kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asya'da geçen yıl kadınlara yönelik şiddet arttı
Af Örgütü 'uygulamalar' dedi
Terörle mücadele uğruna ABD hakları ihlal ediyor
Asya'da geçen yıl kadınlara yönelik şiddet arttı
149 ülkedeki ihlallere ilişkin rakamlar
İşkence ve kötü muamele Semineri'ne iptal

Asya'da geçen yıl kadınlara yönelik şiddet arttı

Asya'da geçen yıl kadınlara yönelik şiddet ve sistematik ayrımcılığın arttığı bildirildi. Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü'nün dünyada insanhaklarını değerlendirdiği yıllık rapora göre, Asya'da hemen hemen her ülkede kadınlar kötü muameleye maruz kalıyor.

Raporun, Taliban rejiminin yıkılmasıyla kadınların bir nebze nefesaldığı Afganistan ile ilgili bölümünde, silahlı gruplar tarafından kaçırılma korkusunun kadınların ev dışında rahatça hareket etmesini engellediğine ve aile içinde kadınların davranışları konusundaki aşırıkısıtlamaların ve kadınlara yönelik şiddetin sürdüğüne dikkat çekildi.Bütün bölgelerde, özellikle batıdaki Herat bölgesinde ev içi şiddettenya da zorla evlendirilmekten kurtulmak isteyen yüzlerce kadının kendini yaktığı belirtilen raporda, tecavüz, zorla evlendirme ve sorunları çözmek için berdel ve benzeri uygulamaların suç olarak görülmediği vurgulandı.

Rapora göre, Avustralya'da ekim ayında BM'nin yaptığı bir araştırmanın bu ülkedeki kadınların yüzde 36'sının şiddete maruz kaldığını, aile içi şiddetin bebeklerin anne karnında ölümüne ve 15 ila 44 yaşındaki kadınların sağlık durumlarının bozulmasına yol açtığını gösterdi.

Nepal'de güvenlik güçleri üyelerinin kadınlara sık sık tecavüz ettiği ve aile içinde kadınlara yönelik şiddetin yaygın olduğu kaydedilen raporda, kadınlara yönelik şiddetin en vahşi biçimine Bangladeş'te rastlandığı ifade edildi. Bangladeş'te, Ocak ve Ekim 2004arasında 153 kadının asitli saldırıya uğradığı, saldırıların birçoğunaaileler arasında çeyiz konusunda çıkan anlaşmazlığın, kadınların evlenmeyi ya da cinsel ilişki teklifini reddetmesinin yol açtığı belirtildi.

Çin'de aile planlaması politikası nedeniyle kadın ve kızlara yönelik, kürtaja ve kısırlaştırmaya zorlama dahil ciddi ihlallerin sürdüğü kaydedilen raporda, Hindistan'da aile içi şiddetin önüne geçmek için kapsamlı yasal bir düzenlemenin bulunmadığı ve Pakistan'dakadına yönelik şiddetin sürdüğü ifade edildi.

'ASYA'DA İNSAN HAKLARI ÇİĞNENİYOR'

Örgütün raporunda ayrıca, geçen yıl Asya'da, Afganistan'dan Doğu Timor'a kadar birçok ülkede insan haklarının, hükümetler ve silahlı isyancı gruplarca çiğnendiği belirtiliyor. Rapora göre, Malezya ve Singapur'da insanlar yargılanmaksızın süresiz olarak hapse atılırken, Çin ve Vietnam'da dini azınlıklar baskı altında tutuluyor. Nepal, Tayland ve Endonezya'da güvenlik güçleri yargısız infaz yapıyor.

Rapora göre, Kuzey Kore'de insanlar gıda yetersizliği nedeniyle açlıktan ölürken, Myanmar'da iktidardaki askeri yönetim reform sözüne rağmen demokratik adımlar atmayı reddediyor. Endonezya ve Nepal'de yargısız infaz, keyfi tutuklama, işkence, cinsel şiddet ve mal varlıklarının yok edilmesi uygulamaları sürerken, Sri Lanka'da siyasi amaçlı cinayetlerin ciddi biçimde arttığı gözleniyor. Uluslararası Af Örgütü, raporunda, insan hakları konusunda bazı Asya ülkelerindeki durumu şöyle özetliyor:

AFGANİSTAN: Ülkedeki Amerikan güçleri keyfi olarak insanları tutuklamayı sürdürdü ve yardım gruplarının ülkenin büyük kısmında yardım yapması engellendi.

ÇİN: Yönetim, izinsiz yapılan camileri kapatarak, imamları tutuklayarak ve Uygur dilinin konuşulmasına kısıtlamalar getirerek, Müslüman Uygurlara yönelik baskısını sürdürdü. Tibet'te ifade ve ibadet özgürlüğü ciddi biçimde kısıtlanırken, Falung Gong gibi gruplara yönelik siyasi baskılar devam etti. Ülkede binlerce insan, birçoğu adil olmayan yargılamalardan sonra idama mahkum edildi ya da idam edildi.

MYANMAR: Ülkede, 1300'den fazla siyasi kişi tutuklandı ve hapse mahkum edildi. Demokrasi yanlısı lider Aung San Suu Kyi'nin ev hapsi devam etti ve ordu, Mon, Shan ve Kayin eyaletlerinde yaptığı operasyonlarda etnik azınlığa karşı ciddi hak ihlallerinde bulundu.

TAYLAND: Ülkenin güneyindeki bölgelerde Müslüman ayaklanmasında güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda 500'den fazla kişi öldü. Güneyde hükümet yetkilileri ve askeri tesislere yönelik saldırılar devam etti. Orduya ait kamyonlarda 78 kişinin boğularak ölmesiyle ilgili hiç kimse adalet karşısına çıkmadı.

FİLİPİNLER: Ordunun askeri operasyonlarında şüpheli Müslüman militanlar yargısız infaz edilirken, asker ve polis, çok sayıda şüpheliye kötü muamele ve işkence yaptı.

AVUSTRALYA: Yeni terörle mücadele yasasıyla suçlama yöneltmeksizin tutukluluk süresi uzatıldı ve yasal temsilcinin seçilmesi konusunda yeni kısıtlamalar getirildi. Avustralya yerlisi Aborjinlere yönelik muameleler konusundaki kaygılar devam etti.

HİNDİSTAN: Gucarat eyaleti yetkilileri, yüzlerce Müslümanın Hinduçetelerce öldürüldüğü 2002 yılındaki şiddet olaylarının sorumlularını halen adalet karşısına çıkarmadı. Keyfi tutuklamalar, işkence ve siyasi muhaliflere karşı ciddi hak ihlalleri sürdü.

PAKİSTAN: Terörizmle mücadele bahane gösterilerek keyfi tutuklamalar yapıldı ve güvenlik güçlerinin aşiretlerin bulunduğu bölgelerde yaptığı operasyonlar sırasında muhtemelen yargısız infazların yapıldığı rapor edildi. Kutsal değerlere hakaretle ilgili yasalar Hıristiyanlar hakkında yasal soruşturma açılmasında kullanıldı.

DOĞU TİMOR: Dünyanın bu yeni ülkesinde kilit konumdaki kurumların zafiyeti, adaletin uygulanmasında sorunlara yol açarken, yasadışı tutuklamalar yapıldı, yargılamalar uzun sürdü, aşırı güç kullanmak ve şüphelilere saldırmakla suçlanan polisler cezasız kaldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye ile müzakereler 3 Ekim'de başlayacak
 Batman'da saldırı: 4 şehit
 THY'den final uyarısı
 ABD Kongre heyeti geliyor
 Derin devlet diye bir şey yoktur
 Ağzından yel alsın Mr. Huntington!
 Yolsuzluk patriklerin yollarını ayırdı
 Yine toplu mezar
 Yargıtay 'imtiyaz'ı savundu
 Öğretmenlere AB kriterleri
 Bilinci açık olarak rüya görenler!
 Şiirsiz tekke çağı...
 Bir gol Yıldırım'dan bir gol de Daum'dan
 'Korucu Özel Harekât Birlikleri' kuruluyor
 İhtara uymadı vurularak öldü
 Sahte polis çetesi
 Türk kaptan denize atmış
ERDAL ŞAFAK
Dayatma reform
Türkiye'de devlet personel rejiminin...
UMUR TALU
20 milyon vatandaş!
Bir ülkede 1 milyon kişi açlık, 20...
YILMAZ ÖZDİL
Sağdan soldan...
Türkiye'nin en "sağ partisi"ni...
ERGUN BABAHAN
Aydın muhalefetine alışmak
Aydın olmanın temel ilkesi...
Evet seferberliği
Fransa'da evet kampanyalarına İspanya ve Almanya başbakanları da...
Erdoğan: Boşuna zaman harcıyor
Başbakan, iktidara gelirse Türkiye'nin üyeliğini yavaşlatacağını...
Yıldızların altında
Yıldızların altında
Olimpiyat Stadı'ndaki Milan-Liverpool Şampiyonlar Ligi finalinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu