kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kıbrıs konusunun takipçisi olacağız'

Temaslar için Türkiye'de bulunan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder Başbakan Tayyip Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında, AB konusunda Türkiye'ye verdiği desteği yinelerken, KKTC için izolasyonların kaldırılmasının takipcisi olacaklarını söyledi..

Dün akşam Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Türkiye temasları başladı. Başbakan Erdoğan tarafından dün akşam sıcak bir atmosferde karşılanan Schröder bugün düzenlenen basın toplantısında AB sürecinde Türkiye'ye olan desteğini yineledi. Kıbrıs konusunda AB'nin verdiği sözlerin tutulması için çalışacaklarını söyleyen Alman Şansölye, gündeme getirilen Ermeni sürgünü ve katliamı ile ilgili iddiaların tarihçiler tarafından araştırılması için komisyon kurmaya ve yardıma açık olacaklarını da belirtti.

Basın toplantısında açılış konuşmasını yapan Başbakan Erdoğan söze ikili ilişkilerin güçlülüğünden duyduğu memnuniyet ve AB sürecinde Schröder'in Türkiye'ye verdiği destekten ötürü teşekkür ederek başladı. Erdoğan Alman Hırıstiyan Demokratların gündeme getirmeye çalıştığı Ermeni soykırımı yasa tasarısının da konuşulduğunu ve bundan duydukları rahatsızlığı belirttiklerini söyledi.

Ortadoğu ve global değerlendirmelerde de bulunduklarını ifade eden Erdoğan Şansölye ile öğleden sonra 12 Alman, 12 Türk işadamının katılımıyla düzenlenecek bir yemekte daha buluşacaklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ise Türkiye'nin olumlu bir reform sürecinden geçmekte olduğunu ve bu sürecin sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Schröder bazen toplumsal dirençle karşılaşabilineceğini ancak bunun aşılmasının AB için ve Türkiye için gerekli olduğunu söyledi. Türkiye'nin ek protokolü 3 Ekim'e kadar imzalaması gerektiğini belirten Almanya Başbakanı KKTC'nin Annan planına evet dediğini ancak Rumların hayır dediğini anımsatarak, KKTC'nin cezalandırılmaması gerektiğini söyledi. Rumların cezalandırılmaması gerektiğini hatırlatan Schröder bu konuda AB'nin verdiği sözlerin takipcisi olacaklarının altını çizdi. Schröder ayrıca Başbakan Erdoğan'ın komisyon önerisini desteklediklerini yineledi.
Schröder şöyle devam etti:


ERDOĞAN'IN ERMENİ KONUSNDAKİ YAKLAŞIMI DOĞRU

Başbakanla görüşmemiz sırasında Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin durumunu konuştuk. AB'nin verdiği sözlerin yerine getirilmediğinin farkındayım. Ancak Kuzeye karşı sözler yerine getirilecek. Ermeni meselesini konuştuk. Bunun aslında ikili ilişkilerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak Başbakan Erdoğan'ın taraflar ve tarihçiler arasında komisyon kurulması teklifi çok önemli. Kesinlikle destekliyoruz. Bu konuda bir komisyon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Almanya'da bu konuda elinden geleni yapacak. Bu komisyon tarihte olanları ortaya çıkarılması adına faydalı olabilecektir. Bir kez daha söylüyorum ki Türkiye Almanya için çok önemli sadece siyasi anlamda değil ekonomik anlamda da çok önemli. Almanya'daki Türklerinde Türkiye'nin entegrasyonuna katılması gerekmektedir. Gerek Türkiye'nin Almanya ile arasındaki tarihten gelen ilişkiler gerekse mevcud ilişkiler nedeniyle Türkiye önemlidir.

ÇİFTE VATANDAŞLIK ALMANYA'DA YOK

Pek çok ülkede çifte vatandaşlık var. Almanya'da yaşayan ve Türk vatandaşı olanlar Türk vatandaşlıklarını verdiler ve Alman oldular. Almanya'daki yasalar ikinci vatandaşlığı kaldırıyor. Çifte vatandaşlık gibi, bir zamanlar alman olanlar çifte vatandaşlıkla alman vatandaşlıklarını kaybettiler. Almanya'dae yaşayan Türklerin bu konuda bir karar vermeleri lazım. Ya Alman ya da Türk vatandaşı olacak. Bu konuda elimizden geleni yaptık. Yapacağız ancak yasalarımız çok karışık. Yasalarımızı sadeleştirmemiz lazım.

ERDOĞAN'DA BİZİ KONTROL EDİYOR

Patrik Bartholemeous ile buluştum. Hıristiyan azınlığın önemi su götürmez. Bu konuda elimizden gelen herhangi bir şey olması durumunda her zaman destek olacağız. Almanya'nın sesi radyosunda benim ziyaretimin kontrol amaçlı olduğunu söylemesi yararlı. Ancak biz aslında birbirimizi kontrol ediyoruz. Sayın Erdoğan'da bizi kontrol ediyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Schröder: Almanya yanınızda
 Bartholomeos ile görüştü
 Schröder'e fahri doktora
 Almanya'dan işadamı ordusu
 7.5 kilo patlayıcı ele geçirildi
 Almanya'da iltica talebine ret
 Unakıtan'ın uçağına bomba ihbarı
 Lüks konutlar peynir ekmek gibi satılıyor
 Daha 15 yaşında ama yaşamadığı acı kalmadı
 Üvey anne dehşeti
 Katil TIR'a 10 yıl hapis
 Bomba değil kalorifer kazanı
 Eruygur'a takipsizlik
 İsrail gezisinde 'bayrak' ve koruma krizi yaşandı
 'Gelsin, konuşalım
 AKP'den yasa teklifi
 Basına kısmi özgürlük
 Şarkı bitince bomba patlıyor
ERDAL ŞAFAK
Sevilmiyor ama seçiliyor
Gökten taş...
UMUR TALU
Dün, dündü!
Dün, "Dünya Basın Özgürlüğü...
Yine yeni yeniden Tony Blair
Amerika'nın Irak'taki askeri ortaklığı, AB'nin euro geleceği bu...
'Yeşil barış' hareketi babasını kaybetti
Bir çevre haberine gitti, dönüşte en güçlü çevre örgütü Greenpeace'i...
Daum bilmecesi
Daum bilmecesi
Şok iddialar: 1- Daum, Köln ile flörtte. 2- Yönetimin gündemi Le Guen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu