kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Schröder'e fahri doktora
Schröder'e fahri doktora

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'e, kamu hukuku ve siyaset bilimi konularındaki uluslararası hizmetlerinden dolayı Marmara Üniversitesi (MÜ) tarafından törenle ''Fahri Hukuk Doktoru'' unvanı verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, Sultanahmet'teki MÜ Rektörlük Binası Konferans Salonu'nda düzenlenen tören, saygı duruşunun ardından Almanya ve Türkiye milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Daha sonra konuşan MÜ Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem, Rektörlük Binası ile çevresinin tarihi özellikleri hakkında bilgi verdi. Alman bilim adamlarının dünya çapında büyük başarılara imza attığına işaret eden Prof. Dr. Erem, Alman bilim ve devlet adamları ile sanatçılarının, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet Türkiyesi'nde çok önemli roller oynadıklarını belirtti.
Prof. Dr. Erem, Cumhuriyet döneminde Türk-Alman dostluğunun tarihikökleri üzerinde yükseldiğini, büyük Atatürk'ün 1933 üniversite reformu sonrasında Alman bilim adamları ve sanatçılarının, Türk yükseköğretimini çağdaş batının aydınlık yüzü ile bütünleştirdiklerini bildirdi.

İki ülke arasındaki kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilerin, geçmişten günümüze giderek yoğunlaşan bir eğilim gösterdiğine dikkati çeken MÜ Rektörü Prof. Dr. Erem, bugün Almanya'da 2.5 milyonu aşkın Türk'ün yaşaması ve bunların 3'te 1'inin Alman vatandaşı olmasının da ilişkilere özel bir önem kazandırdığını kaydetti.

Prof. Dr. Tunç Erem, Türk-Alman ilişkilerinin bilimsel alanda da takdire şayan bir gelişme gösterdiğini, Türk ve Alman üniversiteleri arasında 1999'da 54 olan anlaşma sayısının 2005'te 69'a ulaştığını dile getirerek, MÜ'nün Bremen, Köln, Lüneburg üniversiteleri ile işbirliği anlaşmaları imzaladığını söyledi.

MÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin Almanca İşletme ve Enformatik bölümlerinin son 10 yıldır Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) desteğiyle çalıştığını anlatan Prof. Dr. Erem, 3 fakültenin 4 bölümünde Almanca eğitim yapıldığını ifade etti.

SCHRÖDER'E ÖVGÜLER

MÜ Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem, Türkiye ve Almanya'yı birbirine yakınlaştıran ortamın gelişmesinde güçlü bir siyasi irade ve bu dengeleri sağlayan devlet adamları bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İşte bu çok saygın şahsiyetlerin başında, AB'ye tam üyelik yolunda ilerleyen Türkiye'ye açık ve manidar bir destek veren Almanya Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Gerhard Schröder bulunmaktadır.Sayın Schröder; sözleriniz ve davranışlarınızla dünyaya dostluk telkin eden bir devlet adamı, babasını 2. Dünya Savaşı'nda kaybetmiş bir aile bireyi olarak savaş acılarını çok iyi bilen gerçek bir barış yanlısı, AB'yi Türkiye karşısında verdiği sözlerini tutmaya davet edengerçek bir kamu hukukçusu ve de AB'nin lider şahsiyetlerinden birisiniz.

Kıymetli fikirleriniz ve uygulamalarınızla ülkenizin ve ulusunuzuntakdirlerini kazandınız. Siyasetin doğasında var olan politik rekabeterağmen, halkınız için en doğru olan reformları çekinmeden kararlaştırdınız ve uyguladınız. Güven veren siyasi kişiliğiniz sebebiyle hem Aşağı Saksonya Eyaleti'nde, hem de federal düzeyde yapılan seçimlerde Alman vatandaşıTürk asıllı seçmenlerin büyük bölümü oylarını sizden yana kullanmışlardır. Kuşkusuz şahsınıza duyulan bu güven, Türk-Alman ilişkilerinin yarınlarına da yansıyacaktır.''

M.Ü Senatosu'nca Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'e, ''Fahri Hukuk Doktoru'' unvanı verilmesinin kararlaştırıldığını anlatan Prof. Dr. Tunç, Erem, böylece Schröder'in MÜ'nün akademik bir mensubu addedildiğini, ayrıca unvanın, bir Alman devlet adamına bir Türk üniversitesi tarafından verilen ilk ''fahri doktora'' olduğunu sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Schröder: Almanya yanınızda
 Bartholomeos ile görüştü
 'Kıbrıs konusunun takipçisi olacağız'
 Almanya'dan işadamı ordusu
 7.5 kilo patlayıcı ele geçirildi
 Almanya'da iltica talebine ret
 Unakıtan'ın uçağına bomba ihbarı
 Lüks konutlar peynir ekmek gibi satılıyor
 Daha 15 yaşında ama yaşamadığı acı kalmadı
 Üvey anne dehşeti
 Katil TIR'a 10 yıl hapis
 Bomba değil kalorifer kazanı
 Eruygur'a takipsizlik
 İsrail gezisinde 'bayrak' ve koruma krizi yaşandı
 'Gelsin, konuşalım
 AKP'den yasa teklifi
 Basına kısmi özgürlük
 Şarkı bitince bomba patlıyor
ERDAL ŞAFAK
Sevilmiyor ama seçiliyor
Gökten taş...
UMUR TALU
Dün, dündü!
Dün, "Dünya Basın Özgürlüğü...
Yine yeni yeniden Tony Blair
Amerika'nın Irak'taki askeri ortaklığı, AB'nin euro geleceği bu...
'Yeşil barış' hareketi babasını kaybetti
Bir çevre haberine gitti, dönüşte en güçlü çevre örgütü Greenpeace'i...
Daum bilmecesi
Daum bilmecesi
Şok iddialar: 1- Daum, Köln ile flörtte. 2- Yönetimin gündemi Le Guen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu