kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öcalan kararına tepki yağdı
Öcalan kararına tepki yağdı
Dış basında Öcalan kararı
Ankara Barosu: 'Yargılamanın yenilenmesi Türkiye'nin menfaatine'

Öcalan kararına tepki yağdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan hakkında aldığı karar kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Şehit Aileleri Derneği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili kararını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Dernek genel merkezinde toplanan şehit aileleri adına açıklama yapan Dernek Başkanı Hamit Köse, AİHM'in 35 bin şehidin hakları yerine terör örgütünün elebaşının haklarını göz önünde bulundurduğunu söyledi.

ERZURUM

Erzurum'da düzenlenen yürüyüşte, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AHİM) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan hakkında aldığı karar, protesto edildi. Erzurum Ülkü Ocakları tarafından organize eden yürüyüşe katılan kalabalık topluluk, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan aleyhine sloganlar attı.

DİYARBAKIR

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Diyarbakır Şube Sekreteri Özgür Kırıntı, terör örgütü elebaşının yeniden yargılanmasının hukuksal olmadığını belirtti. Kırıntı, yaptığı açıklamada, AİHM'in temyiz kurumu niteliğindeki büyük dairesinin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili kararının Türk ulusunun bağımsızlığına, ulus egemenliğine ve bölünmez bütünlüğüne karşı düzenlenmiş bir suikast olduğunu ifade etti.

TBMM BAŞKANI ARINÇ

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili aldığı kararın, yargılamanın iadesi yönünde olsa dahi iç hukuk bakımından uygulanabilir bir yönü bulunmadığını bildirdi.

Arınç, geçen yıllarda CMUK'ta yapılan değişikliklerle AİHM kararlarının yargılamanın iadesi sayılabileceğinin kabul edildiğini ancak, bir ayrık hüküm konularak belli bir tarihten önce verilen kararların bunun dışında olduğu konusunda istisna getirildiğini anımsattı. Arınç şöyle, konuştu:

''Kanunun bu maddesine bakarak, bugün verilen karar yargılamanın iadesi yönünde olsa dahi iç hukukumuz bakımından uygulanabilir bir yönü bulunmamaktadır. Genelde AİHM, kararda ihlali tespit eder ancak, onun yerine yapılacak işlem ve yöntem gösterilmişse bir hüküm ifade eder. Kararın netice kısmında yargılamanın iadesi şeklinde bir hükmün bulunmadığını
zannediyorum. Bu, bir tespittir. Mahkeme kararında da tazminat talebi reddedilmiş ancak, mahkeme giderlerinin kendisine ödenmesine karar verilmiştir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hasım gösterilmiştir; yani burada davacı Abdullah Öcalan ve avukatları, davalı taraf Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti'dir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olduğuna göre, hukukun gereği neyse o yapılacaktır.''

TBMM Başkanı Arınç, AİHM kararlarının ne anlama geldiği ve nasıl uygulanacağı konusunda da Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin karar alması gerektiğini belirterek, ''İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, bu kararla ilgili olarak Delegeler Komitesi'ne başvuracak ve orada bu kararın yargılamanın iadesi anlamına gelmediğini, karardan bunun anlaşılmaması gerektiğini söyleyecektir'' diye konuştu.

Bülent Arınç, hükümetin, bu konuda yasal imkanları sonuna kadar kullanması ve bu kararın bir yeniden yargılama olarak anlaşılmadığını ısrarla savunması gerektiğini kaydetti. Arınç, Delegeler Komitesi'ne başvuru sonunda ne yapılması gerektiği konusunda, Türkiye'nin anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve Türkiye'nin iç hukukuna göre karar vermesi gerektiğini söyledi.

CHP'Lİ KOÇ: 'HİÇBİR MEDET UMMASINLAR'

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan hakkındaki kararıyla ilgili olarak ''Buradan çıkar bekleyen gerek Avrupa'daki odaklar, gerek Türkiye'de belirli kavşak noktalarında bulunan kişi ve kuruluşlar hiçbir medet ummasınlar'' dedi.

Eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, ''Ülkemizdeki ayrılıkçı terör faaliyetlerine destek veren ve sıkıntılarımızı görmezden gelen Batı, kendine yönelik terörde en şiddetli önlemi almakta tereddüt etmemektedir'' dedi.

DENKTAŞ: TÜRKİYE GEREKENİ YAPACAKTIR

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, AİHM'in terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yargılanmasıyla ilgili kararının uygulanabilmesi için belirli bir süreç bulunduğunu belirterek, ''Bu dönemde Türk hükümeti gerekeni yapacaktır'' dedi.

TÜRK-İŞ: KARAR SİYASİ

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan hakkındaki kararının, hukuki olmaktan çok siyasi olduğunu söyledi.

Kılıç, Öcalan'ın Türkiye'deki yargılanmasının gözlemcilerin gözü önünde yapıldığını ve medyanın da tüm mahkeme sürecini izlediğini anımsattı. Mahkeme kararının Yargıtay tarafından da onaylandığını belirten Kılıç, ''AİHM'nin kararı, hukuki olmaktan çok siyasidir'' dedi.

BAKAN MEHMET ALİ ŞAHİN

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararın ''usulden bozma'' olduğunu bildirdi.

Çeşitli etkinlik ve incelemelere katılmak üzere İzmir'e gelen Bakan Şahin, bir gazetecinin sorusu üzerine, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili AİHM'in verdiği kararın ''büyütülmemesi gerektiğini'' belirtti. Bakan Şahin, şöyle dedi: ''Bunu fazla büyütmenin alemi yok. Usulden bir bozmadır. Sanıyorum, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3 maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle bu karar verilmiştir. Tabii bu karar, Avrupa Parlamentosu'nun ilgili kuruluşunlarında değerlendirilecektir. Sonuç itibariyle biz bunu hem hükümet olarak, hem devletin ilgili kurullarında değerlendiriririz. Benim bireysel olarak birşey söylemem
mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın hukukçu kimliğiyle söylemiş olduğu öneriyi, kuşkusuz ben de anlayışla değerlendiriyorum. Bir hukukçu olmam dolayısıyla, o düşüncenin, AB bağlamında ve sözleşmeye imza koymuş bir ülke olarak doğru olduğunu düşünüyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Özbekistan'da ayaklanma
 Bingöl'de çatışma: 3 şehit
 Boru hattında geri sayım
 Fenerbahçe, Cim Bom'un diline düştü bir kere...
 Linçten korkup mermi yağdırmışlar!
 Atatürk 4 bin kitap okumuş
 MİT'te Taner'in adı öne çıkıyor
 Mecburi hizmete en yüksek maaş
 Çöl sıcakları Türkiye'yi vuracak
 TGC: Tehlike henüz geçmedi
 Yalçınkaya: Tasarruf yaptık
 Meslek liseliye askerlik avantajı
ERDAL ŞAFAK
Bu sınavı geçmek zorundayız
Avrupa İnsan...
ERGUN BABAHAN
Söz artık hukukun
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)...
'Gideceğim, bana zaman verin'
Yeniden seçilmesine rağmen eleştiri oklarının hedefi olan Başbakan...
Irak'ta her gün yeni bir saldırı
Irak'taki saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Dünkü saldırılarda 20...
Sarı kırmızı karnaval
Sarı kırmızı karnaval
G.Saray'ın F.Bahçe'yi müthiş bir skorla devirip Türkiye Kupası'nı 14.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu