kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çanakkale'de uluslararası tören düzenlendi
'Son şövalye ruhlu savaş'

'Son şövalye ruhlu savaş'

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 90. yıldönümü nedeniyle Mehmetçik Abidesi'nde düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın neresinde olursa olsun, savaşları önlemek için daha fazla çaba harcamaları, barışı tehdit eden unsurlar ile işbirliği içinde ve kararlılıkla mücadele etmeleri, bu doğrultuda askeri yöntemlere dayalı mücadele yerine, anlaşmazlıkların kaynağındaki asıl sebepleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemleri almaları ve geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 90. yıldönümü nedeniyle Mehmetçik Abidesi'nde düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasına, tören nedeniyle dost iki ülkenin, Avustralya Muharip Gaziler Bakanı ve Yeni Zelanda Başbakanı'nı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Törene katılan diğer devletlerin temsilcilerine de ''hoş geldiniz'' diyen Erdoğan, Çanakkale Savaşları üzerine geçmişte çok şeyin yazılıp söylendiğini ifade etti. Bu nedenle savaşın klasik anlamda, siyasi ve askeri sonuçları üzerine çok fazla bir şey söylemeye gerek olmadığını düşündüğünü kaydeden Erdoğan, ''Bugün, daha ziyade savaşın görünmeyen yüzüne ve insani tarafına değinmek istiyorum'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:
''Nitekim 90 yıl sonra, halen kitaplara, belgesellere konu olabilmesi ve katılan her ülkede olumlu duygular yaratabilmesi, Çanakkale'de yaşananların klasik bir çatışmanın ötesinde anlamlar içerdiğini, insanların zihinlerine ve kalplerine en derin şekilde işlediğini ve böylece tarih kitaplarının anlatabileceğinin çok ötesinde bir nitelik taşıdığını göstermektedir. Bizim açımızdan Çanakkale, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yürek atışlarının duyulduğu yerdir. Ayrıca, orada kaybettiğimiz evlatlarımız arasında o kuşağın en iyi eğitimli gençleri de bulunuyordu. Hepsi vatanlarını savunmak için şahadet mertebesine eriştiler. Cumhuriyet, on yıllarca çabalayarak yeni kuşaklar yetiştirdi ve o yeni kuşaklar, orada kaybettiklerimizi ve kazandıklarımızı hiç unutmadılar. Tabii ki, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve dünyanın diğer yerlerinden gelip bu toprağa düşen askerleri de her zaman saygıyla hatırlıyoruz.

Çanakkale'nin hikayesi aynı zamanda Cumhuriyet'in temelinde yatan insan faktörünün ve vatan sevgisinin mucizevi bir bütünleşmesini de temsil etmektedir. Cumhuriyetimiz'in kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün askeri dehasının en açık şekilde ortaya çıktığı Çanakkale'de verilen mücadele, Türk halkına muazzam bir güven duygusu aşılamış, vatan için el ele verildiği takdirde, her türlü zorluğun üstesinden gelinebileceğini kanıtlamış ve böylece çökmekte olan bir imparatorluğun küllerinden yeni ve geleceği parlak bir devletin doğacağının ilk müjdesini vermiştir.''

''SON ŞÖVALYE RUHLU SAVAŞLARDAN''

Başbakan Erdoğan, Çanakkale'de yaşananların, ayrıca savaşın kendine özgü askeri ve siyasi mantığının ötesinde, tüm katılanlar için insani bir ufuk açtığını ifade etti. Erdoğan, tarihin kaydettiği ''son şövalye ruhlu'' savaşlardan olan bu mücadelede, Mehmetçik'in, karşısındakini düşman bir devletin mekanik yansıması olarak değil, kendisi gibi ümitleri, sevdaları ve hayalleri olan birer insan olarak gördüğünü, iki tarafın askerleri arasında doğan saygının, Türkiye Cumhuriyeti'nin ileride o gün savaştığı devletlerle kurduğu dostluk ve işbirliğinin organik dokusunu oluşturduğunu söyledi.
Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte evlerinden binlerce kilometre uzaklarda bir mücadelenin içine düşen Anzaklar için ise Çanakkale'nin birçok şeyin değiştiği veya başladığı bir dönüm noktasını oluşturduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: ''Savaş sırasında yazılan mektuplar ve tutulan anı defterleriyle, sonrasında kaleme alınan düşünceler, bize Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelerek, geride bıraktıkları sevdiklerini bir daha görememe korkusunu yaşayan gencecik insanların, Çanakkale'de dünyaya yepyeni bir gözle bakmaya başladığını göstermektedir. Farklı kültürlerden gelmelerine rağmen, birçok evrensel hasleti paylaştıklarını gördükleri Türk insanı ile ve hasmına karşı vatanı koruma saikinden başka en ufak bir kin duygusu beslemeyen Mehmetçik ile kaynaşmaları, genç Anzaklar'a savaşların acımasız ve soğuk yüzünü göstermiş, böylece günümüzde uluslararası toplumun saygın üyelerinden olan bu iki ülkede güçlü bir millet ve barış bilincinin oluşmasını sağlamıştır. Her yıl 25 Nisan'da bu topraklarda beraberce toplanmamız, savaşın karanlık yüzünü bize en açık şekilde sergileyen bu kanlı mücadeleden gerekli dersleri çıkardığımızı ve barışın değerini kalplerimize işlediğimizi göstermektedir. Nitekim, bugün bizi bir arada tutan gerçek bağ, atalarımızın savaşarak kazandığı saygıdan ziyade, sonrasındaki barış ve işbirliğinin kazandırdığı karşılıklı dostluk ve sevgidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde yatan, 'yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi, bize bu konuda her zaman yol gösterici olmuştur.''

''BU SESİ, YÜREKLERİMİZDE TAŞIYACAĞIZ''

Erdoğan, Türkiye'nin, dünyanın en istikrarsız bölgesinde olmasına rağmen, istikrarsızlık krizlerinin doğrudan tarafı ve sebebi olmadığını vurguladı. Erdoğan, bugün Türkiye'nin, bölgesinde sorunları çözme ve istikrar üretme çabasına dayanan, yapıcı ve barışçı dış politikasının temelinde bu ilkenin yattığına işaret ederek, ''Samimi inancım, bugün Türkiye ile Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki gerçek dostluğa dayalı mükemmel ilişkilerin, Türkü ile Anzak'ı ile bu topraklarda şehit düşmüş tüm insanların ruhuna serinlik verdiği ve kaybettikleri yaşamlarına anlam kazandırdığıdır'' diye konuştu. Bu toprakları, kanları ile sulamış insanlara gerçekten layık olabilmek için daha fazla neler yapabileceklerini düşünmeleri gerektiğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bunun için dünyanın neresinde olursa olsun, savaşları önlemek için daha fazla çaba sarf etmemiz, barışı tehdit eden unsurlar ile işbirliği içinde ve kararlılıkla mücadele etmemiz, bu doğrultuda askeri yöntemlere dayalı mücadele yerine, anlaşmazlıkların kaynağındaki asıl sebepleri ortadan kaldırmaya yönelik tedbirleri almamız ve geliştirmemiz lazımdır. Farklı kültürler arasında sağlıklı bir etkileşim ve işbirliği mekanı yaratabilmeli, bunun eksikliğinin yarattığı çatışma riskini bertaraf etmeli, küreselleşme olgusunun, bizi birbirimizden ayıran ve zayıflatan değil, daha fazla kaynaştıran ve güçlendiren bir karakter kazanması için uğraş vermeliyiz.

90 yıl öncesinde Çanakkale Savaşı ile başlayan süreç, Türkler ile Anzaklar arasında böyle bir sonuç yaratmıştır. Aynı karşılıklı saygı ve sevginin, tüm ülkeler ve kültürler arasında diyalog ve işbirliği ile elde edilmesini hedeflemeli ve bunun gereklerini yerine getirmeliyiz. Atatürk'ün çizdiği yolda, bu ilke ve hedefler doğrultusunda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti, bugün, Anzaklar'ın torunlarını yanında görmekten büyük bir memnuniyet duymaktadır. Bir şafak vakti mitralyöz sesleri arasında süngü hücumuna kalkan gencecik bedenlerin çarpışmasını düşünün. Bugün burada, onların siperlerinin ve mezarlarının yanı başında dostluk için birleşen ellerimizi, bir kez daha sıkıca kenetliyoruz. Onların bize bıraktığı en değerli şey, cesaret ve onurun, barış ve dostlukta yankılanan sesidir. Bu sesi, her zaman yüreklerimizde taşıyacağımıza inanıyorum.''

''MEZARLARINA BIRAKILMIŞ KIR ÇİÇEKLERİ''

Yaklaşık bir asırdır Anadolu topraklarında yaşayan Türkler'in şanlı tarihinde birçok altın sayfa bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, bunların arasında Çanakkale zaferini özel yapanın, etki ettiği toplumları ve insanları birbirine bu kadar yaklaştırması ve barışın değerini öğretmesi olduğunu belirtti. Erdoğan, ''Bugün burada, bu savaşın en acı dönemeçlerinden birinin başlangıcını birlikte anabiliyor, atalarımızın açtığı yolda karşılıklı saygı ve sevgi içinde yürüyebiliyor ve dostluğumuzun gücünden hareketle geleceğe ümitle bakabiliyor olmamız, Çanakkale savaşlarının herhalde en ayrıcalıklı boyutunu teşkil etmektedir'' diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Bu saygı, o derece kutsal ve yüce bir nitelik kazanmıştır ki, burada Türk topraklarında şehit düşen Anzaklar'ı, Türk halkı bağrına basmış ve kendi evladı saymıştır. Bu noktada Türk halkının bu duygularına en güzel şekilde tercüman olmuş Yüce Atatürk'ün o eşsiz sözlerini tekrar etmek istiyorum: 'Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyun. Sizler Mehmetçikler ile yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını bu savaşa gönderen analar, göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır.' Bu sözler, evlatlarımızın, mezarlarına bırakılmış kır çiçekleridir. Size bırakacağım sessizlikte onların renklerini ve kokusunu hissedebilmemiz için konuşmamı burada bitiriyor, uzak diyarlardan gelmiş bulunan bütün konuklarımızı bir kez daha içten en iyi dileklerimle selamlıyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gül: İncirlik'e açık çek anlamında blok izin yok
 'Türkiye paranoyak oldu'
 Bir 23 Nisan klasiği
 'Ortak komisyon teklifi umut verdi'
 'Kimse bizi yok etmedi'
 Özel harekât tehlikeli diye madenci olmuş
 'Kunuri Kaplanı' İhsan Paşa öldü
 500 imama fakülte
 İstanbul'da 200 minik ziyaretçi
 Bosna'da 23 Nisan
 B. Trakya'da ilk kutlama
ERDAL ŞAFAK
New York'ta bir Türk
Fransız gazetesi "Le...
UMUR TALU
Karışıklık
Genelkurmay Başkanı da, "Türkiye bir...
Derin kilise yakalandı
Yunan Kilisesi'nin "karanlık işlerini" hallettiği, patrik seçimlerine...
Gereği düşünüldü
Irak'taki Ebu Garib hapishanesinde tutuklulara işkence yapıldığının...
Med-cezir: 2-1
Med-cezir: 2-1
Kadıköy Kartalı Beşiktaş, maça hızlı başladı. AhMED ile öne geçti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu