kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir dadıda neler aranmalı?
Bir dadıda neler aranmalı?
Dadıyı denetlemenin yolları
Bebekleri güneşten koruyun
Nostaljik kartlar

Bir dadıda neler aranmalı?

Anne ve babaların en büyük sorunlarından biri, bebeklerini gönül rahatlığıyla emanet edebilecekleri bir dadı bulmak. Hayatımızın en önemli varlıkları olan bebeklerimizi teslim edebileceğimiz bir dadı ararken, dikkat etmemiz gereken pek çok nokta bulunuyor.

Çalışan anneler için doğum sonrası ücretli ve ücretsiz izin süresi uzatılsa da an nelerin çalışma hayatına devam edebilmeleri için, bebeklerini "dadı" eline bırakmaları gerekiyor. Tabii anneanne veya babaanne bu kutsal" görevi üstlenmediyse... Mavi Psikolojik ve Danışmanlık Merkezi'nden Psikolojik Danışman Belgin Temur, dadı ararken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı...

* İyi bir dadı ne gibi özelliklere sahip olmalı? Bebek bakıcısının öncelikle sakin, huzurlu, sabırlı, dikkatli, sevecen, hayat dolu, işini ve çocukları çok seven, dürüst birisi olması ve kalıcılığı önemlidir. Eğitimli olmak sanılanın aksine belirtilen özelliklerden daha sonra gelen bir özelliktir. Çünkü sabırlı, bebeği gerçekten sevebilecek, şefkatli bir dadı zaten doğru yönlendirmelerle bebeğiniz için en uygun öğrenme ortamını sağlayacaktır. Özellikle bebeklik döneminde sevecen-sıcak bir ilişki, bebeğin en önemli ihtiyacıdır. Çevre koşullarının uygun bir şekilde oluşturulması, yeterli oyun malzemesinin sunulması, çocuğun çevreyi keşfetmesine izin verilmesi, keşif çabaları sırasında engelleyici olunmaması ve sabırlı davranılması, onu tehlikelerden korumak ve kendisine ya da çevreye zarar vermesine engel olmak için yumuşak yöntemler kullanılması önemlidir. Çocukların öğrenme ve akademik beceriler konusunda erken ve aşırı uyarılması ve böyle bir erken öğrenme ortamına maruz bırakılması, akademik gelişmelerini hızlandırır, ancak sosyal yönden zorluklar yaşayabilmelerine neden olabilir.

* Güvenilir olup olmadığını anlamak için... Kişilere güven duymak, kısa bir görüşme ile oluşabilecek bir şey değildir. Özellikle de bir bebeğin emanet edileceği fikri, anne-babalara çok ürkütücü gelir. Bu kaygıyı ortadan kaldırmanın bilinen yolu, referanstır. Bunun yanı sıra, görüşme sırasında kişinin kendi yaşantısına ait bilgiler ipucu oluşturabilir. Acil durumlarda ve stres karşısında nasıl tepki verdiği, kızdığında ne yaptığı, niçin böyle bir işi istiyor olduğu, daha ne kadar bu işi yapmayı düşündüğü, tahammül sınırları, kendi çocukları varsa onlarla ilişkileri (onları nasıl tanımladığı), onları büyütürken yaşadığı güçlükleri nasıl atlattığı, kendi eşi ile ilişkisini nasıl tanımladığı ve yaşamı nasıl algıladığı önemli olabilir. Tabii ses tonu, sizinle ilişki kurma biçimi (Göz teması kuruyor mu? Güler yüzlü mü? Sevinçli mi?) de önemli. Bebekle ilk temasında nasıl tepki verdiği, ona sıcak yaklaşabilmesi iyi bir ipucu olabilir.

* Dadının yaşı ne kadar önemlidir? Dadının 20'li yaşlarında, kendi kişilik gelişimini tamamlamış ve enerjisini işine yöneltebilecek biri olması önemli. Üst sınırı belirlerken de bu enerjiyi sürdürebilecek yaşta olmalı.

* Sık dadı değişimi çocuğu etkiler mi? Bağlanmanın önemi düşünüldüğünde, çocuğa en çok zarar verebilecek şeylerden biri de sık dadı değiştirmektir. Özellikle küçük bebeklik dönemlerinde anne-babalar çocuğun bu değişimin farkında olmadıklarını ve dolayısıyla etkilenmediklerini düşünürler. Oysa ilişki süreklilik arz eden bir konudur ve çocuğun bu sürekliliğe ihtiyacı vardır. Hayatına giren ve bir süre sonra kaybolan bir kişi, çocukta temel güveni etkileyen ve yaşamı güvenilmez hissettiren bir unsur olabilir.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Değişime hazır olun
 'Oruçtayım ama iftar olmuyor!
 50. yılında veliahdını seçti
 Davetiyeleriniz sizi yansıtacak
 Avşar: Bu ilgi normal çünkü çok iyi reklam
 Miniklerden yaşlı arkadaşlarına sıcak ziyaret
 Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin
 atv'ye kelebek yağdı
 Onay, Fransa'yı ayağa kaldırdı
 Sinemamız kurtuldu mu?
 Los Angeles'ta kadın vale modası yayılıyor
 Zeki'nin 2005 modeli Alessandra
 Yardım için Tokyo'dalar
 Adını taşıyan marka çıkarıyor
 Minyatürü de değerli
 Çin'de saçlar yarıştı
HAKAN & UTKU
Şaka yollu
Memleket şakaya kesti aniden. Mustafa...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Okuyucu mektuplarım
Mektuplarım dediğime bakmayın, hemen...
AYŞE TÜTER
Lezzet güneşi
Peynirli çubuk
Unları harmanlayın,...
En yaygın takıntımız 'el yıkama'
En yaygın takıntımız 'el yıkama'
Uzmanlar, 'takıntı'ların ailede genetik geçiş gösterdiğine dikkat...
Umre'ye peynir ekmek götürdü
Umre'ye peynir ekmek götürdü
Nadire İçkale'nin organizasyonuyla Umre'ye giden 300 isim...
Her şey 'biricik'
Her şey 'biricik'
Stilini oturtmuş az sayıda kadından biri olan Biricik Suden,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.