kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyazperdenin vazgeçilmezleri
Beyazperdenin vazgeçilmezleri

Çoğu şu anda yaşamasa da, onlar Hollywood'u Hollywood yapan efsaneler olarak tarihe geçti. İşte, eleştirmenlere göre sinemanın iz bırakanları.

Onlar Hollywood'un unutulmaz isimleri. Birçoğu, sinema dünyasının bugünkü haline gelmesinde, sinema dilinin, baş karakterlerin oluşum sürecinde bizzat rol oynamış yıldızlar. Premiere dergisi, son sayısında bu unutulmaz isimlerle ilgili bir dosya hazırladı. İşte sinema tarihini etkileyen birbirinden değerli 15 oyuncu:

MARILYN MONROE (1926-1962)
Birçoklarınca 'hiçbir zaman aşkı tadamamış olan aşk tanrıçası' olarak tanımlanan Monroe, geçen yıllar içinde hiç kimsenin sarsamayacağı bir ikon haline geldi. Artık hepsi birer klasik kabul edilen 'Gentlemen Prefer Blondes', 'The Seven Year Itch', 'Some Like it Hot' gibi filmleri bugün izlemek, hâlâ sarsıcı bir deneyim.

AUDREY HEPBURN (1929-1993)
'Sabrina' ve 'Tiffany'de Kahvaltı' gibi filmlerle ölümsüzler arasına giren Hepburn, 5 kez Oscar'a aday gösterilmiş; 'Roma Tatili'ndeki rolüyle de bu ödülü kazanmıştı. 'Tanrıçalara yaraşır bir zarafet'ten söz edildiğinde, Audrey Hepburn bunun cisimleşmiş halidir.

INGRID BERGMAN (1915-1982)
Bergman'ın belki de en önemli özelliği, 'kolay incinebilir kadın'ı beyazperdeye hiç kimsenin yapamadığı kadar başarılı bir biçimde aktarmasıydı. Özel hayatıyla çok tepki çekmesine rağmen, yaşadığı hiçbir şey, güzel oyuncunun Oscar'a yedi kez aday gösterilmesine ve bu ödülü üç kez kazanmasına engel olamadı.

JAMES DEAN (1931-1955)
Humphrey Bogart, James Dean için "Tam zamanında öldü. Daha uzun yaşasaydı, efsanesi bu boyutlara ulaşmazdı" demişti. Kısacık kariyerine 3 efsane film sığdırmayı başaran Dean, 24 yaşında ölmesine rağmen, sinemanın 'anti kahramanı' olmayı başardı.

MERYL STREEP (1949-)
'Her rolün oyuncusu' sıfatını Meryl Streep kadar hak eden bir aktris daha bulmak zordur. Kariyerine 2 Oscar ve 13 Oscar adaylığı sığdıran Streep, kimi canlandırırsa canlandırsın, harikalar yaratıyor. 55 yaşındaki yıldız, yaşlandıkça kıymetleniyor..

HUMPHREY BOGART (1899-1957)
Sigara içişi, silah çekişi, ya da alaycı bir hüznün hiçbir zaman eksik olmadığı bakışları... Sebebi ne olursa olsun, eğer sahnede Bogart varsa, diğer oyuncuların hiçbir önemi kalmıyordu! Canlandırdığı karakterler, ona üç Oscar adaylığı, bir de Oscar kazandırdı.

ROBERT DE NIRO (1943-)

De Niro'nun, son yıllarda mütevazı rolleri tercih ettiği doğru. Hatta, en parıltılı döneminin üzerinden 10 yıldan fazla bir zaman geçtiği de doğru. Yine de, aktörün 70'li ve 80'li yıllarda çıktığı zirveleri göz ardı etmek için bir neden değil bu. Baba 2, Taksi Şoförü, Kızgın Boğa, Bir Zamanlar Amerika gibi filmlerde yarattığı anti kahramanların gücüne, sonraki yıllarda hiçbir oyuncu ulaşamadı. De Niro'nun altı Oscar adaylığı, iki de Oscar ödülü var.

NICOLE KIDMAN (1967-)
Nicole Kidman, 1995 yılına dek bir sinema yıldızından ziyade, 'Tom Cruise'un eşi' olarak tanınıyordu. Ama, son on yılda rol aldığı 'The Portrait of a Lady', 'Eyes Wide Shut', 'Moulin Rouge', 'The Hours' gibi filmlerle dünyaca ünlü bir oyuncu haline gelen Kidman, bu süre içinde iki kez aday gösterildiği Oscar'ı bir kez kazanmayı başardı.

JACK NICHOLSON (1937-)
O herkes için sadece 'Jack'. 12 kez Oscar'a aday gösterilen ve bu ödülü 3 kez kazanan Nicholson'ın hangi karakteri canlandırdığı hiç fark etmiyor: 'Easy Rider'ın serserisi, Guguk Kuşu'nun delisi ya da Batman'in amansız düşmanı 'Joker'... Sinemaseverler gayet iyi biliyor ki, eğer bir filmde Jack Nicholson oynuyorsa, bunun anlamı ışıklar söndüğünde herkesin unutulmayacak bir deneyime adım atacağıdır.

ELIZABETH TAYLOR (1932-)
Renkli lens kullanarak ünlü olmaya heveslenenlere bir hatırlatma: Sakın ola ki, menekşe rengi lens kullanmayın. Çünkü o renk, Elizabeth Taylor'a ait. Oscar'a 5 kez aday olan ve bu ödülü 2 kez kazanan sinemanın 'Kleopatra'sı, rol aldığı her filmle birlikte efsanesini biraz daha büyütmeyi başardı. Hem oyunculuğuyla, hem de üst üste yaptığı evliliklerle gündemden hiç düşmeyen Taylor, bir filmde oynamak için 1 milyon dolar ücret alan ilk aktris olma özelliğini de taşıyor.

RITA HAYWORTH (1918-1987)
Rita Hayworth'ın resimlerinin, ya da filmlerinin siyah beyaz olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Çünkü herkes, saçlarının alev alev bir kızıl kahverengi olduğunu biliyor. Hayworth'ın, kariyeri boyunca hiç ödül alamamış olmasının da bir önemi yok. 'Gilda'yı kimse unutamıyor!

KATHARINE HEPBURN (1907-2003)
Katharine Hepburn için 'Sinemanın First Lady'si' tanımını kullanmak tuhaf kaçmayacak olsa da, en doğrusu onu sivri diliyle ve unutulmaz oyunculuğuyla hatırlamak. 12 Oscar adaylığı olan oyuncu, tam dört kez bu ödülün sahibi olmayı başarmış bir yıldız.

MARLON BRANDO (1924-2004)
Brando'yu sinemanın unutulmazları arasına sokan özelliği yakışıklılığı değildi. Brando'nun özelliği 'sinema yıldızı' kavramına bakış açımızı değiştirmiş olmasında yatıyor. Brando, her biri yetenek üzerine bir ders niteliğinde olan rollere imza attı. 2 kez de Oscar aldı.

CARY GRANT (1904-1986)
Cary Grant, erkeklerle kadınların hakkında aynı şeyi düşündüğü ender oyunculardan biriydi: Herkes onun, 'her yönüyle kusursuz' olduğunu düşünüyordu. Hitchcock filmleriyle hatırlanan İngiliz oyuncu, birçokları için 'ideal' sinema yıldızıydı: Yakışıklı, atletik yapılı, şık ve ironik.

CLINT EASTWOOD (1930-)
Clint Eastwood'un, Sergio Leone imzalı 'spaghetti western'lerde yarattığı anti kahramanları diğerlerinden ayıran özellik, minimalist ama sürprizlerle dolu olmalarıydı. Eastwood; hem oyuncu hem de yönetmen olarak, yarım asırdır izleyicinin dikkatini çekmeyi başarıyor.

Emre AĞANOĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Hava durumunda yine reyting yaparım
 'Bu toprağın çocuklarının türkülerini söylüyorum
 Sanırım, galiba, ayy evet... zayıflamaya karar verdim...
 Evlilikte "Para"
 Çözüm arayışları devam ediyor
 Hava ihanet koktu!
 Opera eşliğinde özel içki servisi
 Çukurcuma'nın çehresi değişiyor
 Futbola niyet reklama kısmet
 Bir mobilya hayal edin
 1972 Jaguar, Porsche ile BMW'ye fark attı
HAKAN & UTKU
Dayak girmeyen eve doktor girer
Rusların aşka gelişi...
AYŞE TÜTER
Tavuk çorbası
Etleri kaynar suda yumuşayıncaya kadar...
10 dakikada 10 yıllık kalp krizi riski belirlenebiliyor
10 dakikada 10 yıllık kalp krizi riski belirlenebiliyor
Kalp krizinden korunmak isteyenler, kalp sağlığı merkezlerine...
Hülya tiyatro aşkı için büyük fedakârlık yaptı
Hülya tiyatro aşkı için büyük fedakârlık yaptı
Tiyatrocuların ekonomik sebeplerle TV dizilerini tercih etmesi...
Onun 'Aliyesi' dizideki Meriç
Onun 'Aliyesi' dizideki Meriç
Aliye' dizisinde 'çapkın' kocayı canlandıran Halit Ergenç, özel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.