kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Vefat ilanları sitesi' tamam sırada 'vefat organizasyonu' var
'Vefat ilanları sitesi' tamam sırada 'vefat organizasyonu' var
Yeni Bir Sektör Mü Doğuyor?
Adı neden 'Son Yolculuk'?

'Vefat ilanları sitesi' tamam sırada 'vefat organizasyonu' var

Dünyanın en önemli, en hızlı ve en detaylı iletişim ve bilgi sistemi olan internet, Türkiye'de bir ilkle buluşuyor. Elvan Göknel'in geçtiğimiz hafta hayata geçirdiği 'Son Yolculuk'; vefat ilanları, teşekkür ve ölüm yıldönümlerinin duyurulacağı bir internet sitesi. Göknel, ileride bu işi geliştirerek, tıpkı düğün organizasyonu gibi 'vefat organizasyonu' yapmayı planladığını söylüyor.

Bilgiye en kolay ulaşma şekli, bundan en fazla 10 yıl öncesine kadar ansikopediler, gazete ve televizyonlar yoluyla mümkün olabiliyordu... Oysa artık bütün dünya, bilgiye ulaşmak için internet ortamını tercih ediyor. Öyle ki, yemek tariflerinin internet üzerinden öğrenildiği, insanların hayat arkadaşlarını bile internetten seçtiği bir dönem bu; içinde bulunduğumuz... İşte internet ortamı, şimdi Türkiye'de, hatta dünyada bir ilke sahne oluyor; bir vefat ilanları sitesine. Adı ise 'Son Yolculuk'...

HİÇ DENENMEYENİ YAPTI
Artık gazete sayfalarında yer alan vefat ilanları, www.sonyolculuk. net adresli site ile internet ortamına taşınıyor. Üstelik sadece bu iş için açılan bir web site üzerinden... 15 yıldan bu yana Halkla İlişkiler alanında çalışan Elvan Göknel, uzmanlık alanının dışında bugüne kadar hiç yapılmayan, hiç denenmeyen bir işe imza atmayı aklına koyduğunda, bir vefat ilanları sitesi kurma fikri doğmuş. Göknel, ölümün de tıpkı doğum gibi doğal ve değiştirilemez bir olay olduğunu, bu paylaşımın özellikle ülkemizde farklı bir ritüeli olduğunu söylüyor: "Dünyada değil ama Türkiye'de doğum, doğumgünü veya düğün gibi olaylar çok özel karşılanıyor. Bir bebek doğacağı zaman balonlarla, çiçeklerle karşılanıyor. Ama bir insan vefat ettiği zaman özel olarak hiçbir şey yapılmıyor. Yurt dışında hayata veda edenler ağlayarak değil gülümsenerek uğurlanıyor. Ama Türkiye'de maalesef sadece gözyaşı var. Tabii ki olacak. Ama hayata veda eden kişiye hoş bir şekilde veda etmek de mümkün olabilir. Benim yaptığım ise insanlara sadece bir seçenek sunmak. Gazetelerde vefat ilanları var elbette ama araştırdım ki, Türkiye'de 7 milyon kişi internet kullanıcısı. Diyelim ki bunun 4 milyonu chat (sohbet) yapıyor olsun. Geri kalan 3 milyon kişi, laptop'uyla birlikte yaşıyor. İş adamları, bankacılar, sigortacılar, üst düzey holding yöneticileri gibi... Sabah uyandığında ilk olarak gazetenin ölüm ilanları sayfasına bakan insanlar var. "Birinin cenazesi varsa atlamayayım" mantığını güdüyorlar. Bütün bunları düşünürken aklıma bu fikir geldi ve çalışmalara başladım." İnançlı bir insan olduğunun, bunun yanı sıra sonuna kadar laikliği savunan ve Atatürkçü bir Türk vatandaşı olduğunun önemle altını çizen Göknel, böyle bir site açmaya karar verdikten sonra ailesine, yakın dostlarına ve tüm çevresine bu fikri anlatmış. Hiç kimseden olumsuz bir yanıt almadığını görünce de iş bir web tasarımcısı bulmaya kalmış: "İstedim ki yapacağım site sadece ilanlardan ibaret bir site olmasın. Bir kere çok sağlam bir software altyapısı olmalıydı. Bunun nedeni zaman içinde sitede bir arşiv sisteminin oluşacak olması. Yani rahmetli olan kişi kimse; bir detaylı, bir de genel olmak üzere iki tane arşiv arama sistemi yer aldı sitede. Hava durumu gibi, namaz vakitleri gibi tüm bilgileri de tek bir sayfada topladık. Sitenin sağladığı bir diğer kolaylık ise Interflora ile anlaşmamızın olması. Büyük-küçük bütün çiçekçileri birbirine bağlayan bir çiçekçi ağı olan Interflora sayesinde, dünyanın veya Türkiye'nin herhangi bir yerinden çiçek yollamak mümkün olabilecek. Web tasarımı konusunda Rehber Bilişim ile çalıştım. Euro Patent adlı bir firmadan ise sitenin marka tescilini aldım." Son Yolculuk, bir vefat ilanları sitesi olsa da sadece bundan ibaret bir içeriğe sahip değil. Ölüm yıldönümleri ve teşekkür ilanları da burada yer alabiliyor. Sitenin gazete ilanlarından bir diğer farkı da detaylarda gizli. Örneğin vefat eden kişinin biyografisi, istenirse ilana eklenebiliyor.

YURT DIŞI İÇİN ALTERNATİF
Fotoğraflı, fotoğrafsız, biyografisi eklenmiş ya da sadece ilandan ibaret alternatiflerin seçilebileceği siteye Türkiye'nin veya dünyanın her yerinden ilan vermek mümkün. Göknel, özellikle yurt dışı için anında ulaşılabilirlik imkanının tercih edilebilir bir özelik olduğunu belirtiyor. Site, proje aşamasındayken iletişim yolunun sadece elektronik posta (e-mail) olarak düşünüldüğünü, ancak bu düşünceyi sonradan yetersiz bulduğunu söylüyor Göknel: "İnsanların karşılıklı elektriğinin önemine inanan bir insanım. Bu site, içeriği itibariyle insanların acısını ortaya koyacağı bir araç durumunda. İnsanlar acılarını yaşarken, mail yoluyla ilan vermek istemez. Konuşarak bu bilgiyi vermek isterler. Bu yüzden telefonla iletişim kurmalarını da sağlıyorum."

HER İLAN BİR SAYFA
Sitenin verdiği ilginç hizmetlerden bir diğeri ise, ilan veren kişi adına istenen adreslere vefat haberinin yine mail yoluyla iletilecek olması. Her ilana tam sayfa ayrıldığını belirten Göknel, aynı gün içinde vefat edenlerin isimlerinin alfabetik olarak sitede yer alacağını ve defin yeri, mezarlık adı, namaz saatleri, biyografi gibi ihtiyaç olan her bilgiye yer verileceğini belirtiyor. Sitede ölüm ilanı, ölüm yıldönümü ya da teşekkür ilanı fark etmeksizin, her ilan 50 YTL olarak ücretlendiriliyor.

SEZEN BAŞARAN / GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Hababamcılar seksi Carmen'i bekliyor...
 Mozaik yapın, evinize 'antik' bir hava katın
 'Denizcilik Festivali' 13 ülkeyi buluşturdu
 Yaz kapıda 'çocuklu' yolculuklara dikkat
 Sevgili seçerken yoğurdu üfleyin!
 Sünger Bob fanatikleri haydi sinemaya!
 Kültür sokağında nostaljik ezgiler
 'Kendin yap, kendin sat pazarı' kadınlara yaradı
 Lamia'nın altı da üstü de çok keyifli
 Firdevs yarışma için mutfağa girdi
 Bozcaada'da mutlu bir Avustralyalı
 'Kalimeraba' belgeseli iki yakayı birleştiriyor
 Pınar Kido'nun minik ressamları süt kutularında
 Dünya ikincisi minik ressam
 Göksel bu gece Studio Live'da hayranlarıyla buluşuyor
 DJ Sasha müziğini konuşturacak
 Phonem by Miller tam gaz sürüyor
 Electroclash'in kraliçesi sahnede
 'Kafa Kağıdı' ezici güce ve ABD'ye kafa tutuyor
 Güzey'in 35 yıllık çalışmaları Kibele'de
 Bilgi'de Vedat Türkali'nin 86. yaşı kutlanıyor
GÜLSE BİRSEL
Televizyon beyni geliştirir mi?!
Geçen haftanın New York...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Erkekler ve kadınlar kendi cinsleriyle neler...
AYŞE TÜTER
Akdeniz Mutfağından Zeytinyağlılar
Sebze buketi
(6...
'Dünyaya açılmak artık hayatımın amacı değil
'Dünyaya açılmak artık hayatımın amacı değil
Yurtdışına açılmak için müzik şirketini değiştirerek Sony Müzik'e...
Tüm özellikler bir tek bende vardı
Tüm özellikler bir tek bende vardı
2005 yılının Türkiye Güzeli ünvanına sahip olan Hande Subaşı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.