kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Vizyon ve geziler

Rahmetli Özal "21'inci asır, Türk asrı olacaktır" diyordu. Bu sadece öngörü değil; aynı zamanda vizyondu. Ve de tüm hükümetlere vasiyet: "21'inci asrı Türk asrı yapmalısınız." Bu hedefe ulaşmanın yolu Türkiye'nin "Büyük devletler ligi"ne çıkmasından geçiyor. Bölgesel güçten küresel güce yükselmesi nden geçiyor. Çin, Hindistan gibi yeni "Güç odakları" arasında sayılmasından geçiyor. Büyükler masasında oturmasından geçiyor.
Cumhurbaşkanlığı döneminde Demirel, Ecevit Hükümeti'nde de Dışişleri Bakanı Cem bu hedefe giden yola epey taş döşediler.
Erdoğan iktidara gelince yine bu vizyon doğrultusunda, Türkiye'nin izleyeceği politikaları yeniden tanımladı. Başdanışmanı Prof. Ahmet Davudoğlu'nun çalışmalarıyla. Davudoğlu, "Stratejik Derinlik" adını verdiği tezinde küreselleşme sürecinde Türkiye'nin "Merkez ülke" konumuna gelmesi gerektiğini savunuyor ve şöyle diyor: "Modernite Avrupa merkezli bir tarihi sürecin eseriydi; küreselleşme ise kaçınılmaz şekilde başta Asya olmak üzere bütün insanlık birikimini tarihin akış seyrinde tekrar devreye sokacak unsurlar taşıyor. Tarihi birikimi etkin bir açılıma temel sağlayacak toplumların öne çıkacağı bu süreçte, Türkiye tarihi derinliği ile stratejik derinliği arasında yeni ve anlamlı bir bütün oluşturma ve bu bütünü coğrafi derinlik içinde hayata geçirme sorumluluğu ile karşı karşıya. Stratejik açıdan mihver ülke olan Türkiye, bu sorumluluklarının gereğini yerine getirirse, yeni dengelerin oluşacağı daha istikrarlı uluslararası konjonktüre daha uygun şartlarda giren merkez bir ülke konumu kazanacak."
Erdoğan'ın coğrafi sınır tanımayan gezilerini öncelikle bu parametrelerin ışığında değerlendirmek gerekiyor.

50
yıllık özlem
Gezilerin bir amacı daha var: BM Güvenlik Konseyi adaylığına destek sağlamak.
Türkiye iki yıl önce, 20092010 dönemi için Güvenlik Konseyi'ne adaylığını açıkladı ve o günden itibaren gerek ikili temaslarda, gerekse uluslararası platformlarda destek arayışına girdi. Örneğin geçen yıl İstanbul'da yapılan İslam Konferansı Örgütü toplantısında Müslüman ülkeleri arkasına almayı başardı.
Türkiye'nin daha önce bir kez, 1960'ların başında bir yıllığına girebildiği Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan 10 üyesi bölgelere göre seçiliyor. Biz "Batı Avrupa ve diğer ülkeler" diye ifade edilen ve Konsey'e iki üye veren
"WEOG" bölgesinde yer alıyoruz. Batı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye, İsrail, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın bulunduğu bu grubu Konsey'de halen Yunanistan ve Danimarka temsil ediyor.
Türkiye'nin talip olduğu dönemin seçimi 2008 Ekim'inde BM Genel Kurulu'nda yapılacak. Gruptan sadece iki aday çıkarsa, Türkiye otomatik olarak seçilecek. Ancak kulislere sızdığı kadarıyla, hevesli sayısı ikiden fazla.
İşte o nedenle mümkün olduğunca çok ülkenin desteğini almak büyük önem taşıyor. Yoksa düşkırıklığına uğrayabiliriz. Tıpkı 2001'deki adaylık girişiminde olduğu gibi.
Almanya, İtalya ve Japonya'nın daimi üyelik için bastırdıkları, Afrika'nın Mısır ve Nijerya'yı daimi üye yapmak istediği Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin de bir koltuk hakkı değil mi?
Kemal Derviş'in BM Kalkınma Programı başkanlığına, Türkiye'nin de Güvenlik Konseyi'ne seçildiği bir dönemin getireceği dinamizmi ve gücü düşünün. Ve AB ile müzakerelerde sağlayacağı avantajı...
Kamuoyu, Erdoğan'ın gezilerini bir de bu gözlükle değerlendirmeli...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Arap "dostlarımız"   / 02-04-2005
 Arşivler açılırken   / 01-04-2005
 Bir kamptan öbürüne   / 31-03-2005
 "Merkez"in önemi   / 30-03-2005
 Yasa çözüm mü?   / 29-03-2005
 Evetçi misiniz, hayırcı mı?   / 28-03-2005
 Şam'dan sevgilerle   / 27-03-2005
 "Tarafsız" gözlemciler   / 26-03-2005
 Baba'nın öngörüsü   / 25-03-2005
 Derviş'in yıldızı   / 24-03-2005
ERDAL ŞAFAK
Vizyon ve geziler
Rahmetli Özal "21'inci...
UMUR TALU
Büyüsün de...
Ekonominin ya da toplam gelirimizin...
1 milyar insan yasta Papa Öldü
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 2’nci Jean Paul 84 yaşında...
'Ölüm Mangası'ndan kanlı infaz: 30 Kişi Öldü
Brezilya'da 80'lerin sonunda adını duyuran 'Ölüm Mangaları' geçen...
Uzatmalı lider
Uzatmalı lider
Ligde 21 haftadır zirvede olan Fenerbahçe, Gaziantepspor'u +46'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu