kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kendi iyileşti şimdi engelli çocukların neşe kaynağı
Kendi iyileşti şimdi engelli çocukların neşe kaynağı
Lucky için bir beste yapacak

İki kadın ve iki köpeğin öyküsü

Anjelika Akbar'ın sokakta bulduğu Lucky, piyanistin hayatını değiştirdi. Felçli Şiva ise engelli çocuklara destek oluyor.

Bir buçuk yıl önce büyük bir köpeğin saldırısı sonucu felç olan Şiva, sahibi Yasemin Yönet'in çabalarıyla hayata döndü. Yürüteçle hareket eden minik köpek, şimdi de Türkiye Engelliler Vakfı'ndaki çocukların neşe kaynağı. İçe kapanık engelli çocuklar onu görünce gülümsüyor, birlikte oyun oynuyorlar.

Esin Perisi
Anjelika Akbar'ın iki hafta önce otomobilinin önüne atlayan terrier cinsi köpek ise ünlü bestecinin yeni ev arkadaşı... Akbar çamur içinde bulduğu ve eve getirdikten sonra temizleyip aşılarını yaptırdığı köpeği Lucky için beste yapmayı düşündüğünü söylüyor.



Kendi iyileşti şimdi engelli çocukların neşe kaynağı

Bir buçuk yıl önce büyük bir köpeğin saldırısı sonucu belden aşağısı felç olan Şiva, sahibinin gayretiyle ölümden döndü. Minik köpek, hayata olan bağlılığıyla engelli çocuklara örnek oluyor.

İki hafta önce gerçekleşen Petshow 2005 Evcil Hayvan Fuarı'nda, "Sahibine Benzeyen Köpek Yarışması" en çok ilgi çeken etkinliklerden biri oldu. Bu etkinlikten akılda kalan sevimli dostlardan biri de pembe renkli kostümü, kostümünün bir parçası olan tüllü kanatları ve tekerlekli yürüteciyle podyumda salınan Şiva'ydı şüphesiz. Felçli olmasına karşın kıpır kıpır hareketleri, neşeli tavırlarıyla herkesin sevgilisi oldu, minik köpek... Üstelik Şiva kendisi gibi engelli olan çocuklara da umut veriyor. İstanbul Dragos'taki Türkiye Engelliler Vakfı'nda eğitim gören bedensel ve zihinsel engelli çocuklar, ocak ayından bu yana Şiva'nın ziyaretleriyle hayata gülümsüyorlar. Yedi yaşındaki Şiva'nın sahibi Yasemin Yönet "O bir gün tekrar yürüyecek. Hiç ümidimi yitirmedim" diyor. Yönet, Şiva'yı mutlu etmek ve sağlığına kavuşturmak için ne gerekiyorsa yapıyor. 5 yıl önce sokakta bulup sahiplendiği Şiva'nın başına gelen bu talihsiz olayı şöyle anlatıyor: "O günü hiç unutamıyorum. 2003 aralık ayıydı. Bir kurt köpeği tarafından saldırıya uğradı. Saldıran köpek, normalde çok iyi huylu bir hayvandı. Evcil ve sürekli çocuklarla bir arada olan bir köpek. Sonradan öğrendik ki 5-6 ay evvel küçük bir köpek boynunu ısırmış. O gün Şiva pati atınca o büyük köpek bunu bir tehdit olarak algıladı ve anında ağzına aldı. Oyuncak sallar gibi sağa sola salladı. Bıraktığında Şiva'nın boynu parçalanmıştı." Minik köpeğini hemen veteriner hekime götürmüş Yönet ve hekim yaşamasının çok zor olduğunu söylemiş. Ancak Şiva kısa sürede tedaviye cevap vermiş. Yasemin Yönet hiç başından ayrılmadığı minik kızıyla sürekli konuşmuş, bacaklarına masaj yapmış. Onun yanında hiç ağlamamış bile. Daha sonra Yasemin Hanım Şiva'nın daha rahat hareket edebilmesi için bir yürüteç almaya karar vermiş: "Araştırdık ve ne yazık ki Türkiye'de böyle şeyler olmadığını gördük. Amerika'da sayısız yürüteç firması çıktı karşımıza. Köpeğin ölçülerine göre özel olarak yapılıyor. Amerika'dan getirttim yürüteci. Şiva yürütecini takar takmaz adeta uçmaya başladı."

MUTLU BİR KÖPEK
Şiva'nın yürütecini dışarı çıkacağı zamanlarda taktığını belirten Yönet, uzun süre üzerinde kalmasının tembelliğe yol açacağı görüşünde: "Gösterdiğim bütün doktorlar ve profesörler 'Belden aşağısı asla tutmayacak' dediler. Ben yılmadım. 1 buçuk yıldır fizik tedavi uyguluyorum ona. Yazın havuza, denize götürüyorum. Kışın ise küveti dolduruyoruz. Her gün can yeleğini takıp küvete atıyorum onu. Suyun içinde ayaklarını oynatıyor. Bu sayede ayaklarına his geldi. Ayrıca Amerika'dan felçli köpekler üstünde denenen bir ilacı getirttik. Yılbaşından beri kullanıyoruz. Onun da sanıyorum faydası oldu. Kendini çok daha iyi hissediyor." Şiva'nın başına gelen talihsiz olayın ardından çevresi Yasemin Hanım'a köpeğini uyutmasını teklif etmiş. Yasemin Yönet, uyutmak bir tarafa köpeğinin bir gün tekrar yürüyeceği günü bekliyor: "Allah'ın verdiği canı ben alamam. Sonuna kadar uğraşacağım. İşte sonuç ortada. O artık mutlu bir köpek. İnsanlar en ufak bir hastalıkta uyutmayı tercih ediyorlar. Köpeklerden alacağımız o kadar çok ders var ki. Biz başımıza kötü bir şey geldiğinde hemen moral bozukluğu yaşıyoruz. Ama köpekler ne olursa olsun yaşamaya devam ediyor. Tek bekledikleri biraz sevgi."

ONU GÖRÜNCE SEVİNİYORLAR
Yasemin Yönet yaklaşık 4 yıldır Dragos'taki Türkiye Engelliler Vakfı'na gönüllü olarak destek verdiğini söylüyor. Şiva'nın başına gelen bu talihsiz olayın ardından onu da bu merkeze getirip çocuklarla kaynaştırmak aklına gelmiş: "Şiva'nın çocuklarla arası hep çok iyi olmuştur. Burada da engelli bir köpek olarak çocuklara moral verebileceğini düşündüm. Çocukların birçoğu içe kapanık ama Şiva'yı gördükleri zaman kendileri unutuyorlar." Türkiye Engelliler Vakfı Başkanı Zülfinaz Abedan da Şiva'nın çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini hep birlikte gördüklerini söylüyor: "Çocuklar onu gördükçe gülümsüyor. Çok mutlu bir köpek gerçekten... Yasemin Hanım ona mutlu olabilmesi için her şeyi vermiş. Burada ilgisizlik nedeniyle hayata küsmüş olan çocuklarımız var. Ben herkesten Yasemin Hanım'daki duyarlılığı bekliyorum. Eğer bir köpeği hayata bağlayabildiyseniz, bir insanı daha da mutlu edebilirsiniz."

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kapkaça uğramamak için ben de tedbir alıyorum
 Her hayatın iniş ve çıkışları vardır
 Alevi olmaktan gurur duyuyorum
 Yavrum seni dokuz bir kavanozda taşıdım!
 Atlar devlet için koşmaktan yoruldu
 Hayatımızı işgal eden reklamlar
 Bu çocuklar hedeflerini biliyor
 'Tansa' bu yaz aşka çağırıyor
 Minikler okulsuz kalmayacak
 Göğüs ucuna takviye
 Memleketin taşra hali
 Geleceğin tasarımcıları
 Dans etmeyi öğrenmek
 Aile kavramını ayağa düşürmek istemiyorum
 Öğrenci olmak, oh ne rahat
 Genç aşçının başlattığı kampanya İngiliz hükümetini...
 Obezitede Amerika'ya yaklaştık
 Osmanlı sanatı Paris'i salladı
 Rock, isyan ve Vietnam
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
İki kadını idare etmek ne kadar zordur biliyor...
FİLİZ AKIN
Bahar sarhoşluğu
Bebek yokuşundan inerken sağ tarafa...
Hangisi sahte hangisi hakiki?
Kullandığımız ürünlerin orijinal olup olmadığını anlamak çok zor. Elimizi çabuk...
Tarihi yalıda evlenmek hayal değil
1995'te yanan Sait Halim Paşa Yalısı, yeniden kapılarını açtı. Bu kez turizme...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.