kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
DAHA DÜNE KADAR BU SINIF TIKLIM TIKLIMDI
Sınıf boşaltan eğitim sistemi
Yarışa dayalı sistem müfredatı ortadan kaldırdı
Dershanelerde Oturacak Yer Yok
Çocuk sahtekârlığa alıştırılıyor

Rapor borsası

ÖSS yaklaştı liselerin son sınıfları boşaldı. 400 bin öğrenci hastanelere koşunca rapor ücreti 25 milyona kadar indi.

Lise son sınıflar resmen değil ama doktor raporuyla öğrenim yılına noktayı koydu bile. Birçok okulda son sınıflara kilit vuruldu. Tahmine göre 800 bin öğrencinin yüzde 46'sı rapor alıp okula gitmiyor.

80 TRİLYON LİRALIK RAPOR PAZARI OLUŞTU
Bu durum hastanelere 80 trilyon liralık pazar yarattı. Yeni yasayla 50 yataklı özel sağlık kuruluşlarına da sağlık raporu yetkisi verilince, piyasada rapor için büyük rekabet başladı.

REKABET BÜYÜYÜNCE RAPOR ÜCRETİ DÜŞTÜ
Raporun bir öğrenci velisine maliyeti ortalama 40-200 milyon lira arasında değişiyor. Yoksul semtlerdeki bazı özel hastaneler ise rapor ücretini 25 milyon liraya kadar indirmiş durumda.

ESAS SUÇLU ÖSS SİSTEMİ
Uzmanlar paralı raporu "Çocuklar sahtekârlığa alıştırılıyor. Etik değil" diye eleştiriyor. Ama ortak kanıya göre esas suçlu "Müfredatı yok eden ÖSS sistemi"


Sınıf boşaltan eğitim sistemi

Üniversite sınavına doğru lise son sınıflarda öğrenci sayısı beşe kadar düştü. ÖSS sınavında müfredattan soru çıkmadığı için okul yerine dershaneyi tercih eden öğrenciler, bu yüzden 'sahte sağlık raporu' alıyor.

ÖSS sınavlarında müfredattan soru çıkmaması lise son sınıf öğrencileri ile özel sağlık kuruluşları arasında rapor ticaretinin gelişmesine neden oldu. Derslere girmeyip dershanelere gitmek isteyen ya da gezmeyi tercih eden öğrenciler, özel sağlık kuruluşlarından 40 ila 200 milyon lira arasında değişen rakamlara sağlık raporu alıyorlar. Böyle olunca da ÖSS sınavına 2 aydan az bir zaman kala pek çok lisenin son sınıflarında ders gören öğrenci sayısı 5'e kadar düştü.

YÜZDE 50'Sİ BOŞTA GEZİYOR
İlköğretim okulları ve liselerde öğrencilerin bir eğitim yılı boyunca 20 gün devamsızlık hakkı bulunuyor. Yönetmelik öğrencilere ayrıca, 25 gün rapor kullanma hakkı veriyor. Lise son sınıf öğrencileri de zorunlu kalmadıkça devamsızlık ve rapor haklarını haziran ayında gerçekleştirilen ÖSS sınavından önce kullanmaya başlıyorlar. Ancak dershaneye giden öğrencilerin yanı sıra okul yerine gezmeye giden öğrenciler de rapor alıyorlar. Eğitimbir-Sen'in yaptığı bir araştırma ÖSS'ye hazırlanma gerekçesiyle rapor alan lise son sınıf öğrencilerinin ancak yüzde 50'sinin gerçekten sınava hazırlandığını, geri kalanının ise gezmeyi tercih ettiğini ortaya koyuyor.

HERKES RAPOR PEŞİNDE
19 Haziran'da gerçekleştirilecek 2005 yılı ÖSS'nin de yaklaşmasıyla başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerdeki liselerin son sınıflarında ortalama 40 kişi olan sınıf mevcutları 5'e kadar düştü. Halen öğretmenler 5- 6 öğrenciye ders anlatırken henüz rapor almayan öğrenciler de önümüzdeki haftadan itibaren rapor almayı planlıyorlar. Yeni bir yasayla 50 yataklı özel sağlık kuruluşlarının da sağlık raporu vermeye başlaması öğrencilerin kolaylıkla rapor almasını sağlıyor. Bu merkezler öğrencilere, 40 ila 200 milyon lira arasında değişen ücretler karşılığında rapor veriyor. Dar gelirli çevrelerde bu rakam 25 milyon liraya kadar düşüyor. Öğrencilerin derslere girmek istememesinin tek nedeni ise ÖSS sınavında lise 2 ve lise 3'üncü sınıflarda verilen konulardan soru çıkmaması. Öğrenciler, bunun yerine dershanelere giderek, daha önceki yıllarda soru çıkan konuları tekrar etmeyi tercih ediyorlar. Türk Eğitim Derneği'nin (TED)'nin "Türkiye'de üniversiteye giriş sisteminin araştırılması" konulu çalışmasına göre Türkiye geneline sayıları 860 bini bulan lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 46.1'i rapor alıyor. Bu orandan çıkılarak yapılan hesaba göre de derslere girmeyen yaklaşık 396 bin 400 öğrenci 200 milyon liradan rapor alması halinde ailelerine yaklaşık 79 trilyon 200 milyar liraya mal oluyor. Yaşanan rapor problemi, sağlık kurulu rapor harcaması, özel okullara ödenen ücret ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın gereksiz harcamasıyla ülkeye de toplam 198 trilyon lira kaybettiriyor.

TABİP ODASI: ETİK DEĞİL
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, hekimlerin para karşılığı rapor vermesinin 'etik' olmadığını belirtti. Öğrencilerin okula gitmemek için rapora başvurmaları nedeniyle Türk Tabipler Birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl genelge hazırladığını kaydeden Gürsoy, "Sağlık Bakanlığı'nın sağlık raporu için bir dizi kural getirmesi lazım. Artık elli yataklı özel hastaneler bile rapor yazabiliyor. Bu konu sağlık alanının özel kesime teslim edilmesinin sınavlara yansıyan yönüdür" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Genel Müdürü Kerem Altun problemin bilindiğini ve orta öğretimin yeniden yapılanması için paket program hazırlandığını kaydetti.

BAKANLIK: İŞLEM YAPILACAK
Altun,"Sayın bakanımız orta öğretimin yeniden yapılanması için paket program hazırladılar. Bu yakında açıklanacak. Bize şehirlerden intikal eden bir şey yok ama bu müfredattan ve ÖSS soru biçiminden kaynaklı bir problem. Bu sorun yeni paket programla çözülecek. Devamsızlık için limitimiz var. Devamsızlık süresini geçenler hakkında yasal işlem yapılacak" dedi. İstanbul'un en saygın liselerinden birinin müdürü ise "Hem öğretmeni, hem müdürü hem doktoru sahtekarlığa iten bir sistem gelişti. Öğrenci daha 17 yaşında sahtekarlığa itiliyor. Milli Eğitim Bakanımızda buna karşı sistemin değişmesi lazım. Karşımıza gelen sağlam öğrencinin raporunu onaylamak zorunda kalıyoruz" dedi. İsmini ve okulunun adının yazılmasını istemeyen müdür, "Bakanımız geçtiğimiz günlerde bununu önüne geçebilmek için Mayıs ayından sonra etüt sınıfları oluşturulmasını önerdi. Biz de öğrencilerimizden yıl içinde devamsızlık yapmamalarını bu haklarını yıl sonunda kullanmalarını istiyoruz. Öğrenci de haklı. Müfredattan soru sorulmayınca bu onun hakkı oluyor" şeklinde konuştu.

HASAN ERŞAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Manisa Süper Lig'in Avrupalı'sı olacak
 Sivaslılar takımınız için birleşin
 Halaçoğlu: Ortaçağ zihniyeti
 Belçika'dan yeni yasa
 İncirlik için 'şartlı evet' dendi
ERDAL ŞAFAK
Sistemin sigortası
Meclis Başkanı Arınç'ın...
ALİ KIRCA
Boşluk!
Tek boyutlu hayatların "geçici...
ÖMER LÜTFİ METE
Darbeci mayasıyla yargı devleti
Anayasa Mahkemesi...
UMUR TALU
Sırta ve umuda dair
En karmaşık ve en yoğun görünen bir...
Biz de terörle uğraşıyoruz
İsrail'le münasebetin süreci hızlandıracağı kanaatindeyiz" diyen...
Ariel Şaron Türkiye'ye gelecek
İsrail temaslarını dün tamamlayan Başbakan Erdoğan, İsrail Başbakanı...
Fener bitirdi
Fener bitirdi
Otoritelere göre Trabzonspor galibiyetiyle son dört haftaya dört puan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu