kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İncirlik müttefiklere de açılıyor

İncirlik üssü dahil olmak üzere Türk liman, havaalanı, tesis ve üslerinin BM kararları çerçevesinde müttefik ülkelerce kullanımı sırasında ilgili ülkelerin ''blok bilgilendirme'' yapacağı bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD, İngiltere veya Kore gibi müttefik ülkelerin, İncirlik veya başka bir Türk tesisini kullanmak istediğinde 1 ay önceden bildirimde bulunması gerekiyor.

Aynı kaynaklar, bunu ''blok izin'' olarak değil, ''blok bilgilendirme'' olarak nitelendirirken, yapılacak her bir uçuş için Türkiye'nin egemenlik hakkını elinde tuttuğuna işaret ediyorlar.

Öte yandan, İncirlik üssünün kullanımının bir yıl daha uzatılmasına ilişkin kararnamenin çıkmasından önce ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden verilen bilgide, ''Mevcut hukuki dayanaklara bağlı kalınarak, ABD'nin transit kargo merkezi talebi, uçuş ve kargo onay işlemlerinin kolaylaştırılması için, İncirlik'e inen ve İncirlik'ten kalkan kargo uçaklarına blok izin alınmasını da içermektedir'' denilmişti.

İncirlik üssünün kullanım süresinin uzatılmasını isteyen ve bu talebi son kararnameyle karşılanan ABD, bu üste en fazla 6 tane C-17 kargo uçağı bulundurabilecek. ABD'nin ihtiyaç duyduğu lojistik ikmal maddeleri sivil ve askeri uçaklarla İncirlik üssüne getirilecek ve bu kargo uçaklarıyla Irak veya Afganistan'a taşınacak. ABD, İncirlik üssünden ikmal maddelerinin dışında personel veya mühimmat nakli yapamayacak. Ayrıca bu kullanım, sadece Irak ve Afganistan ile sınırlı olacak. Diplomatik kaynaklar, ''her ülkenin ihtiyaçları çerçevesinde bazı kişisel talepleri olabildiğine'' işaret ederek, ''her talebe, modaliteleri incelenerek, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra yanıt verildiğini'' bildirdi.

Bu arada, Türkiye'nin İncirlik üssünün kullanımına ilişkin varılan mutabakat hakkında ABD'ye tek taraflı bildirim yaptığı da kaydedildi. Diplomatik kaynaklar, İncirlik üssünün kullanım süresinin uzatılmasını''lojistik destek faaliyetlerinin sürdürülmesi'' olarak niteliyor ve bu konuda ortak mutabakat metni bulunduğunu belirtti.

ÜÇÜNCÜ KARARNAME

İncirlik üssü de dahil olmak üzere Türk liman, havaalanı, tesis veüslerinin, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarında öngörülen faaliyetler çerçevesinde ve Genelkurmay Başkanlığı'nca belirlenecek ilke ve usuller doğrultusunda müttefik ülkelerce kullanılmasına ilişkin şimdiye kadar üç kararname çıktı. İlk Bakanlar Kurulu kararı 23 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe konuldu. Bu kararname 22 Haziran 2004 tarihinde bir yıllığına uzatıldı. Diplomatik kaynaklar 2003 ve 2004 kararnameleri arasında ''bu bir yıl içinde çıkan BM kararlarına atıflarda bulunulması'' şeklinde bir fark olduğunu, 2004 ile 2005 kararnameleri arasında ise hiçbir fark bulunmadığını belirtti. Bu arada, son kararnamenin haziranda değil, nisan ayının sonlarında çıkmasının siyasi bir karar olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, kararnamenin nisanda çıkmasına rağmen, İncirlik üssünün kullanımının Haziran 2005'ten itibaren bir yıl daha uzatıldığına dikkat çekiyor.

MÜTTEFİKLERE OLUMLU YANITIN GEREKÇELERİ

Türkiye'deki üs, liman, havaalanı ve tesisleri ABD'nin dışında İngiltere, Kanada, İtalya, Macaristan ve Kore gibi müttefik ülkeler deverilen izin doğrultusunda zaman zaman kullanabiliyor. İngiltere'nin son olarak uçuş ekiplerinin konaklaması ile yakıt ikmali ve uçak bakımı imkanlarından yararlanmak amacıyla İncirlik'i kullanma talebi mevcut. Irak'taki çok uluslu güce katkıda bulunmakta olan Kore'nin ise Irak'taki birliğinin acil durum halinde Türkiye üzerinden tahliyesine izin verilmesini istediği bildiriliyor. ABD, İngiltere ve Kore gibi müttefik ülkelerin taleplerine şu noktalar göz önüne alınarak olumlu yanıt verildiği belirtiliyor:

''-Teröre karşı savaşta uluslararası toplumla birlikte BM ve NATO
kararları doğrultusunda üstlenilen sorumluluklar,

-Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması ile istikrar ve güvenliğe kavuşmasının Türkiye için olduğu kadar bölgesel ve global barış açısından taşıdığı önem,

-Dost ve komşu Irak ile mevcut iyi ilişkiler ile Irak halkıyla dayanışma,

-Afganistan'ın istikrarı ve barışın temininin taşıdığı önem,

-Dost Afganistan ile mevcut iyi ilişkilerin yanı sıra Afgan halkıyla dayanışma,

-Dost ve müttefik İngiltere ve ABD ile gerek ikili ilişkiler, gerekse bölgesel ve uluslararası ilişkileri ilgilendiren konularda paylaşılan evrensel değerler ve dayanışma,

-Kore ile yakın ilişkiler ve dostluk ilişkileri.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Öcalan kararı 12 Mayıs'ta
 Erdoğan-Abbas görüşmesi
 Bayrak davasında çocuklar serbest
 İsviçre soruşturma açılmasını doğruladı
 Gözaltındaki 45 kişi serbest
 Çiftçi ayakkabısıyla kral oldu
 Karnaval havasında
 A Takımı 'Ağrı Dağı Efsanesi'ni diriltiyor
 Kıyametin tarihi kılıçta gizli
 Nostradamus bile onun yolunda gitti
 'KKTC'nin en büyük sorunu Asil Nadir'
 Paskalya bayramı kutlandı
 Polis şefinin evi polis memuruna dağıtılacak
 'Töre'ye karşı duyarlılık kampanyası
ERDAL ŞAFAK
Siyasete veda
"Kamu, bilgeliği sevmez" der Platon o ünlü...
ÖMER LÜTFİ METE
Yüz elli yıllık atlatma haber
IMF ile yollarını...
UMUR TALU
Tartışmalı pozisyon
Tarihçinin de işi...
ERGUN BABAHAN
Biraz da iyimserlik gerek
Türkiye kimilerinin ısrarla...
MEHMET ALTAN
İnternet ve Taliban...
Bizim orta öğrenimde, sınıflara...
'O bir sembol'
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres'e göre Erdoğan, Ortadoğu'da...
Arabuluculuk yapmaya hazırız
İsrail'e Filistin'le ilişkilerinde 'arabuluculuk' öneren Erdoğan,...
İnadına Şükür
İnadına Şükür
G.Saray, Fener'den 7 puan gerideydi. Zorlu Malatya deplasmanında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu