kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Erdoğan'ı Washington'da bekleyen hava

Başbakan Tayyip Erdoğan, iki hafta sonra Washington'a üçüncü resmi gezisini yapacak. Gezinin önemini, önümüzdeki haftalarda masaya nasıl bir gündem konduğu belirleyecek. Ancak son günlerde ABD başkentinde Türkiye'yle ilgilenen çevrelerle yürüttüğüm telefon trafiğinden edindiğim izlenim, Washington'un Başbakan'ı, iki yıl öncesine kıyasla "coşkusuz" bir ruh haliyle beklediği yolunda.
Yanlış anlaşılmasın Türk-Amerikan diyaloğunda elle tutulur bir sorun yok. Bir kriz, basılan bir düğme, ya da sıkıntı yok. Tam tersine kağıt üzerine iki ülke çeşitli başlıklar altında işbirliğini yürütmekte.
Ancak Washington'dan telefonla ulaştığım üst düzey bir yetkilinin tanımıyla "Stratejik vizyonlarımız örtüşüyor mu emin değiliz." Aynı kaynak devam ediyor "Haziran'daki NATO zirvesinde amacımız, tüm dünya ve Avrupa nezdinde Türkiye'nin önemini yükseltmekti. Başkan Bush'un ortaya koyduğu çok net bir vizyon var. (Orta Doğu'da reformdan söz ediyor) Türkiye'yi de yakın bir dost hatta bir ortak olarak düşündük. Ancak Türkler bunu istemedi. İncirlik'in kargo üssü olarak kullanımına izin verilmesi bizim için büyük mesele değil. Önemli olan, Türkiye'nin daha genel anlamda masada olup olmayacağı. Kendi isteğiyle böyle olmamayı seçti. Şimdi Erdoğan'ın ikili ilişkilerde nasıl bir vizyon ortaya koyacağını merak ediyoruz."
Kuşkusuz 8 Haziran randevusunun en önemli yönü, şu "ortak vizyon" meselesinin ne olacağı. Ulaştığım diğer yetkililer de benzer bir üslupla "Eric Edelman'a yapılanlar"dan, kendi politikalarına ters gördükleri Suriye açılımından, Metal Fırtına ve anti-Semitizm'den, "ikili ilişkilerdeki psikolojik sis" diye tanımladıkları Amerikan karşıtlığından şikayet etti: "Son haftalara kadar kimse çıkıp ABD bizim dostumuzdur demedi." (Burada Başbakan Erdoğan'ın birkaç hafta önceki AKP grup toplantısında ve dün de New York'taki Türk Günü'ne gönderdiği tebrikte üstüne basarak TürkAmerikan ittifakının önemine değindiğini hatırlatalım.)
Kısacası Washington'un Ankara'ya bakışında, resmi demeçler ve diplomatik lakırdının arkasında, hissedilebilir bir duygusallık, bir kırgınlık var. Belki de bundan dolayıdır ki, Beyaz Saray hala Erdoğan ziyareti konusunda resmi bir açıklama yapmadı; ancak Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis'in ikinci resmi ziyaretini yapacağını açıkladı. Her iki ziyaret de yarım saat görünüyor. Amerikalı yetkililere Emine Erdoğan'ın Laura Bush'la görüşüp görüşmeyeceğini sorduğumda ise, manidar bir üslupla Emine Hanım'ın Suriye ziyaretiyle ilgili soruyla karşılaştım.
Kısacası Türk-Amerikan diyaloğunun henüz eski kimyasını yakalayamadığını söylemek yanlış olmaz. İlginçtir ki ilişkilerin askeri boyutu, Ocak sonunda Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ'un "TürkAmerikan ilişkileri tek bir konuya indirgenmeyecek kadar kapsamlıdır" cümlesiyle start alan yeni bir yakınlaşma safhasında. Bu bağlamda Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün geçen ay Harp Akademilerinde yaptığı konuşmada ABD'nin Orta Doğu'da reform ve demokratikleşme taleplerine verdiği entelektüel destek, Washington tarafından memnuniyetle karşılanmış gözüküyor.
Ancak ilişkinin siyasi boyutu, "vizyon meselesi" nedeniyle bir sis perdesi gerisinde. Doğru ya da yanlış, ancak Washington'un gözünde Ankara'nın bazı açılımları, ABD'nin "değişim" istediği bir dönemde Orta Doğu'da "statükoyu koruma" amaçlı görülüyor.
İşte bundan dolayı Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyaretinde vereceği mesajlar son derece önemli. Erdoğan'ın elinde, reform konusuna yalnız sözel bir vurgu yapmak yerine, Türk-Amerikan dostluğunu, farklı bir arayış ve vizyon etrafından yeniden tanımlama imkanı var.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Denktaş: AİHM'nin Öcalan kararına uymak şart değil   / 19-05-2005
 Hazım meselesi   / 17-05-2005
 Bayar ve Mumcu DP'de   / 12-05-2005
 Demokrasi komisyona havale   / 05-05-2005
 İsrail'e giderken   / 01-05-2005
 Diyarbakır'dan İncirlik'e   / 21-04-2005
 Avrupa bizi parçalıyor   / 19-04-2005
 Patrikler Başbakan'la uçsaydı?   / 11-04-2005
 Washington ve hükümetin tavuk-yumurta açmazı   / 07-04-2005
 Papa, ben ve Papamobil   / 05-04-2005
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Erdoğan'ı Washington'da bekleyen hava
Başbakan Tayyip...
MUHARREM SARIKAYA
Irak'ta sürece dahil olmak..
"Irak Başbakanı...
YAVUZ DONAT
Acı gerçek... Ağır fatura...
Salı günü Polonya'nın...
Akfırat'a F1 bereketi geldi
Formula 1'e ev sahipliği yapacak Akfırat'da yatırım patlaması...
Rekorları ezdi geçti
Star Wars serisinin son filmi "Sith'in İntikamı" gösterime girdiği...
Bu derbi yüzyıla sığmaz!..
Bu derbi yüzyıla sığmaz!..
Tüm Türkiye bu akşamki Fenerbahçe Galatasaray derbisine kilitlendi.
İtiraf etti sonra kayboldu ama
İtiraf etti sonra kayboldu ama
Furkan Çakır isimli genç, MHA'ya gelerek iki ay önce işlenen cinayeti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu