kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geçmişini temizle kilolarından kurtul
Geçmişini temizle kilolarından kurtul
Yeme hissini bastırmak için bunları yapabilirsiniz

Geçmişini temizle kilolarından kurtul

EFT terapisti Güneş Tan Akdoğan, ruhsal nedenler yüzünden kilo aldığımızı söylüyor. "Geçmişte yaşadığımız hayal kırıklıkları, mutsuzluklar kilo yapar" diyen Akdoğan, zayıflamak isteyenlere geçmişlerini temizlemelerini öneriyor.

Açılımı 'Emotional Freedom Technique' (duygusal özgürlük tekniği) olan EFT, akupunkturla telkin yönteminin birleşmesinden oluşuyor. Dr. Roger Callahan adlı klinik psikoloğun geliştirdiği bu teknik Türkiye'de pek bilinmese de, dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Fobi tedavisinden alerjik rahatsızlıklara, kilo vermeden bağımlılıklara kadar birçok sorunda kullanılabilen yöntemin uygulaması çok basit: Terapist, bir yandan kişinin bilinçaltını etkileyecek olumlu düşünce kalıbını tekrarlatırken, bir yandan da parmak uçlarıyla vücudun çeşitli yerlerinde bulunan akupunktur noktalarını uyarıyor. Amerika'da EFT eğitimi alan sertifikalı terapisti Güneş Tan Akdoğan, tekniğin zayıflamada nasıl kullanıldığını anlattı:

HERKESE UYGULANIR

* EFT'yle zayıflama nasıl oluyor?
Kilolu olmamızın, aşırı yemek yememizin sebebi ruhsaldır. 'Acaba içinde neleri biriktirdin de, bu kadar kilolusun' diye düşünmek lazım. Geçmişi atamamak, geçmişi şu anda var etmek, taşımak, hatırlamak, 'şöyle bir olay olmuştu bak gene öyle olacak' diye geçmişi baz almak hep kilo alma sebebi. Çünkü insanın içinde sıkıntı ve yetersizlik duygusu oluyor. Geçmişten gelen mutsuzlukları, hayal kırıklıklarını bir parça dindirmek için yeme alışkanlığı ediniliyor. Sigara da aslında öyledir. Sigara da, yiyecek de arkadaştır. Çünkü kişi kendini yalnız hisseder. EFT ise bilinçaltındaki kalıplaşmış düşüncelerin değişmesini sağlayarak, öncelikli olarak bu mutsuzluk duygusundan kurtarır. Böylece aşırı yemek yeme ihtiyacı ortadan kalkarak, kilo verme sağlanır. İkinci aşamada da sağlıklı beslenme yönünde telkin uygulanarak, kilonun kalıcı olması sağlanır.

* Peki, herkese uygulanabilir mi? Tabii ki.. Her yaşa, herkese uygulanabilir. Kişi izin verdiği sürece, benimle çalışmak istediği sürece...

KÖKÜNÜ KAZIYOR

* Farz edelim, zayıflamak isteyen biri geldi, seanslara katılıyor... Ne kadar zamanda sonuca ulaşır?
Bu durum kişiye göre değişir. Daha çok bilinçaltındaki birikimlerle ilgilidir. EFT yapılırken köklü olsun diye, sadece yeme isteği üzerine odaklanmıyoruz. Geçmişten gelen; kendini değersiz hissetme, yalnızlık gibi duygulara da odaklanıyoruz. Yalnızlık hissi, değersizlik hissinden kaynaklanır. Bunları ayıkladığımız zaman çok kalıcı bir kilo verme olur. Bırakın kilo vermeyi, kişi umutla bakar hayata. Daha mutlu, daha güçlü yaşamaya devam eder ve en önemlisi bu durum kalıcı olur.

* Kaç seanstan sonra farklılık gözlenir? Kişi kendindeki bu değişimi bir seansta bile görebilir, bir rahatlık hisseder ama tek seans yeterli değildir. Seansı uygularken, karşımdaki kişiye bunu kendi başına uygulamasını da öğretiyorum. Tek başına uygulama yaptığında da, o ! yeme isteğini otomatik olarak yok ediyor.

* Bir seans ne kadar sürüyor? Seanslarda neler yapıyorsunuz? Kişinin isteğine bağlı olarak bir ya da iki saat gibi sürüyor. Seanslardan önce durumu konuşuyoruz. Sorunun ne olduğunu tespit ediyoruz. Sonra bir taraftan akupunktur noktalarına parmaklarımla vuruş yaparken, bir taraftan da bilinçaltındaki olumsuz düşünce kalıbını değiştirecek cümleyi tekrarlıyoruz. Mesela, "Ben her ne kadar çok yemek yiyorsam da, kendimi olduğum gibi kabul ediyor ve çok seviyorum" diyoruz. Bu cümleleri tekrarlarken kişi, bilincinde bu sorunun köküne kadar inebiliyor. Mesela bir süre sonra, çok yemek yemesinin nedeninin aslında kendini yalnız hissetmesi olduğunu söyleyebiliyor. Ondan sonra cümleyi değiştirip, "Ben her ne kadar yalnızlık hissetsem de..." diyip, sorunun kökünü kazıyoruz.

'BEN 20 KİLO VERDİM'

* Bu hareketleri her gün tekrarlamak gerekli mi?
Hayır, her gün değil ama açlık hissettiğinde tekrar yapılırsa bu hissi yok ediyor. Sigara bırakma da aynı şekilde oluyor. Tek başına yapılabilir, ama bu bağımlılığı yok etmek için bir terapistle çalışmak daha faydalı oluyor.

* İnsanların EFT'ye olan ilgisi nasıl? İnsanların ilgisi yavaş yavaş başlıyor. Çünkü pek bilinmiyor. Alışık bir yöntem olmadığı için de kendini cesur hisseden insanlar 'bir deneyeyim' diyorlar. Gelinceye kadar şüphe içinde oluyorlar. Sonra da çok memnun ayrılıyorlar. Mesela ben bu yöntemle 20 kilo verdim,3- 4 ay gibi bir süre içinde bel ve boyun fıtığı, eklemlerde şişme, kızarıklık, ağrı gibi sorunlarımı çözdüm.

HAZIRLAYAN: DUYGU GÖKMENOĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Sezen Aksu 'demlen' demişti, ben de bekledim
 Türkiye'nin yeni Havuç'u
 Kukla Festivali başlıyor
 Cannes'lı günler başlıyor
 Eski dost düşman oldu...
 Sağlık ve güzellik için Wellness
 İtalyan saçları artık Türkiye'de
 Zehir zehirle tedavi edilmez
 Sabancı'yı unutmadılar
 Bakandan geç gelen Vali'ye: Neredesin?
 En ideal sevgili Başak'tan çıkar
 Affetmek hafifletir
 Sosyetenin tutkusu Fransız Rivierası
 Dali'nin Venüs'ü sahibini bekliyor
 40'lık güzeller bugün taç için savaş verecek
AYŞE ÖZYILMAZEL
Yalın'dan şarkı Cihan Okan'dan vokal vay babam vay...
Bu...
HAKAN & UTKU
Bugün maç var, erken kalkın çocuklar!
Galatasaray ile...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Tahinli patates salatası...
Spor ve hareket neden bu kadar önemli?
Spor ve hareket neden bu kadar önemli?
Spor, spor, spor! Zayıflamak için yola çıkıyoruz "spor yapmadan...
Reflü ameliyatı olan yüz hastanın 90'ı sonuçtan memnun kalıyor
Reflü ameliyatı olan yüz hastanın 90'ı sonuçtan memnun kalıyor
"Hasta seçimi ameliyatın başarısındaki en önemli faktördür" diyen...
Başına talih kuşu kondu!
Başına talih kuşu kondu!
Bir dönem podyumlarda fırtına gibi esen emekli manken Deniz...
Eda'dan esirgemiyor!
Eda'dan esirgemiyor!
Nurettin Hasman'ın yarı yaşındaki sevgilisi Eda Taşpınar'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.