futbol Federasyonu'nun sponsorlar çadırına imza atan Avusturya şirketinin sahibi Attila Doğudan'dan söz ediyorum. Şirketinin ismi Do&Co. Bu yıl ulaşacağı ciro 200 milyon doları bulacak. Şirketinin hisseleri 1998 yılından bu yana Viyana Borsası'nda işlem görüyor. Aynı anda 100 bin kişiye beş yıldızlı yemek sunma kapasitesine sahip büyük bir işletmenin sahibi olan ve Formula 1'in de aralarında bulunduğu pek çok önemli spor etkinliklerine son derece lüks yemek ve organizasyon servisi yapan, Avusturya'daki restoranlarında devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar ağırlayan Attila Doğudan'ın başarı öyküsünü okumaya buyurun lütfen...


* Çocukluğunuzun babanızın yanında, yani Cumhuriyet Caddesi'ndeki eğlence mekında geçtiğini söylediniz. Ünlü Kervansaray babanızınmış. Dilerseniz o günlerden başlayalım... İstanbul'da doğdum ve ilkokulu da Şişli Terraki'de okudum. Babam, Cumhuriyet Caddesi'ndeki oryantal lokantalarının çoğunun sahibiydi. Çocukluğum oralarda geçti. Annem Viyanalı'ydı ve biz, ben on yaşındayken Viyana'ya taşındık. Babam bir Kervansaray da orada açtı. Ben de lisenin ardından Viyana Üniversitesi'nde ekonomi okumaya başladım.

* Babanızla birlikte restoran işletmediniz mi peki? Yanına gidip geliyordum ama işte bilirsiniz baba- oğul işte her zaman anlaşamaz. Ben de kendi işimi kurmak istedim. Babam bana bir lokanta açacak kadar para verdi ve 'Ama geri ödeyeceksin' dedi. Ben de babamın restoranının hemen yanında kendi restoranımı ve bir de küçük şarküteri dükkanımı açtım. Ama tabii ilk başta çok başarılı olamadım. Sadece üç kişiydik. Sabahları okula gidiyor, öğlenleri servis yapıyor, sonra tekrar okula gidiyor, dönüp restoranda çalışıyordum.

* Do&Co ismini nasıl seçtininiz? Öyle bir isim olsun istedim ki, ileride global olursam okunması ve akılda kalması kolay olsun. Ama tabii bu sadece bir hayaldi. Avusturya'nın en iyi artistine logosunu tasarlattım. Do benim soyismimin ilk iki harfi ama Co fonetik olsun diye seçildi.

* Bir restoranla başlayan serüven nerelere geldi? Restoran işinin yanında bir de evlere parti servisine başladık. 20- 30 kişilik partiler düzenliyorduk. Bir, iki üç derken, haftada onlarca parti yapmaya başladık. Yavaş yavaş büyüdük ve öyle bir hale geldik ki Avusturya'da bir numara olduk.

* Nasıl çalışıyorsunuz? Ekibiniz sürekli hareket halinde mi? Yemekleri yerel mi yapıyorsunuz, yoksa pek çok ürünü taşıyor musunuz? Bizim takımımız 14 milletten. 2 bin kişiyiz. Bir organizasyonolacağı zaman uçak ya da otobüsle birleşiyorlar ve ekipmanlarla hareket ediyorlar. Biz şu anda 100 bin kişiye yemek verecek ekimana sahibiz. Beş yıldız kalitesinde dünyanın en iyi catering (ikram) firmalarından biriyiz. Belki de en büyüğü biziz. Ama tabii nasıl ki Lois Vuitton markaların en tepesindeyse, biz de ikramı en üst seviyeye taşıyıp, veriyoruz.

JETSET AĞIRLIYOR!

* Size telefon açıp, 'Bin kişilik VIP parti istiyorum' deseler, anında cevap veriyorsunuz öyle mi?
Kesinlikle. Biz aynı anda dünyanın pek çok ülkesinde bunu yapıyoruz zaten. Geçen hafta Monoco'daki Formula 1 partisini ki Kral Ailesi ve bütün top modeller de katıldı, biz yaptık. Bu hafta İstanbul'daki şampiyonayı yaptık. Pazar günü (bugün) ise yine Almanya'da Formula 1 için yaklaşık 7 bin kişiye ikramda bulunacağız..

8 METROPOLDE YEMEK TESİSİ!

* Fabrikalarınız hangi şehirlerde?
Yemek fabrikası dediğimiz, hiç makine yok. Herşey elle yapılıyor. Çünkü son derece lüks yemekler hazırlanıyor. Viyana, Berlin, Frankfurt, Münih, Londra, Milano, New York ve Miami'de tesislerimiz var. Bunun dışında 20'den fazla ülkede parti veriyor, organizasyon yapıyoruz. Do&Co markamızın dışında, İtalya, İspanya ve Fransız mutfağı olan Aioli adında başka bir markamız daha var. Kervansaray Viyana'da faaliyette. Bir de Avusturya'nın en ünlü ve eski pastanesi olan Demel'i (200 yıllık) geçen yıl satın aldık. Şimdi İstanbul'da bir Do&Co kurmak üzereyiz. Müşterilerimiz arasında Porsche, Mercedes, BMW, Audi, Lous Vuitton Cartier, Bulgari, Vouge, Hugo Boss ve Siemens, Michael Schumacher, Heidi Klum, Naomi Cambell, Claudia Schiffer, Elton John, Catherine Deneuve de var.

* Gelelim Formula 1'e. Formula 1'e beş yılldızlı ikram servisi vermeye nasıl başladınız? 1992 yılıydı. Yine bir tesadüf. Budapeşte'de catering (ikram) firması Formula 1'e bir hafta kala 'yok' demiş. Adamlar haritada bakıyor, en yakın Viyana. Hangi şirket var diye sorup, bizi buldular ve yapar mısınız diye sordular. Çok az zaman kalmış olmasına rağmen gittik ve bütün misafirleri ağırladık. Çok memnun kaldılar. Ertesi yıl bir yarış daha verdiler, sonra ki yıl iki yarış daha eklendi, derken öyle bir hale geldi ki bugün bütün dünyadaki 19 yarıştan 17 yarışın yemek hizmetini biz yapıyoruz. Sadece Avustralya ve Brezilya'ki yarışlar biz de değil, çünkü sözleşmeler bitmedi. Onun dışında Japonya'ya da, Malezya'ya da biz gidip, ikram yapıyoruz.

* İstanbul'daki yarışlara da ikram sizden öyleyse... İstanbul'da Formula 1 için yapılan otomobil garajlarının üstlerinde yarısı açık çadırlar olacak. Son derece lüks bir ikram ve ağırlama olacak orada da. Üç günde 8 bine yakın VIP konuk bekliyoruz oraya.

* Uçaklara ikram yapıyorsunuz. Türk Hava Yolları'ya görüştünüz mü hiç? THY'ye de ikram vermek istiyoruz. Girişimlerimiz var. Türk Hava Yolları'na bu kalite bir yemek servisi verirsek, onları Singapur Hava Yolları gibi yapabiliriz. Ama henüz orada değiliz. Aralarında Biritish Airways'ın 'business Class'ı da dahil olmak üzere 20'ye yakın havayolu şirketi bizden yemek alıyor. Luftansa'nın Frankfurt'ta yeni açtığı 'First Class'ına ikramı biz yapıyoruz.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Komşunun gözü bizim turistlerde
 Hayır oyu çıkarsa Euro zayıflar, borsa dolar ve TL etkilenir
 "Az farklı hayır, sıkıntı yaratmaz"
 Kocaeli tersanelerin işgali altında!
 Sigara fiyatları arasında bu kadar fark olur mu?
 Ruslar'ın midesini sinek bulandırdı!
 "Umre vaadiyle" vurgun yapılıyor
 Liverpool'a Türk nevresim
 Turizm Bakanı Koç yine uyudu
 Yoksulluğun haritası çıkarılacak
 Bakan Yıldırım "otobüsçü" çıktı
 Mashattan projesinde ön satışlar başladı
 Balıkesir'in vergi rekortmeni Yırcalı vefat etti
 Motorine yüzde 1.7 zam geldi
YAVUZ SEMERCİ
TT'yi özerk yap, halka sat
Türk Telekom (TT) için geri...
ALİ SAYDAM
İletişim kaosu nasıl yaratılır...
Boğaziçi...
Polis 'intihar' diyor, silah kayıp
Hüseyin Gürkaş ile sevgilisi Nur Yavuz, bir zeytinlikte kafalarına...
Sezen'den film gibi klip
Sezen Aksu'nun "Yanmışım Sönmüşüm Ben" isimli şarkısının klibi için...
Avrupa Birliği için 'Mehmet kriteri'
Avrupa Birliği için 'Mehmet kriteri'
Macar eşinin haberi olmadan oğlunu Türkiye'ye kaçıran Mehmet Tüysüz,...
Rum öğrenciye çağrı
Rum öğrenciye çağrı
KKTC'nin turizm ve eğitim merkezi olması için kurulan ve bu yıl eylül...
IMKB
E: 24.453 D:% 1,66
DOLAR
S: 1,376 D:% -0,542
EURO
S: 1,725 D:% -0,376
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu