kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özbekistan'da ayaklanma
Kerimov isyancılarla görüştü
Özbekistan Kazakistan ile sınırı kapattı
Taşkent'te İsrail büyükelçiliği önünde intihar komandosu vuruldu
Rusya, Özbekistan'daki olaylardan kaygılı
Özbekistan'a ilişkin genel bilgiler

Özbekistan'da ayaklanma

Andican'da kökten dincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edildiği gösteriyle başlayan isyanda en az 23 kişi öldü, 30'u aşkın kişi yaralandı. İsyan, emniyet güçleri tarafından silah kullanılarak bastırıldı.

Özbekistan'ın Andican vilayetinde dün gece başlayan ve gün boyu devam eden isyanın, emniyet güçleri tarafından silah kullanılarak bastırıldığı bildirildi.

Bazı internet siteleri ve haber ajansları, şehirde patlamalar duyulduğunu, güvenlik güçlerinin akşam saatlerinde başlattıkları silahlı müdahaleye silahla karşılık verilmesine rağmen olayların bastırılarak, kontrol altına alındığı belirtildi. Güvenlik güçlerinin, hareket halindeki araçlarından eylemcilerin üzerine rastgele ateş açtıkları, isyancıların ateşe karşılık verdiği, güvenlik güçleri ile eylemcilerin arasında kalan halkın, yağmurun da başlamasıyla paniğe kapılarak dağıldığı bildirildi.

BÖLGE YÖNETİMİNİ ELE GEÇİRDİLER

Appelatsia adlı bir insan hakları örgütünün, Fransız AFP'ye yaptığı açıklamada, isyancıların gece süren gösteriler sırasında
Andican bölge yönetimi ile bir cezaevinin kontrolünü ele geçirdikleri belirtildi.

İnsan hakları örgütünün yetkilisi Faicahon Zaynobidinov, ''İsyancılar bölge yönetimi ile çok iyi korunan bir cezaevinin kontrolünü ele geçirdiler, kenti kim kontrol ediyor kimse bilmiyor'' diye konuştu. Zaynobidinov, 3 bine yakın mahkumun serbest bırakıldığını, bir sinema ile bir tiyatronun da ateşe verildiği belirtti.

Andican'da kökten dincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edildiği gösteriyle başlayan isyanda şu ana kadar 23 kişinin öldüğü, 30 aşkın kişinin yaralandığı bildirildi.

ASKERLER GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇTI

Özbekistan'ın Andican kentinde çıkan olaylarda askerlerin göstericilere ateş açması sonucu 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, yönetim binası dışında toplanan göstericilere açılan ateşte 3 kişinin öldüğünü söylediler. Associated Press muhabiri de bölgede bir cesedin görüldüğünü kaydetti.

Andican'da kökten dincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edilmesiyle başlayan olaylarda, 20 gösterici ölmüş, 30'dan fazla kişi yaralanmış, göstericilere ateş açan askerlerden 30 kadarı rehin alınmıştı.
Böylece askerlerin göstericilere ateş açmasıyla da birlikte şu ana kadar isyanda 23 kişi yaşamını kaybeti.

DEVLET BAŞKANI KERİMOV, ANDİCAN'A GİTTİ

Özbekistan'ın doğusundaki Andican'da, köktendincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edilmesiyle başlayan karışıklıklar üzerine, Devlet Başkanı İslam Kerimov bölgeye hareket etti.

AP ajansının haberine göre, bir polis yetkilisi Kerimov ile beraberindeki diğer yetkililerin, duruma müdahale etmek üzere uçakla Taşkent'ten Andican'a gittiklerini açıkladı. Savunma Bakanlığı'nda ise isyanla ilgili acil bir toplantı yapıldığı belirtildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.

Haberde, telefonla bağlantı kurulan Andican'daki bir yöneticinin ''kent ile bölge yönetim binalarının hükümetin kontrolünde olmayı sürdürdüğünü'' söylediği de aktarıldı.

AFP ajansı, Appelatsia adlı bir insan hakları örgütüne dayanarak, isyancıların gece süren gösteriler sırasında Andican bölge yönetiminin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurmuştu.

YABANCI YAYINLARA YASAK GELDİ

Özbekistan'ın Andican kentindeki olayların ardından, ülkede yabancı haber kanallarının engellendiği bildirildi.

AP ajansı, Özbek hükümetinin yabancı haber yayınlarını engellediğini duyurdu. Haberde, yetkililerin CNN ve BBC dahil tüm yabancı televizyon haber kanallarının yayınını keserek yerine Özbek ve yabancı eğlence kanalları yayınladığı belirtildi. Bu arada, ÖzbekistanDışişleri Bakanlığı sözcüsü, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, ''kentte durumun kontrol altında olduğunu ve tüm kamu dairelerinin normal bir şekilde faaliyetini sürdürdüğünü'' söyledi.

Yargılanan mahkumlardan birinin kardeşi Valiyan Atakhonyonov ise AP ajansına verdiği demeçte, ''yerel yönetim binası önünde binlerce kişinin eylem yaptığını, daha fazla iş, bölgesel ve ulusal ekonominin iyileştirilmesi'' gibi ekonomik taleplerde bulunduklarını kaydetti. Devlet başkanlığından verilen bilgiye göre, isyancılar dün gece bir cezaevini basarak mahkumları serbest bırakırken yerel güvenlik güçlerinin bulunduğu bina ile yerel yönetim binasına başarısız saldırıgirişiminde bulundular.

KÖKTENDİNCİ SUÇLAMASIYLA YARGILAMA

Görgü tanıkları, köktendicilikle suçlanan 23 işadamının yargılanmasını protesto gösterileriyle başlayan olaylarda binlerce kişinin dün gece sokakları doldurduğunu kaydetti. Protestocular, sanıkların serbest bırakılmasını istedi.

Yargılanan kişilerden Valiyon Atakhonyonov'un kardeşi, AP ajansına verdiği demeçte, Andican sokaklarında kaos olduğunu, binlerce kişinin yerel yönetim binası önüne yığılırken güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığını söyledi.

Atakhonyonov, silahlı göstericilerin dün gece bir cezaevini basarak buradaki mahkumları serbest bıraktığını açıklarken, askeri garnizona saldırıldığı haberlerini doğrulamadı.

Andican'da yargılanan 23 kişi, anayasaya aykırı faaliyetler, köktendincilik ve suç örgütü oluşturma gibi iddialarla yargı önündeler. Bölgedeki insan hakları savunucuları ise bu davanın hükümetin dini konulardaki kısıtlamalarının bir parçası olduğunu savunuyor.

10 Şubat'ta başlayan davada, 23 sanığın tümü de suçsuz olduğunu söylüyor. Haziran ayında tutuklanan sanıklar, ''Akramiya'' adlı bir dini grubun üyeleri olmak ve yasadışı Hizb-üt Tahrir'le bağlantılı olmakla suçlanıyor.

Özbek yetkililer, Hizb-üt Tahrir'i, geçen yıl 50'den fazla kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarından sorumlu tutuyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bingöl'de çatışma: 3 şehit
 Öcalan kararına tepki yağdı
 Boru hattında geri sayım
 Fenerbahçe, Cim Bom'un diline düştü bir kere...
 Linçten korkup mermi yağdırmışlar!
 Atatürk 4 bin kitap okumuş
 MİT'te Taner'in adı öne çıkıyor
 Mecburi hizmete en yüksek maaş
 Çöl sıcakları Türkiye'yi vuracak
 TGC: Tehlike henüz geçmedi
 Yalçınkaya: Tasarruf yaptık
 Meslek liseliye askerlik avantajı
ERDAL ŞAFAK
Bu sınavı geçmek zorundayız
Avrupa İnsan...
ERGUN BABAHAN
Söz artık hukukun
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)...
'Gideceğim, bana zaman verin'
Yeniden seçilmesine rağmen eleştiri oklarının hedefi olan Başbakan...
Irak'ta her gün yeni bir saldırı
Irak'taki saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Dünkü saldırılarda 20...
Sarı kırmızı karnaval
Sarı kırmızı karnaval
G.Saray'ın F.Bahçe'yi müthiş bir skorla devirip Türkiye Kupası'nı 14.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu