kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bilinci açık olarak rüya görenler!
Çocuk 5 yaşına kadar rüyasını gerçek sanır

Bilinci açık olarak rüya görenler!


Bir çifte standart daha: Erkeklerinki olağan karşılanırken, Adalet Ağaoğlu gibi bir kadının erotik rüyalarını yazması olay yaratmıştı Farkında olarak düş görmek mümkün! Bu olaya 'Canlı Rüya' deniyor. Batı'da canlı rüya görmek için kitaplar yazılıyor, kurslar açılıyor.

Gelin bugün 13 yıl öncesine uzanalım. Adalet Ağaoğlu 1992'de 'Gece Hayatım' adlı bir kitap yayınladı. Ve başına neler geldi neler! Ünlü yazar 'Gece Hayatım'da, çocukluğundan yaşlılığına gördüğü rüyaları anlatıyordu. Bunlar son derece renkli, hareketli, berrak rüyalardı ve Ağaoğlu uyandığında onları gayet detaylı bir biçimde hatırlıyordu. Adalet hanım rüyalarına özen gösteren bir kişiydi: Gördüğü rüyaların, yer ve tarihle birlikte kaydını tutuyordu. Tahmin edeceğiniz gibi fırtınayı kopartan 'cinsel içerikli' rüyaları oldu! Ağaoğlu üç rüyasında; şair, yazar, felsefeci Hilmi Yavuz ile artist Türkan Şoray'ı sevişirken görmüştü. İşte 26 Nisan 1990 tarihinde Ankara'daki Tunalı Oteli'nde görülen rüyadan bir bölüm: "... Ona yardım etmek için koşuyorum. Yanına vardığımda bir de ne göreyim? Hilmi kaldırımda yalnız değil. Zaten sarhoş da değil, yani öyle clochard (berduş) hali yok. Fakat çırılçıplak. Altında da Türkan Şoray var; o da yarı çıplak. İkisi de kendilerinden geçmiş, sevişiyorlar. Ben tam da bu sevişmenin üstüne düşüyorum. Şoray'ın her zamanki gibi kızıl parlak,Gece Hayatım adlı kitabında rüyalarını yazan Adalet Ağaoğlualev alev dudakları, siyah güzel topuzu, uzun kirpikleri yerli yerinde ama. Hilmi Yavuz onun üstüne T biçimi kapaklandığı için yüzü görülmüyor..." Bu ve benzeri rüyalarını yazdığı için dönemin medyası projektörlerini Ağaoğlu'nun üstüne çevirmişti: "Ünlü yazarın erotik düşleri... Adalet Ağaoğlu'na ayının tecavüzü..."

RÜYASI MANŞET OLDU
Daha sonra Ağaoğlu şöyle yakınmıştı: "Yazarlık hayatımda bazı önemli işlere imza attım. Ödüller kazandım. Ancak bunların hiçbiri, gazetelerin birinci sayfasında geniş bir yer alamadı. Ama şimdi rüyama girmiş Türkan Şoray-Hilmi Yavuz, rüyama hiç girmemiş kocaman kara bir ayıdan ötürü böyle bir yere terfi ettirildim!" Erkek yazarların içinden seks geçen rüyalarını yazması olağan sayılırken; Ağaoğlu gibi bir kadının aynı şeyi yapması 'olay' olmuştu. Kitap, "Adalet hanım kırkından sonra azdı..." gibi cümlelerle okurlara duyurulmuştu. Renkli, berrak, net, hareketli rüyalar gören Adalet Ağaoğlu'nun başka özellikleri de var. Kendisinden dinleyelim: "Ben uykumda önceki gecelerin rüya, karabasan bölümlerini uyanıkmışım gibi hatırlarım ve onları gören bir başkasıymış gibi de karşıdan bir takımAdalet Ağaoğlu üç rüyasında Türkan Şoray ile Hilmi Yavuzu sevişirken görmüştü.düzeltmeler yaparım." Rüya görmek ama aynı anda rüya görmekte olduğunu da bilmek! Böyle bir şey mümkün mü? Evet! Hatta bu durumu anlatmak için bir kavram da var: 'Lucid Dreaming'. Lucid: "Açık, kolay anlaşılır, aklı başında" demek. Bu kavrama Türk doktorlar 'Canlı Rüya' diyor.

'MERAK ETME DÜŞTEYİZ'
Canlı rüya kavramını ilk kez 1913'te Hollandalı psikiyatr Frederik van Eeden ortaya attı. Ancak psikologlar ve uyku araştırmacıları böyle bir rüya tipi olabileceğini 1980'lere kadar kabul etmedi. "Bunlar gerçek rüyalar değildir" dediler. İtirazları çok da haksız değildi çünkü elde kanıt yoktu. Bir insanın hem rüya görmesi, hem de 'Şu anda rüya görüyorum' demesi mümkün gözükmüyordu. Ancak Hull Üniversitesi'nden Keith Hearne'ün laboratuar deneyi canlı rüyayı kanıtladı. Canlı rüyalar gören Alan Worsey, REM döneminde gözleriyle işaretler yollamayı başardı. Türkiye'de de böyle rüyalar görenler var. Mesela itiraf.com sitesine İstanbul'dan yazan 24 yaşındaki bir kadın şöyle diyor: "Rüya görürken genelde rüyada olduğumun farkında oluyorum. Mesela uçurumun kenarındaysam,'Nasıl olsa rüyadayım' diye aşağı atlıyorum. Hatta bazen rüyamda, yanımdaki kişilere, 'Siz şu anda benim rüyamdasınız. Aslında yoksunuz' bile diyorum. Bir keresinde rüyamda Brad Pitt'i görmüştüm. O zamanlar Jennifer ile yeni evlenmişlerdi. Öpüşüyorduk. 'Karımı aldatıyorum. Vicdan azabı çekeceğim' filan demişti. Ben de, 'Boş ver, benim de sevgilim var ama şu anda rüyamdayız' diyerek onu teselli etmiştim!" Bazı araştırmalar her iki kişiden birinin, hayatında en az bir kere canlı rüya gördüğünü söylüyor. Eğitim seviyesi ya da cinsiyet gibi özellikler canlı rüyaya etki yapmıyor, yani herkes bu tür rüyalar görebilir. Batı'da canlı rüya görmek isteyenler için kitaplar yazılıyor, kurslar açılıyor. Canlı rüya görenler kulüplerde bir araya geliyor. Hatta bunun için gözlük benzeri cihazlar dahi üretilmiş durumda. Çeşitli teknikler uygulayarak insanların canlı rüyalar görmeleri sağlanıyor. Bugün yerimiz dar olduğu için dün söz verdiğimiz gibi Sabah okurlarının rüyalarına ve rüya yorumunun temel ilkelerine giremedik. Yarın devam ederiz.

Emre AKÖZ - Esra TÜZÜN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Derin devlet diye bir şey yoktur
 Ağzından yel alsın Mr. Huntington!
 Yolsuzluk patriklerin yollarını ayırdı
 Yine toplu mezar
 Yargıtay 'imtiyaz'ı savundu
 Öğretmenlere AB kriterleri
 Şiirsiz tekke çağı...
 Bir gol Yıldırım'dan bir gol de Daum'dan
 'Korucu Özel Harekât Birlikleri' kuruluyor
 İhtara uymadı vurularak öldü
 Sahte polis çetesi
 Türk kaptan denize atmış
ERDAL ŞAFAK
Dayatma reform
Türkiye'de devlet personel rejiminin...
UMUR TALU
20 milyon vatandaş!
Bir ülkede 1 milyon kişi açlık, 20...
YILMAZ ÖZDİL
Sağdan soldan...
Türkiye'nin en "sağ partisi"ni...
ERGUN BABAHAN
Aydın muhalefetine alışmak
Aydın olmanın temel ilkesi...
Evet seferberliği
Fransa'da evet kampanyalarına İspanya ve Almanya başbakanları da...
Erdoğan: Boşuna zaman harcıyor
Başbakan, iktidara gelirse Türkiye'nin üyeliğini yavaşlatacağını...
Yıldızların altında
Yıldızların altında
Olimpiyat Stadı'ndaki Milan-Liverpool Şampiyonlar Ligi finalinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu