kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan-Abbas görüşmesi
Erdoğan-Abbas görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Yönetimi'nin karargahı Mukata'ya geldi. Başbakan Erdoğan, karargahta Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı Ahmed Kurey tarafından törenle karşılandı.

Filistin lideri Yaser Arafat'ın mezarını ziyaret ederek mezara çelenk koyan ve dua eden Başbakan Erdoğan, daha sonra karargahta Filistin Yönetimi liderleri Abbas ve Kurey ile görüşmeye geçti.

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ''Biz kardeş ülke Türkiye'den hem siyasi, hem de ekonomik destek ve katkı bekliyoruz'' dedi.

Abbas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mukata karargahında düzenledikleri ortak basın toplantısında, Türkiye'nin arabuluculuğuyla ilgili soru üzerine, önce uyuşmazlığa taraf olanların arabulucuk görevini kimin yapacağı konusunda uzlaşmaları gerektiğini belirtti ve ''İsrail bunu istiyorsa biz zaten bunu öteden beri istemekteyiz. Arabuluculuğu söz konusu olan Türkiye bu konuda ehildir, bu imkana sahiptir'' diye konuştu.

Türkiye'nin barış sürecinde etkin rolü olduğunu belirten Abbas, bu etkinliğinin devam etmesini arzuladıklarını da kaydetti. Abbas, uluslararası düzeyde barış sürecinde sonuca ulaşılması için çeşitli çabaların sürdüğünü ve Şarm El Şeyh zirvesinde yapılan anlaşmanın içeriğini de uygulamaya fiilen başladıklarını, ancak bazı hükümlerin uygulanmasında gecikmeler olduğunu ifade ederek, ''O da Filistin'den değil, İsrail tarafından kaynaklanıyor'' dedi.

Henüz Filistinli mülteciler ve İsrail'in Filistinli kentlerden çekilmesi konularındaki uygulamanın tam gerçekleşmediğini hatırlatan Abbas, ''Ancak diyaloğumuz devam ediyor ve devam edecek'' diye konuştu.

Mahmud Abbas, basın toplantısının başında, Başbakan Erdoğan ve Türk heyetine ''Hoş geldiniz'' derken, Filistin'i Türkiye'ye bağlayan ve tarihe dayanan kardeşlik ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

''Bizler kardeş ülke Türkiye'nin, bölge ve dünyadaki etkili girişimlerde bulunacağına ve bir rol oynayacağına inanıyoruz'' diyen Abbas, Başbakan ve Türk halkına, Filistinli güvenlik güçlerinin eğitimi, tarım, sağlık, kültür ve diğer alanlarda verdiği destek ve yardımlardan ötürü teşekkür etti. Abbas, ayrıca bir koordinatör atanmasının Türkiye'nin yardımlarının kesintisiz devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İsrail ve Filistin'in Türkiye'yi arabuluculuğa davet etmesi halinde, bu görevi yerine getiririz'' dedi.

Erdoğan, konuşmasında, Filistinli yöneticilerle yaptığı görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, ''Türkiye ile Filistin arasında köklü bir tarihe ve ortak kültürel değerlere dayalı temeli sağlam ve özel ilişkiler mevcuttur'' dedi.

''TÜRKİYE ELİNDEN GELENİ YAPAR''

İsrail ile Filistin arasında Şarm El-Şeyh'te başlayan sürecin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, barış sürecinin tek yanlı olmadığını ve bu sürece her iki tarafın da destek verip katkıda bulunmasının şart olduğunu söyledi.

Siyasi sürecin güçlendirilmesi için ekonomik ve ticari ilişkilerin önemli olduğunu anlatan Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda bir adım atarak, 27 Nisan tarihinde Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İsrail ve Filistinli muhataplarının biraraya geldiğini hatırlattı. İkinci adımın İsrail'de yapılacak toplantılarla atılacağını ifade eden Erdoğan, bölgedeki itilafın etkilerini derinden hisseden bir ülke olarak Türkiye'nin elinden geleni yapacağını vurguladı.

Erdoğan, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin, ''İsrail tarafı bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgede siyasi bir rolü olmadığı, olsa olsa ekonomik yönden katkı sunabileceğini duyurdu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz'' sorusuna, şu yanıtı verdi: ''Dün akşam Sayın Şaron ile birlikte yaptığımız basın toplantısında Sayın Şaron, tam aksine Türkiye'nin barış sürecine çok önemli katkılarının olacağını ifade ettiler. Burada tabii içeriğinin ne olup olmayacağını ben bilemem. İsrail ve Filistin'in Türkiye'ye arabuluculuğa davet etmesi halinde bu görevi yerine getiririz''

''ABBAS'IN ELİ GÜÇLENDİRİLMELİ''

Erdoğan, bir diğer gazetecinin, ''İsrailli yetkililerle görüşmelerinizde, Sayın Abbas'ın şahsıyla ilgili sorunları olmadığı, ancak Sayın Abbas'ın silahlı gruplar için önlem almadığı yönünde size görüş bildirildi. Siz bu konuyu Sayın Abbas ile görüşmenizde gündeme getirdiniz mi?'' sorusunu da, ''Ben bu tespiti doğru bulmuyorum. Çünkü Sayın Abbas'ın Filistin'de elinin güçlendirilmesi gerekir. Elinin güçlü olması lazım ki silahlı hareketlere karşı bir otorite kurabilsin'' diye yanıtladı.

Erdoğan, ''Dün İsrail'de temaslarda bulundunuz. Bizler hepimiz biliyoruz ki Türkiye'nin İsrail ile askeri alanda güvenlik işbirliği anlaşması var. Dünkü temaslarınız sırasında da Türkiye ve İsrail arasında telefon hattı kurulduğunu açıkladınız. Türkiye bu durumda İsrail ile Filistin arasında nasıl bir arabuluculuk rolü üstlenebilecek'' sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Bu talep bize sayın Şaron tarafından geldi. Bizim uluslararasında direkt telefon hattı konusunda bir kısıtlamamız yok. Dünkü açıklamamda da (ben aracıdan, tefeciden hoşlanmam direkt hat kurulsa iyi olur) dedim. Filistin ile aramızda da zaten böyle bir sıkıntı yok. Filistin ile de direkt telefon hattı kurabiliriz. Çünkü bize burada düşen görevler var. Onun için biz, Filistin halkına yardımda bulunacağız. İsrail ile de askeri, ticari, siyasi ilişkilerimizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Biz onlarla olan bu ilişkilerin bu süreci hızlandıracağı kanaatindeyiz. Türkiye'nin böyle bir konumu, özelliği var. Bu özelliği sayesinde her iki ülke lideri de Türkiye'nin burada önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyor.''

Bu arada, Erdoğan-Abbas görüşmesinin başlamasının ardından, Mukata karargahına gelen Türk delegasyonu üyelerini, Filistinli güvenlik güçleri binaya almak istemedi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan'ın korumalarıyla Filistinli korumalar arasında kısa süreli arbede yaşandı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İncirlik müttefiklere de açılıyor
 Öcalan kararı 12 Mayıs'ta
 Bayrak davasında çocuklar serbest
 İsviçre soruşturma açılmasını doğruladı
 Gözaltındaki 45 kişi serbest
 Çiftçi ayakkabısıyla kral oldu
 Karnaval havasında
 A Takımı 'Ağrı Dağı Efsanesi'ni diriltiyor
 Kıyametin tarihi kılıçta gizli
 Nostradamus bile onun yolunda gitti
 'KKTC'nin en büyük sorunu Asil Nadir'
 Paskalya bayramı kutlandı
 Polis şefinin evi polis memuruna dağıtılacak
 'Töre'ye karşı duyarlılık kampanyası
ERDAL ŞAFAK
Siyasete veda
"Kamu, bilgeliği sevmez" der Platon o ünlü...
ÖMER LÜTFİ METE
Yüz elli yıllık atlatma haber
IMF ile yollarını...
UMUR TALU
Tartışmalı pozisyon
Tarihçinin de işi...
ERGUN BABAHAN
Biraz da iyimserlik gerek
Türkiye kimilerinin ısrarla...
MEHMET ALTAN
İnternet ve Taliban...
Bizim orta öğrenimde, sınıflara...
'O bir sembol'
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres'e göre Erdoğan, Ortadoğu'da...
Arabuluculuk yapmaya hazırız
İsrail'e Filistin'le ilişkilerinde 'arabuluculuk' öneren Erdoğan,...
İnadına Şükür
İnadına Şükür
G.Saray, Fener'den 7 puan gerideydi. Zorlu Malatya deplasmanında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu