kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mülk satışı turizmi vuruyor

ODTÜ'nün yaptığı araştırmaya göre yabancılara mülk satışının turizm gelirlerinin dışarıya yönelmesine, iş gücünde niteliğin düşmesine ve sahillerde turizmi biterecek gelişmelere yol açmakta olduğu bildirildi..

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi'nce, Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Kalkan Beldesi'nde yapılan bir araştırmanın, yabancılara mülk satışının, turizm gelirlerinin yurtdışına yönelmesinden, nitelikli iş gücünün, temizlikçilik gibi ikincil iş gücüne dönüşmesine kadar bir çok olumsuzluğu ortaya çıkardığı bildirildi.

Kalkan Ata Mülkünü Koruma Derneği'nin başvurusu üzerine ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Şehir ve Planlama Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Çağatay Keskinok, Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan ve öğretim görevlisi Dr. Nimet Özgönül'ü, bölgede araştırma yaparak, bir rapor hazırlamakla görevlendirdi.

ODTÜ heyetinin yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda hazırlanan raporda, son iki yıldır hızlı bir şekilde devam eden yabancılara mülk satışının, Türkiye'nin en önemli döviz kaynağı olan turizm sektörünü tehdit etmeye başladığına dikkat çekildi. Kalkan'ı model alan ve çalışmalarında diğer bölgeler için de uygulanabilecek verilere ulaşan ODTÜ heyeti, yabancılara mülk satışının orta ve uzun dönemde ne şahıslar, ne turizm bölgeleri, ne de ülke ekonomisine yararı olmadığı, aksine geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açtığı uyarısında bulundu.

OTELLER BAĞIMSIZ KONUTLARA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Rapora göre, Akdeniz ve Ege sahillerinde turizmi bitirecek olumsuz gelişmeler şunlar:

''Konut satışının karlı hale gelmesi, otel ve pansiyon gibi turizmaltyapısının tek seferlik gelir için konutlara dönüştürülerek satılmasına yol açıyor. Emekliliklerini geçirmek üzere değil, yaygın olarak 'yatırım amaçlı' mülk edinmeleri ve kayıt dışı turizm faaliyetinde bulunmaları, yerel halkın turizm gelirlerini azaltıyor; ülke ekonomisine zarar veriyor. Becerili turizm işgücünün yerini, konut bakımı ve temizlikçilik gibi ikincil işler alıyor. Satışlar bu şekilde devam ederse Türk nüfusu turizm bölgelerini terk etmek zorundakalacak. Yapılan hesaplamalar, tek seferlik gelir için sattığımız mülklerin bedelinin yabancılar tarafından, turizm yaparak sadece 4 yıliçerisinde kendi ülkelerine götürüleceğini gösteriyor.''

KALKAN'DAN YILDA 6.5 MİLYON POUND DIŞARIYA AKACAK

Kalkan'da mülk alan yabancıların ''villa turizmi''ni yaygınlaştırdığına da işaret edilen raporda, yabancıların kayıt dışı turizm faaliyetlerinde bulunarak yerel halkın gelirlerini büyük oranda düşürdüğüne dikkat çekildi. Yabancıların emlak piyasası, mülk satışı gibi birçok alanda ticari faaliyette bulunduklarının vurgulandığı rapor, yabancıların Kalkan'daki villaların yarısını sadece 6 ay süresince kiraya vermeleri durumunda bile, yılda 6.5 milyon poundu ülkelerine götürebileceklerini hesaplarla ortaya koydu.

Raporda, yabancı nüfusun yerli nüfus karşısında hızla arttığına dadikkat çekilerek, ''Yerleşmenin nüfus yapısının giderek yerel halkın aleyhine bozulmakta olduğu gözlenmektedir'' denildi ve halkın bölgeyi terk etmesi sürecine karşı önlem alınması istendi.

OTELLER EVE DÖNÜŞTÜRÜLÜP SATILIYOR

Kalkan'da bin 800 konutun 607'sinin yabancıların mülkiyetine geçtiğini, 300 konutun da satılık olduğunu tespit eden ODTÜ'lü bilim adamları, 150-200 yataklı 3 turizm tesisinin bağımsız konuta dönüştürülme çalışmalarının devam ettiğine dikkati çektiler. Raporda, ''Turizm altyapısının bağımsız konutlara dönüştürülmesi eğilimi, yerleşme ekonomisi açısından orta ve uzun erimde ciddi kayıplara yol açacaktır'' uyarısında bulunuldu. Raporda, kayıpların en başında ise ''yerel halkın mülksüzleşmesi'' ve nitelikli turizm işgücünün yitirilerek, yerini konutların bakımı, günlük temizliği gibi ''ikincilişlerin'' alacağı dile getirildi.

Birinci derece sit alanlarının 3. dereceye çevrilerek yapılaşmaya açıldığı; villa üretiminin artmasıyla planlanmış alan dışında kaçak yapılaşmanın yaygınlaştığı ve çevre tahribatının ciddi boyutlara ulaştığına yer verilen raporda, ''Turizm tesisi yerine villa yapımınınarttığı bir gelişmenin, belde halkının toplumsal yararına dönüşebilecek bir yanı bulunmamaktadır. Bunun, yerel halkın iktisadi ve toplumsal gelişimine katkıda bulunması olanaksızdır'' görüşü savunuldu.

Raporda, ''Uzun erimde yabancılara satılan konutların yurtdışında el değiştirmesi, kiraya verilmesi, ülke ekonomisi açısından hiçbir katkı sağlamayacaktır. Bu süreç doğal ve tarihi çevrenin yitirilmesini hızlandırırken, beklenen ekonomik kazançlar da sağlanamayacaktır'' uyarısında bulunuldu.

'RAPOR DİKKATE ALINMALI'

Kalkan ve Ata Mülkünü Koruma Derneği Başkanı Emine Karakitap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin, yabancılara mülk satışına engel olmak ve 4916 sayılı yasanın iptalini sağlamak üzere 12 Kasım 2004'te kurulduğunu bildirdi. Karakitap, derneğin kurulduğu gönden beri etkin bir şekilde çalıştığını belirterek, ''ODTÜ raporunun mülk satışına ilişkin ezbere söylemlere son vermesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bu ülkeye zarar verdiği bilimsel olarak ispatlanan uygulamalarda ısrar etmek, vatanseverlikle bağdaşmaz'' dedi.

Hükümet'in, yabancılara mülk satışını düzenleyen yeni bir yasanın hazırlıkları içinde olduğuna işaret eden Karakitap, şöyle konuştu: ''Yeni yasanın ülkemiz ve turizm bölgelerimizin yararına olabilmesi için raporun dikkate alınacağı umudu ve beklentisi içerisindeyiz. Beklentimiz bu raporun dikkate alınmasıdır. Küçük beldelerde yabancıların mülk satın alması önemli bir sorun yaratacaktır. Büyük kentlerde nüfusun içerisinde eriyebilecek olan yabancılara, küçük yerleşim birimlerinde bazı kısıtlamalar getirilmeli. Turizm geliri elde ettiğimiz sahillerimizi kaybediyoruz.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Öcalan kararı yarın
 Orgeneral Büyükanıt: 'Terörist başıyla ilgili konuda biz...
 Tunceli'de çatışma
 RTÜK'ten 'reyting' eleştirisi
 Metallerin Dansı İstanbul'da
 Rolling Stones albüm çıkarıyor
 Top model Heidi Klum evlendi
 Altın Koza'da 14 film yarışacak
 Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
 Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
 Muhtarlara zam müjdesi
 Akşit'ten şifreli yasağa tepki
 Sabıka kaydı ücreti 3 YTL'ye çıktı
 Karaman'ın göreve iadesine onay
 SABAH'a Abdi İpekçi Gazetecilik Ödülü
 'Spor, spor olmaktan çıktı'
 'Büyük Üstad'a veda
 'Eken de devlet için çalışıyordu'
 Koruma yasal hale geldi
 Başbakan Erdoğan devreye girdi CHP ile TCK krizi aşıldı
 YDK toplandı 4 bin polis şefinde terfi heyecanı
ERDAL ŞAFAK
2001 kışından 2005 baharına
Buna rastlantı...
UMUR TALU
Gazetecinin gözyaşları
Dün İstanbul'da, Boğaziçi'nde,...
ERGUN BABAHAN
Dokunulmazlık
Dokunulmazlık ya kaldırılmalı ya da ceza...
24 saatlik Kıbrıs bilmecesi
Rusya'daki Erdoğan-Papadopulos- Annan görüşmesi sonrası dün Kıbrıs...
Bush'tan randevu çıktı: 8 Haziran
ABD büyükelçisi Edelman'ın Başbakan Erdoğan'la görüşmek için 6...
Dünya derbisi
Dünya derbisi
Bugün 21.00'de başlayacak G.Saray-F.Bahçe Türkiye Kupası finali üç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu